Aldersforskjell

- Jeg valgte bort drømmen om barn

Kitt ble forelsket i en mann som var 10 år eldre, mens Pernille falt for en som var 10 år yngre. Hva gjør du når spørsmålet om barn kommer opp?

VILLE HAR FLERE BARN: Kitt Schröder (41) og Mikael Haislund (51) har til sammen tre barn, på 13, 20 og 22 år, fra tidligere forhold. Men da de møttes, ønsket Kitt seg minst ett til.  Foto: Sif Meincke
VILLE HAR FLERE BARN: Kitt Schröder (41) og Mikael Haislund (51) har til sammen tre barn, på 13, 20 og 22 år, fra tidligere forhold. Men da de møttes, ønsket Kitt seg minst ett til. Foto: Sif Meincke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Kitt (41) møtte Mikael (51), drømte hun om flere barn, mens han hadde to barn som var på vei ut av redet, og ønsket seg ikke flere. Kitt og Mikael var begge nyskilt da de møtte hverandre og ble stormforelsket.

– Mikael hadde en helt spesiell ro over seg. Jeg merket raskt at han var helt på plass i seg selv, trygg på valgene og meningene sine, og ikke forandret seg for å «passe inn» i mine forestillinger om hvordan en mann skal være. Og det synes jeg er utrolig tiltrekkende, forteller Kitt Schröder.

Mens Mikael var rolig, var Kitt i full sving fra morgen til kveld, så Mikael måtte, ifølge ham selv, «stå tidlig opp» hvis han ville holde tritt med sine nye, ti år yngre utkårede.

LES OGSÅ: Man forelsker seg ikke i et tall

– Jeg merket raskt at jeg måtte stramme meg opp hvis jeg skulle klare å holde samme energinivå som henne. Helt fra starten av gjorde jeg derfor mitt beste for å holde meg fysisk på topp, slik at alderen ikke ble for tydelig, sier han og ler.

Men dette med aldersforskjellen var det først og fremst han som tenkte på.

– Fra begynnelsen av var han opptatt av hvordan vi kom til å ha det når han ble 60 og kroppen begynte å forfalle – mens jeg «bare» kom til å være 50. Men jeg er ikke bekymret, for intellektuelt og fysisk merker vi ingen forskjell. Men vi har gjort noen justeringer når det gjelder måten vi er i et forhold på.

– Ja, Kitt har vært vant til å få viljen sin, tror jeg. Jeg ønsker å gi Kitt alt hun ønsker seg, men jeg er for gammel til å gå rundt og prøve å oppfylle alle forventninger hele tiden. Og det forventer hun ikke heller. Men vi har vært nødt til å justere forventningene våre til hvor mye vi skal investere. Ikke minst fordi jeg har store barn som klarer seg selv, og dermed har mer «meg-tid». Siden Kitt har en 13 år gammel sønn, krever jo det en annen måte å være sammen på. Så der har vi måttet svelge noen kameler, begge to, sier han.

Men det er Kitt som har måttet svelge den største kamelen av de to. Et JA til Mikael innebar nemlig et NEI til drømmen om flere barn. Det er en beslutning hun først nå er i ferd med å slå seg til ro med.

LES OGSÅ: - Jeg visste ikke hva forelskelse var før jeg møtte Sonny

– Temaet kom raskt på banen fordi jeg drømte om minst ett barn til, men Mikael sa rolig, men klippefast fra om at han ikke kunne se seg selv med flere bleiebarn. Det respekterer jeg, sier hun.

– Jeg tenkte på det og drøftet bekymringene mine med venner. Noen foreslo at jeg skulle bli gravid ved et «uhell». Men å bringe et barn til verden på den måten er bare så usselt, og det har ingenting med kjærlighet å gjøre. Og jeg hadde heller ikke lyst til å overtale ham. 
Nå, tre år senere, har ikke Kitt angret en eneste gang på at hun valgte Mikael framfor flere barn. Men:

– Jeg har jo tenkt på om jeg kommer til å bebreide ham for det. Men det er jeg selv som har tatt valget. Og om noen få år er det jo uansett uaktuelt rent biologisk, så sånn er det bare. Men det var et veldig vanskelig valg.

Har du vaklet, Mikael?

– Nei, for jeg hadde ikke lyst til å være 70 med en datter eller sønn på 20 år, og selv om det er veldig vakkert å forsegle kjærligheten med en baby, så vet vi alle at det krever så mye mer. Når det er sagt, har jeg vært livredd for at hun skulle forlate meg. For det ville jeg ikke hindret henne i å gjøre. Men hun ble. Og vi har våre tre skjønne barn og et ellers morsomt og herlig liv.

Kitt legger til: – Og ulikhetene mellom oss kunne like gjerne vært der hvis vi hadde vært på samme alder. Men man må omstille seg med tanke på familieforøkning når man velger en partner som befinner seg på et annet sted i livet. Uansett om mannen er yngre eller eldre enn en selv. Jeg valgte bort drømmen om barn, men valgte mitt livs store kjærlighet!

UNG OG MODEN: Pernille er ti år eldre enn Søren, men på mange måter mener hun at han er modnere enn hun er. Foto: Sif Meincke
UNG OG MODEN: Pernille er ti år eldre enn Søren, men på mange måter mener hun at han er modnere enn hun er. Foto: Sif Meincke Vis mer

LES OGSÅ: Alle advarte William mot Marie, nå er de sammen for tredje gang

– Vi passet bare sammen

Pernille (49) er «ung og festlig til sinns», mens Søren (39) er «rolig og moden», og derfor passer de så godt sammen – selv om det er ti års forskjell på dem.

– Jeg falt egentlig mest for eldre menn, og hadde faktisk aldri hatt en yngre kjæreste. Men det tok forbløffende kort tid før jeg falt for Søren. Og selv om jeg kanskje var litt skeptisk i begynnelsen, flyttet vi fort sammen, forteller Pernille.

Hun møtte Søren første gang da de begge var journaliststudenter i Århus. Kjemien var der så absolutt også den gangen, men uten at det var noen romantikk der. Noen år senere møtte de hverandre igjen på en fest. Pernille så etter en kjæreste til en singel venninne, og bestemte seg for å prøve å overtale Søren til å ta kontakt med henne.

LES OGSÅ: Hollywoodkvinnene som falt for MYE yngre menn

– Jeg fikk på alle måter fortalt ham at han var herlig, tiltrekkende og kjekk. På en veldig flørtete måte. Jeg fikk ham åpenbart så interessert at han brukte energien sin på meg i stedet. Og da fikk jeg plutselig øyene opp for ham, til tross for at han var ung. 

Det hadde hun ikke forestilt seg. Og Søren hadde ingen betenkeligheter med forholdet. Tvert imot. Han nøt det og gjorde seg ikke spesielt mange tanker om det.

– Jeg var ung, ja, men hun var så sikker i sin sak når det gjaldt oss, så min eventuelle tvil om hvorvidt det ville holde i lengden, forsvant. Vi passet bare sammen, og det handler sikkert om at jeg faktisk er en eldre mann i en ung kropp, mens hun virker yngre enn hun er, forklarer han.

LES OGSÅ: Hvor mye har aldersforskjell å si?

Pernille husker at hun unnskyldte aldersforskjellen litt overfor venninnene i starten, men både de og familien tok imot Søren uten betenkeligheter. Og omvendt.

– Foreldrene mine vet at jeg gjør hva jeg vil, og at jeg alltid lander på beina, så de er ikke bekymret. Og familien til Søren er bare kul, så de ville aldri blandet seg. Alle aksepterte oss som par fra dag én, smiler hun.

– Og så kunne de jo se hvor glade vi gjorde hverandre, og hvor godt vi passet sammen når det gjaldt både kjemi, interesser og verdier. Og venner bekymrer seg jo bare for aldersforskjell hvis de merker at det finnes en tvil der, eller at kjemien mangler.

Det er Pernilles ungdommelige friskhet og Sørens snusfornuft og modenhet de tror gjør at de «møtes på midten» og hele tiden utvikler seg sammen og ikke i hver sin retning.

– Jeg nyter godt av Pernilles livserfaringer, og hun er flink til å minne meg på at man må handle for eksempel karrieremessig før det er for sent, sier han. 
Sammen har de sønnen Daniel på åtte år, men det var ikke gitt at de skulle få barn. For Pernille hadde egentlig ikke lyst på barn. Men Søren bestemte seg likevel for å fri til henne.

– Jeg håpet sikkert ubevisst at hun ville forandre mening. Jeg visste også at jeg ville være sammen med henne, og dessuten var jeg så ung at jeg i prinsippet kunne rekke å bli far, selv om jeg skulle angre på frieriet. Ikke at jeg tvilte på at jeg ville ha Pernille, men det med barn kan jo bli altoverskyggende.

Heldigvis var det ikke en beslutning han ble nødt til å ta. Den tok Pernille.

– Det var en enorm kjærlighetserklæring at han fridde selv om han var helt bestemt på at han ville ha barn. Og etter hvert gikk det opp for meg at motstanden mot å få barn ikke handlet om barnet og heller ikke om alderen min, men i virkeligheten mer om at jeg fremdeles ikke hadde funnet den rette. Det hadde jeg nå, og da var jeg plutselig klar. 
De er forberedt på at de kan komme til å merke den kroppslige aldersforskjellen på sikt, men det bekymrer dem ikke.

– Vi passer så godt sammen og har så stor glede av alt vi gjør sammen. Vi har rett og slett funnet den rette. Og da er jo alder fullstendig likegyldig, avslutter Pernille.

Denne reportasjen er også publisert i KK nr. 27.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer