Alkoholiker

– Jeg var alltid redd for at pappa skulle være full på julaften

Å føle seg annerledes. Å være på vakt for ting som kunne trigge drikkingen. Å passe på at ingen får vite. Lille Elisabeths (37) bør var svært tung.

PAPPA DRAKK: Elisabeths pappa var verdens beste, men han klarte ikke la være å drikke. «Fortell om oss, og hva rusmisbruk gjør med en familie», oppfordret han datteren da hun var 16 år. Foto: Privat
PAPPA DRAKK: Elisabeths pappa var verdens beste, men han klarte ikke la være å drikke. «Fortell om oss, og hva rusmisbruk gjør med en familie», oppfordret han datteren da hun var 16 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Mens klassevenninnene var opptatt av lek og flørting med guttene, satt Elisabeth på skolen og lurte på om faren var full. Ingen måtte forstå hvordan det egentlig var hjemme hos dem. Det måtte hun sørge for.

– Ingen måtte vite at pappa drakk, forteller Elisabeth Nordhus Blankenberg Lied (37).

– Og jeg var alltid redd for at pappa skulle være full på julaften, for da var vi sammen med andre. Hvis han drakk, ville de oppdage hvordan han kunne være.

Hun prøvde derfor å få faren til å drikke før selve julaften. Hun fant ut hvordan hun kunne trigge ham, ved å mase litt ekstra eller gjøre ting som irriterte, så han heller drakk noen dager tidligere.

LES OGSÅ: Mistet mamma til alkoholen

Vil hjelpe andre

Vi møter Elisabeth hjemme på Randaberg utenfor Stavanger. Her bor hun sammen med mannen Hans-Jørgen og barna Lilly (7) og Tobias (3). Både Elisabeth og ektemannen jobber med ungdom som har det vanskelig.

I flere år har de vært fosterhjem, og de har også vært avlastnings- og besøkshjem.

– Og så har vi hundre barn til, men heldigvis ikke på én gang, fleiper Hans-Jørgen og sikter til ungdommene som benytter seg av Ventilene i regi av Kirkens Bymisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer