Fem barn

- Jeg var bestemor, hvordan ville folk reagere?

Silje (43) har fått fem barn fordelt over fire tiår. Og er ikke i tvil om når det er best å få barn.

FEM BARN: Silje ble veldig overrasket da hun ble gravid med sistemann og tenkte først: Hva vil folk si? FOTO: Privat
FEM BARN: Silje ble veldig overrasket da hun ble gravid med sistemann og tenkte først: Hva vil folk si? FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– De to eldste fikk jeg med ungdomskjæreste min. Jeg var 18 da førstemann kom og fikk neste fire år senere. De tre siste barna har jeg fått med Roy Eivindsen-Gjerde (46), som jeg nå har vært sammen med i 17 år og gift med i 14, sier Silje Eivindsen-Gjerde.

Hun er like takknemlig for alle barna, og angrer overhodet ikke på valgene hun har tatt i livet. For Silje er det å bli mamma selve meningen med livet.

Anna-Lovise (24) har selv fått en datter, og Silje er stolt mormor. Amandus (21) flyttet hjemmefra i sommer, og bor nå i Paris med kjæreste. Bare Leo-Nathaniel (13), Liam (10) og Loke (2,5 måneder) bor hjemme i Trofors i Nordland sammen med mamma og pappa.

BABY: - Jeg virkelig nyter småbarnstiden. FOTO: Privat
BABY: - Jeg virkelig nyter småbarnstiden. FOTO: Privat Vis mer

Legger ammepauser inn i timelistene

Silje forteller på telefon at hun er oppvokst og har bodd i den samme, lille bygda hele livet.

Med to brødre, som er en del eldre enn henne, ble Silje en attpåskatt med foreldre da i 40-årene. Foreldrene er fremdeles friske og aktive, og er i 80-årene i dag.

– Siden brødrene mine hadde flyttet hjemmefra da jeg kom til, vokste jeg nærmest opp som enebarn. Jeg var mye alene med foreldre som jobbet lange dager som selvstendig næringsdrivende, sier Silje, som er utdannet frisør og selv har vært selvstendig næringsdrivende de siste 12 årene.

– Foruten en tremenning som faktisk har åtte barn, har ingen av andre i familien uvanlig store barneflokker. Silje forteller at hun aldri hatt mange små barn samtidig, barna har blitt født på rad og rekke med noen års mellomrom. Det er faktisk hele 24 år mellom den eldste og den yngste. Fire barn er det meste som har bodd hjemme samtidig. Silje og Roy har et stort hus, og de har alltid hatt bil med nok seter til alle hjemmeboende barn.

Så lenge de to eldste bodde hjemme, var de flinke til å hjelpe til med sine yngre søsken.

– Det har aldri vært noe problem å kombinere barn og yrkesliv, man må bare lage seg rutiner i hverdagen, sier Silje.

Med de tre første hadde hun vanlig lengde på fødselspermisjonen, men de to siste er født etter at Silje startet som selvstendig næringsdrivende. Derfor har hun gått tidligere tilbake til jobb etter fødsel, enn hva som er mest normalt. Hun startet så smått å jobbe allerede da Liam var kun seks uker gammel, denne gang venter hun til Loke blir cirka tre og en måned. Da blir det pappaperm på Roy og 50 prosent jobb på Silje. Hun driver frisørsalong i tilknytning til huset de bor i, og jeg legger inn ammepauser i timelistene. Silje har ammet alle fem barna, nå fullammer hun Loke.

SØSKEN: Kjærligheten er stor mellom søsknene. FOTO: Privat
SØSKEN: Kjærligheten er stor mellom søsknene. FOTO: Privat Vis mer

Ble onkel før han ble født

– Man får lønnet permisjon som selvstendig næringsdrivende også, men da altså selve lønnen. Et firma har jo flere faste utgifter som løper foruten selve lønnskostnaden, så det er ikke økonomisk forsvarlig å ha så lang permisjon når man drivet eget foretak, sier Silje.

– I tillegg er jeg redd for at kundene mine skal bli for godt vant hos ny frisør. Jeg vil derfor tilbake før det går for lang tid, så jeg ikke mister dem.

Loke er født i september, og Silje begynner å jobbe i januar. Hun innrømmer at det kjennes for tidlig, men vet at Loke vil ha flotte dager sammen med pappa. Hadde hun ikke vært selvstendig næringsdrivende, ville Silje absolutt hatt lengre permisjon.

– Jeg nyter å være hjemme med den lille skatten min, sier Silje.

– Jeg nyter det faktisk enda mer enn noen gang før, jeg virkelig koser meg med den lille prinsen og føler på en enorm kjærlighet og lykke.

Hun hadde ikke planlagt å få ett barn som tenåring, ett barn i 20 årene, to barn i 30 årene og ett barn i 40 årene. Det har bare blitt sånn. Silje og Roy hadde prøvd lenge før Loke meldte sin ankomst. Begge hadde blitt over 40, og visste at sjansene for å bli gravide hadde minsket. Loke kom som en svært velkommen overraskelse. Silje setter ingen absolutt sluttstrek, men tenker det er lite sannsynlig at hun blir gravid igjen.

MINSTEN: Loke var en veldig veldkommen attpåskatt. FOTO: Privat
MINSTEN: Loke var en veldig veldkommen attpåskatt. FOTO: Privat Vis mer

Bestilte ultralyd i et annet fylke

– Jeg rakk også å bli mormor før vi ble gravide med Loke, og hadde avfunnet meg med at det ikke ble flere barn, sier Silje.

– Jeg ble først og fremst veldig glad for graviditeten, men også bekymret. Jeg var blitt bestemor, hvordan ville folk i vår lille bygd reagere? Ville barnet være friskt? Jeg bestilte meg time for privat ultralyd i et annet fylke enn jeg bodde i for ikke å skulle bli gjenkjent. Jeg måtte sjekke om det virkelig var sant. Den tidlige ultralyden viste en perfekt liten pjokk og jeg begynte glede meg.

Minstemann var altså onkel allerede fra han ble født.

Silje forteller at andres reaksjoner på siste graviditet var delte, men mest positive. Liam, som da var yngstemann, satte seg på gulvet og gråt av glede da han fikk vite han skulle bli storebror.

– Vi bør nok bli flinkere til å ikke bekymre oss for hva andre vil tenke om våre liv. Det viktigste er at hver og en gjør det som føles riktig for seg og sin familie, sier Silje.

– Jeg har alltid elsket å være gravid, og har hatt lette og greie svangerskap. Jeg kan heller ikke si at jeg merket noen forskjell på å gå gravid i førtiårene, i forhold til tidligere. Foruten at det naturligvis er grusomt vondt å føde, noe jeg fremdeles har friskt i minne, har alle fødslene forløpt normalt og uten komplikasjoner. Også der har jeg vært utrolig heldig. Jeg er veldig glad i barn, og ingen følelse er mer fantastisk enn det å få sitt nyfødte barn i armene.

GRAVID: – Jeg har alltid elsket å være gravid, og har hatt lette og greie svangerskap. FOTO: Privat
GRAVID: – Jeg har alltid elsket å være gravid, og har hatt lette og greie svangerskap. FOTO: Privat Vis mer

Har sjelden barnevakt

Silje forteller at det ikke er noe hun savner, det er ikke noe hun ville gjort annerledes Tvert imot føler hun seg ufattelig rik og privilegert.

– Det å få oppleve å bli mamma er det største som har skjedd meg. Jeg er nok også av den typen som generelt er fornøyd og mener vi skal se det positive i ting og være tilfreds med hva vi har og ikke gruble over ting som ikke er eller som vi ikke rår med. Jeg tror det er en mening med alt, sier Silje.

– Vi foretrekker helst å ha barna med på det meste, og har sjelden barnevakt til dem.

Da jeg var helt ung og fikk de to første var jeg nok mer rastløs. Etter de tre siste ble født har jeg modnet, blitt eldre og ikke hatt samme behovet. Jeg koser meg helst med barna.

Silje synes det er positivt å ha så stort spenn mellom barna. Hun hører andre som snakker om at småbarnstiden går altfor fort, og det gjør den jo, men selv har hun fått nyte den lenge. Hun har hatt tid å nyte hvert barns forskjellige epoker, og tror det ville blitt mer stress med fem tette barn. Selv om det også helt sikkert har sine fordeler.

– Det er definitivt best å bli gravid og få barn som godt voksen. Jeg er mer tålmodig, jeg nyter babytiden enda mer, stresser ikke og jeg føler meg trygg og sikker i min rolle, sier Silje.

Hun er ikke så glad i å være alene, noe hun sjelden er med sin store familie. Silje ser bare fordeler med å ha mange barn, både for foreldrene og for barna selv.

– Hos meg har småbarnstiden gått på repeat hele mitt voksne liv. Det er en fantastisk følelse, for jeg syns småbarnsperioden er den beste tiden i livet. Jeg har tøyset med at det føles på en måte som å leve evig, sier Silje og ler.

STORFAMILIE: Silje gleder seg stort over tanken på å ha skapt en storfamilie for sine barn. FOTO: Privat
STORFAMILIE: Silje gleder seg stort over tanken på å ha skapt en storfamilie for sine barn. FOTO: Privat Vis mer

Mange barn gir mye glede

Silje forteller at en stor barneflokk ikke er til hinder for å være en aktiv familie. Det varierer selvsagt hvem som er med, etter hvert som barna blir eldre. Familien liker friluftsliv og turer i skog og mark, de reiser på sydenturer og er med på aktiviteter som omhandler barn i nærområdet.

Silje tenker også at barna selv har glede av å ha stor familie, og håper at søsknene vil ha god kontakt, også som voksne. Hun tror det etter hvert vil bli mange søskenbarn, som får tante og onkler i ulik alder. Loke vil trolig aldri oppleve å bo sammen med mer enn to søsken, men familiesamholdet er sterkt. Silje forteller om nær kontakt med de voksne barna som har forlatt redet, ikke minst om det lille barnebarnet på ett år. Hun synes det går overraskende bra å være bestemor og småbarnsmor samtidig.

– Ekskjæresten min, faren til de to eldste, har også fått to små nydelige gutter i ettertid. Eldste barn og eneste datter i flokken har nå til sammen seks yngre brødre, som er onkler til hennes egen lille datter, sier Silje.

– Det blir derfor mange barn til sammen, når vi møtes i familiesammenkomster. For oss voksne gir det stor glede å se barna samlet. Barn er fremtiden og den største gave man kan få.

Silje forteller om et travelt liv hvor barna er med på fritidsaktiviteter og er sammen med venner. Hun forteller om den skjønne datterdatteren, om hund, vaktelhøner, hytte, drivhus, jobb og eget foretak. Silje er aktiv på Instagram, @Siljemee, og har generelt alltid mange baller i luften.

– Men det er bare gøy. Jeg kan ikke fordra å kjede meg, sier Silje og ler.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet