– Mange kvinner kan slippe å bli en blekere utgave av seg selv når de kommer i overgangsalderen, ved en svært enkel behandling - som de kan gjøre selv. Det vil ikke hjelpe alle, men er verdt å prøve, sier Fredrikke, som bor i Tønsberg.
Hun har mann, to voksne døtre og en hund.
– Det at jeg får tilskudd av testosteron gjør meg friskere på alle områder, og jeg har igjen blitt den sosiale, utadvendte og positive kvinnen jeg liker å være.
- Uten tilskudd følte jeg meg helt flat, uten energi og overskudd til noe. Men hormontilskuddet må selvsagt tas i samråd med lege, slik at dosen kan tilpasses den enkelte kvinne, legger hun til.

Mistet hver sin mann: - Vi vil elske livet slik de elsket oss
Arvelig genfeil
Fredrikkes mor fikk brystkreft da hun var 35 år og døde da hun var 42 år. Sykdommen kom av en genfeil. Fredrikke var ikke i tvil om at hun ville gjøre alt for å forebygge kreft hos seg selv, men forskningen hadde ikke kommet så langt at alle genfeil i BRCA1 og BRCA2 ble oppdaget. Feil i disse genene er forbundet med økt risiko for bryst- og eggstokkreft.
Fredrikke valgte å fjerne brystene da hun var 38 år, selv om det ikke var funnet genfeil hos henne.
– Jeg fulgte magefølelsen, og det er jeg glad for i dag. Jeg har allerede levd ti år lenger enn mamma gjorde. Det er ti gode bonusår, sier Fredrikke.
To år senere hadde forskningen kommet lenger, og det ble påvist at Fredrikke har en sjelden feil i BRCA-1 genet. Hun ble informert risikoen for eggstokkreft, og trengte ikke lang betenkningstid.
– Jeg hadde fått de barna jeg skulle ha, og valgte å fjerne både eggstokker og livmor. De første dagene etter operasjonen var jeg ikke helt til stede i meg selv, men jeg husket å be om å få østrogentilskudd, fordi jeg visste at det skulle man ha, sier Fredrikke.
– At jeg kanskje også trengte tilskudd av testosteron, hadde jeg ingen anelse om. Jeg ble heller ikke informert om dette. Jeg kan ikke huske at jeg fikk noen spesiell informasjon om overgangsalderen i det hele tatt. Jeg var 40 år og ikke klar for å flate ut, men det var akkurat det jeg gjorde.

Ingen preparater beregnet på kvinner
Fredrikke kom etter hvert i kontakt med en kreftsykepleier og sexolog, og hun fikk være å holde kurs om hvordan kvinner kan få det bedre i og etter overgangsalderen. På det tidspunktet var Fredrikke både sliten, slapp og litt smådeppa. Hun tok tablettene med østrogen som foreskrevet, uten at hun følte seg bedre.
– Da sykepleieren begynte å snakke om muligheten for tilskudd av testosteron, ble jeg først overrasket. Dette var jo det mannlige hormonet, tenkte jeg, det skulle vel ikke brukes av kvinner, sier Fredrikke.
– Så skjønte jeg at kvinner faktisk mangler testosteron når overgangsalderen kommer. Da blir det jo slutt på vår egen produksjon av testosteron. Det gjelder bare å tilpasse doseringen av tilskuddet, og for all del ikke ta fulle herredoser.
Fredrikke forteller at det ikke finnes et eget preparat for kvinner, og at det derfor kan være vanskelig å finne riktig dose. Det finnes ulike produsenter, men alle produktene er beregnet på menn.
Da Fredrikke begynte å få noen stive hår på haka og ble høylytt i diskusjoner, fikk hun kontrollert testosteronnivået ved en blodprøve. Det viste seg å være i overkant høyt, og hun har prøvd seg frem til riktig dose for henne. Hun bruker nå pumpeflaske med gelé for tilskudd av testosteron og hun har byttet ut østrogen-tablettene med plaster.
– Jeg har funnet den kombinasjonen som fungerer perfekt for meg, sier Fredrikke og smiler.
– Hver mandag og fredag smører jeg ett pump med testosteron-gelé nederst på ryggen, de samme dagene bytter jeg også østrogenplasteret. Jeg kjenner umiddelbar virkning av testosteron, det er som å ta et dypt magedrag av frisk fjelluft og jeg kjenner energien boble frem.

– Jeg kunne kjøpe en treliters spritdunk - og drikke alt på ett døgn

Ressurssterke bestemødre
Fredrikke har tatt tilskudd av testosteron siden 2011, og hun håper hun kan ta det resten av livet. Hun får preparatet utskrevet av fastlegen. Da Fredrikke en periode kuttet ut testosterontilskuddet på grunn av annen sykdom, hadde hun glemt hvor ille det var. Det gikk ut over humør og tiltakslyst, hun ble tung og lei.
– Det var faktisk mannen min som foreslo at jeg skulle prøve med testosteron igjen. Det gjorde jeg, og også denne gang med umiddelbar effekt. Jeg fant igjen meg selv, forteller Fredrikke, som er opptatt av ikke å fokusere på sex, men på hele livet.
– Når man ikke har overskudd, har man verken lyst på sex eller andre aktiviteter.
Jeg tenker på fysisk og psykisk helse som en helhet. Når vi har det bra med oss selv, har vi overskudd til mye på alle plan, sier Fredrikke.
Hun er med i en Facebook-gruppe for kvinner med genfeil i BRCA1 og BRCA2. Det er 1247 medlemmer i gruppen, og mange bruker testosteron. Fredrikke forteller at noen ikke merker forskjell i det hele tatt, mens andre sier de får livet tilbake med testosterontilskudd.
Den eneste forebyggende behandlingen for å unngå kreft for kvinner med disse genfeilene, er å fjerne bryst, eggstokker og livmor, derfor inntrer overgangsalderen tidlig for mange. Begge døtrene til Fredrikke har arvet genfeilen, og vil om noen få år starte prosessen med forebyggende operasjoner.
– Jeg tenker at alle kvinner, uansett når de kommer i overgangsalderen, bør slippe å føle seg parkert. Derfor er det så viktig å få ut mer kunnskap om kvinnehelse, sier Fredrikke.
– Det er slik vi skaper ressurssterke og kraftfulle seniorkvinner i arbeidslivet. Og tenk så viktig det er å ha nok energi når vi blir bestemødre!
Fredrikkes mann og døtre har lest og godkjent å bli omtalt i artikkelen.

– Da han dro til legen, måtte jeg spise ordene mine
Mangler studier over tid
– Det er forsket lite på testosteronpreparater for kvinner, og bruken er ennå kontroversiell i det medisinske miljøet. Inntil studier med lengre observasjonstid viser at testosteronbehandling av kvinner som har gjennomgått overgangsalderen er trygt, synes jeg man skal være ytterst forsiktig med slik behandling. Det viktigste prinsippet i medisinen er tross alt å ikke påføre pasienten skade, sier overlege Dag Hofsø ved Seksjon for Hormonsykdommer ved Sykehuset i Vestfold.
– Det finnes ingen godkjente testosteronprodukter for behandling av kvinner verken i Norge, EU eller USA.
Overlegen forklarer at nivået av det mannlige kjønnshormonet testosteron faller jevnt hos kvinner fra omkring 30 års alder. Det er ikke noe markant fall etter overgangsalderen. Yngre kvinner, med svekket produksjon av mannlige kjønnshormoner i eggstokker og/eller binyrer, kan muligens være en gruppe hvor behandling med testosteron kan være aktuelt.
– Testosteronbehandling bedrer seksualfunksjonen til kvinner som har gjennomgått overgangsalderen, men bedrer ikke humøret og lindrer ikke andre plager som svette og hetetokter, sier Dag Hofsø.
Overlegen peker på at bivirkningene kan være alvorligere enn økt hårvekst og kviser.
– Bivirkninger som økt mannlig behåring og kviser går tilbake når behandlingen avsluttes, mens mørkere stemme kan bli vedvarende. Det er ikke vist økt forekomst av hjerte- og karsykdom ved testosteronbehandling, men dette er likevel en stor bekymring da testosteronbehandling av eldre menn har vist økt risiko for død, hjerteinfarkt og hjerneslag.