Narkoman

- Jeg valgte tidlig å være åpen om at mamma var narkoman

Lise var narkoman i 22 år. Datteren Stine vokste opp hos besteforeldrene. Hvordan har det seg at hun aldri bar nag til moren?

NÅR MAMMA ER MISBRUKER: - Jeg valgte tidlig å være åpen om at mamma var narkoman, forteller datteren Stine. I dag har mamma  Lise vært rusfri i 20 år. Foto: Astrid Waller
NÅR MAMMA ER MISBRUKER: - Jeg valgte tidlig å være åpen om at mamma var narkoman, forteller datteren Stine. I dag har mamma Lise vært rusfri i 20 år. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har hun vært narkoman? Hun som sitter her med dus bluse, velfrisert hår og pene negler? Som er utdannet journalist, driver eget konsulentfirma og er sommerbrun midt i april, etter en sju dagers topptur på Kilimanjaro.

Sammen med rusmisbrukere, riktignok, og koblingen er langt fra tilfeldig. For dette er historien om en enorm snuoperasjon. Om å endre livet sitt, fra solfylt til nattsvart, og siden tilbake igjen. Om å stable seg selv på beina etter å ha mislyktes så utrolig mange ganger. Om håp og skuffelse. Og om å bruke erfaringene sine til å hjelpe andre.

Dette er historien om Lise. Men kanskje like mye om datteren Stine?

LES OGSÅ: Marias pappa levde som sprøytenarkoman i flere år

– Jeg har alltid hatt veldig dårlig samvittighet overfor Stine, selv om hun alltid har bedyret at jeg ikke har noen grunn til det. Men som mor må jeg leve med skyldfølelsen over å ha sviktet barnet mitt.

Lise Aasmundstad (50) kryper opp i sofaen ved siden av Stine. At hun skulle sitte her, i datterens myke sofa, i et villaområde i Bærum. Ja, at de to i det hele tatt skulle sitte ved siden av hverandre, som mor og datter, var i mange år ikke mer enn et fattig håp. For gjennom Stines barndom, alle de viktige årene, da bånd skal knyttes, tanker formes og tårer tørkes, da bodde Stine i fosterhjem hos mormor og morfar. Og Lise, hun var narkoman, med gata som hjem.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer