Line Hoffmeyer Lauridsen:

- Jeg var alene da mitt hjerte stoppet, og jeg var alene da jeg ble lagt til å sove før de skiftet ut hjertet mitt

Hjertesyke Line Hoffmeyer Lauridsen sier til KK at hun håper hun har 20 gode år igjen å leve.

LINE HOFFMEYER LAURIDSEN: 25-åringen fra Nordjylland i Danmark var bare en liten baby da hun ble hjertesyk, og legene trodde at hun ikke kom til å overleve. I 2012 gjennomgikk hun en hjertetransplantasjon. Til tross for dystre utsikter holder hun livsmotet oppe. FOTO: Privat
LINE HOFFMEYER LAURIDSEN: 25-åringen fra Nordjylland i Danmark var bare en liten baby da hun ble hjertesyk, og legene trodde at hun ikke kom til å overleve. I 2012 gjennomgikk hun en hjertetransplantasjon. Til tross for dystre utsikter holder hun livsmotet oppe. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På bloggen Linedansen.dk deler danske Line Hoffmeyer Lauridsen (25) stort og smått fra sitt liv som student ved Københavns Universitet hvor hun studerer til å bli lærer, hun skriver om drømmebryllupet hun skal ha med komikerkjæresten Lasse Rimmer (46) til neste år, men først og fremst deler hun tanker og erfaringer fra sitt liv som hjertesyk.

Til KK forteller Line at hun var ni måneder da legene på Aalborg Sygehus oppdaget at noe var galt.

- Legene trodde at jeg ikke kom til å overleve. Hjertet var angrepet av et virus og det hadde utvidet seg. Men jeg fikk god medisinsk behandling, som gjorde at jeg kunne leve et normalt liv i 14 år.

Lines barndom var preget av medisiner og rutinekontroller på sykehuset, men ellers levde hun et tilnærmet normalt liv som barn og tenåringer flest. Men da hun ble 14 år gikk det galt.

- Jeg ble veldig syk, og forsto ikke hvorfor jeg hadde så vondt overalt. Det var først ved den årlige kontrollen at det gikk opp for meg at det var på grunn av hjertet mitt. Pumpefunskjonen var nede på 20 til 25 prosent, og jeg var i livsfare. Legene var svært forvirret over at jeg i det hele tatt kunne være i live.

LILLE LINE: Hun var bare ni måneder da legene fant ut at hun hadde en hjertesykdom. Dette bildet er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat
LILLE LINE: Hun var bare ni måneder da legene fant ut at hun hadde en hjertesykdom. Dette bildet er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat Vis mer

Hun ble liggende på intensiven i en uke. Der fikk hun de medisinene og den behandlingen hun trengte.

- Den medisinske kuren var fantastisk. Den ga meg kreftene tilbake, og jeg ble faktisk såpass frisk at jeg kunne leve de neste fire årene noenlunde smertefritt. Men da jeg var 17 år, våren 2011, begynte smertene å vende tilbake. Jeg visste med én gang hva som var grunnen.

LES OGSÅ: Hun var livløs da hun ble hentet ut av magen til mamma. Nå er Camilla (8) høyt og lavt, og elsker å bølle med guttene

Fikk hjertestans i lunsjpausen på skolen

I mai 2011 ble det bestemt at hun skulle settes opp på venteliste for å få et nytt hjerte. Samtidig med det tøffe sykdomsforløpet prøvde utadvendte Line å passe skolen og sitt sosiale liv med sine gode venninner. Men hun ble dårligere og dårligere.

- Om morgenen hadde jeg for vondt i kroppen til å kunne klare å komme meg ut av sengen. Jeg kunne ikke gå ti meter uten at det gjorde forferdelig vondt i magen. Jeg kunne ikke spise fordi det var en for stor belastning for kroppen å holde seg i live, så den klarte rett og slett ikke å fordøye det jeg spiste, forklarer 25-åringen.

I desember 2011 ble hun innlagt på sykehuset igjen, og ble der en hel måned. På nyttårsaften bestemte legene at hun skulle få en pacemaker fordi de var redde for at hjertet hennes skulle stoppe. En måned senere fikk hun hjertestans i lunsjpausen på skolen.

- Heldigvis hadde jeg pacemakeren, som ga meg støtte og som startet hjertet igjen. Den dagen kom jeg på en akuttliste, som er en samlet transplantasjonsventeliste for hele Skandinavia. Derfra gikk det én måned til jeg fikk et nytt hjerte. Da hadde jeg totalt ventet i ni måneder.

Den 22. februar 2012 fikk 18 år gamle Line nytt hjerte.

- Du har tidligere skrevet på bloggen din at du lever på lånt tid. Hvordan takler du den tilværelsen?

- Det er ikke noe unormalt i å ha en sykdom. Sånn har livet mitt alltid vært, og jeg kjenner ikke til noe annet. Jeg har aldri hatt et liv hvor jeg ikke har hatt et nært forhold til leger og sykepleiere, og jeg har aldri hatt hatt et liv hvor jeg ikke har vært nødt til å tenke på helsen min i alle mulige sammenhenger. Jeg takler det på den måten at jeg ikke liker å være alene. Kanskje nettopp fordi jeg har hatt døden tett på meg så mange ganger. Og ingen vil dø alene. Jeg var alene da mitt hjerte stoppet, og jeg var alene da jeg ble lagt til å sove før de skiftet hjertet mitt.

Line forklarer at man i en slik situasjon kun har seg selv, og at man merker at man essensielt sett er alene.

- Derfor har jeg ikke lyst til å være alene i andre situasjoner. Jeg er i live når jeg er sammen med menneskene jeg elsker, og det eneste jeg vil er å oppleve så mange gode dager som mulig med dem jeg elsker. Jeg har ikke behov for å stå på toppen av Mount Everest for å føle meg i live - jeg har behov for å stå mellom mine venner, min familie og min kjæreste for å føle meg i live, sier Line ærlig.

LES OGSÅ: Eva (45) har hatt brystkreft og livmorkreft. Hun er glad hun ikke visste hvordan tiden etter skulle bli

- Jeg kommer til sjekke ut fra verden lenge før jeg har fylt 50

I et sterkt innlegg publisert på bloggen i sommer, med tittelen Here for a good time, not a long time, skriver Line: «Jeg kommer til sjekke ut fra verden lenge før jeg har fylt 50». Til KK forteller Line at hun ikke er redd for døden, men at hun tenker mer på det hun kommer til å gå glipp av.

- Det er fester som kommer til å bli holdt uten meg, og det er andre sosiale sammenhenger jeg ikke kommer til å få oppleve. Jeg får ikke vært til stede i mine bestevenninners 50-årslag, og hvis min søster får barn får jeg ikke vært med i barnets bryllup. Så jeg må sørge for å arrangere mange sosiale begivenheter selv, slik at jeg får fester og samvær nok for et helt liv.

ET STORT SMIL: Line elsker det gode liv, og å arrangere fester for venner og familie. Til KK sier hun at hun har det aller best når hun er sammen med de hun har kjær. Bildene er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat
ET STORT SMIL: Line elsker det gode liv, og å arrangere fester for venner og familie. Til KK sier hun at hun har det aller best når hun er sammen med de hun har kjær. Bildene er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat Vis mer

Det er spesielt ett kapittel i livet hun nå ser at andre har, som hun selv vet at hun aldri kommer til å få oppleve.

- Akkurat nå er mine foreldre på en måte et nytt sted i livet, hvor de ikke har så mange forpliktelser. De har ingen barn som bor hjemme og de tingene der. De er et sted hvor de virkelig nyter hverandre og gjør mange morsomme ting sammen, som de for 10 år siden ikke hadde mulighet til. Jeg tror det er et veldig gøy sted å være i livet, og det hender at jeg blir sint fordi jeg vet at jeg ikke får oppleve den tiden selv.

14. juli i år skulle Line og Lasse egentlig ha giftet seg, men paret bestemte seg for å utsette bryllupet til neste år. I blogginnlegget Vårt juli-bryllup er avlyst skriver Line at de trengte mer tid på planleggingen. 25-åringen drømmer nemlig om et more-is-more-bryllup.

- Er bryllupet noe du ønsker å gjøre ekstra stort fordi du er syk?

- Det vet jeg ikke om det er. Jeg har alltid hatt behov for å gjøre ting stort. Bursdagen min ender også alltid med å bli en altfor stor fest, som det blir gjort mye ut av. Det er en del av min personlighet. Jeg vet ikke om det er blitt sånn fordi jeg alltid har vært syk, eller om det hadde vært sånn om jeg ikke hadde vært syk. Det er vanskelig å vite. Men det er i hvert fall sånn jeg er.

Hun uttrykker at hun elsker når mange av de menneskene hun liker aller best er samlet.

- Det gjør meg lykkelig å se alle vennene mine samlet på én gang, og det er det jeg ønsker meg med tanke på bryllupet. Det er den beste sjansen man får til å samle så mange man har kjær på ett sted - og om det er fordi jeg er syk at jeg elsker det, dét vet jeg ikke.

Etter hjertetransplantasjonen for nå seks år siden, går Line til kontroller to-tre ganger i året. Hverdagen hennes påvirkes ikke så mye av sykdommen, foruten at hun tar medisiner for å styrke kroppens immunforsvar, og er svært påpasselig med håndhygiene. Hun har alltid med seg antibac i vesken.

- Jeg drar heller aldri på sykebesøk til venner eller familie hvis de er syke. Da er det stor fare for at jeg kan bli smittet, fordi sykdommen er farligere for meg enn andre. Jeg har ikke immunforsvaret til å bekjempe den, og det kan derfor få alvorlige konsekvenser for meg om jeg blir smittet, forklarer hun.

FORELSKET: Line Hoffmeyer Lauridsen er kjæreste med den danske komikeren Lasse Rimmer. Neste år gifter de to seg. Bildet er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat
FORELSKET: Line Hoffmeyer Lauridsen er kjæreste med den danske komikeren Lasse Rimmer. Neste år gifter de to seg. Bildet er lånt fra bloggen Linedansen.dk. FOTO: Privat Vis mer

- Hvordan ser fremtiden din ut? Hva drømmer du om å gjøre og å se?

- Jeg vet ikke hvordan den ser ut. Men man kan jo kanskje håpe at forskere har gjort et stort gjennombrudd i forskningen, og kan lage et kunstig hjerte med stamceller, eller lignende, for da ville fremtiden min se lys og lang ut. Men ellers håper jeg på å få 20 gode år til.

Hun forteller at hun gjerne vil gjøre ferdig bachelor- og kandidatstudeiene på Københavns Universitet, slik at hun kan bli lærer på videregående i engelsk og dansk, gjøre suksess med bloggen, fordi hun har så mange ting hun gjerne vil fortelle om og dele med følgerne sine - og ikke minst vil hun holde fester.

Hun drømmer også om å få et barn med kjæresten Lasse.

- Legene mine har sagt «go for it», og står klar med all den støtte det vil kreve hvis vi velger det. Men det har vi foreløpig ikke tatt standpunkt til. Det er ingen i Danmark som har fått utført en hjertetransplantasjon, som per i dag har vært gravide eller født, så det er mange ting man må sette seg inn i og forholde seg til.

Men alt i alt er det å nyte livet det som Line fokuserer mest på.

- Jeg vil gjerne reise mye og drikke vin med kjæresten min, og også reise med venninnene mine - helst så mange av dem som mulig på én gang, sier hun med et smil.

Sjekk ut bloggen Linedansen.dk og Instagram-profilen @Linehoffmeyerl for å bli bedre kjent med den modige 25-åringen.

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken hvor lille Charles (20 mnd.) ble drept

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer