Bipolar

- Jeg var full av angst og fikk tanker om at jeg ville dø om jeg sov

«Galskap er en gave», skriver Helene Dalland på bloggen sin. Hun fikk diagnosen bipolar lidelse type 1 som 17-åring.

BIPOLAR LIDELSE: - Jeg var full av angst og fikk tanker om at jeg ville dø om jeg sov, forteller Helene Dalland.  Foto: Christina Johansen
BIPOLAR LIDELSE: - Jeg var full av angst og fikk tanker om at jeg ville dø om jeg sov, forteller Helene Dalland. Foto: Christina Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg måtte bli skikkelig syk før jeg godtok det. Jeg forsto det nok da jeg var på et kurs, med folk som minnet veldig om meg. Likevel insisterte jeg på at det var bipolar 2 jeg hadde - at det var litt mildere, forteller Helene Dalland (36). 

Bipolar lidelse type 1 forekommer hos rundt én prosent av befolkningen, ifølge Bipolarforeningen. Tilstanden kjennetegnes av at du opplever perioder med episoder der du er enten depressiv, manisk, eller du skifter raskt mellom de to. De aller fleste har flere slike perioder i løpet av livet.

Tilstanden debuterer vanligvis i ungdomsårene med periodevise atferdsforstyrrelser og endret stemningsleie. Forskjellen på bipolar lidelse type 1 og bipolar lidelse type 2, er at episodene med mani er erstattet med episoder med hypomani ved bipolar lidelse type 2. 

- Hypo betyr «under», så det er altså under manien – mildere enn mani, har styreleder i Bipolarforeningen, Tonje Fjeldstad Smith tidligere forklart KK.no. 

LES OGSÅ: Bipolarforeningen: - Ekstremt få er så syke at de løper nakne rundt

Fikk angst for å sove

Den første episoden hadde Dalland da farfaren hennes døde. Hun mistet nattesøvnen og fikk angst for å sove. 

Jeg var full av angst, og jeg fikk tanker om at jeg ville dø om jeg sov

- Mitt første møte med dette var året før videregående. Jeg sank dypt ned i en depresjon og var helt fjern. Jeg var full av angst, og jeg fikk tanker om at jeg ville dø om jeg sov. 

De neste femten årene var hun inn og ut av behandling, med fornektelse for diagnosen hun hadde fått. Hun skammet seg. Til slutt tok hun imidlertid psykiaterens ord for det. 

LES OGSÅ: - Når jeg blir manisk, så stikker jeg

Dalland vokste opp i en god og trygg familie, med mange venner og mye kjærlighet. I dag er hun selv mor til to. Diagnosen gjorde at hun tvilte på seg selv som mamma, men den gode oppveksten hun selv hadde er overført til de to små hennes. 

- Etter helvete kom himmelen, sier hun.

- Jeg har funnet ut at jeg er frisk om jeg holder meg unna alkohol, og tar de to medisinene mine, men holder meg unna alle andre. Jeg må trene, jeg spiser lavkarbo og holder meg unna sukker. Jeg må rett og slett være übersunn. 

- En litt gæren mamma

Livet hennes i dag er med andre ord et helt annet enn før hun godtok det psykiateren lenge hadde prøvd å si til henne. 

Å være bipolar mor er nemlig ikke bare negativt. Så lenge hun holder symptomene i sjakk kan barna nyte godt av en mamma som aller helst blir med på leken istedenfor å sende dem ut døra. 

- Når jeg har knekket kodene for denne diagnosen, så ser jeg på det som en ressurs. Jeg har masse energi og masse godt humør. Jeg er nok en litt gæren mamma som finner på mye. Jeg sender ikke barna ut for å leke gjemsel, jeg leker gjemsel med dem. Jeg og eldstemann kan stikke på kino, eller vi lager alle spadag med blått badevann og lys hjemme. Mange tenker nok mye på alt det alvorlige med diagnosen, men jeg er nok en mer leken og oppfinnsom mamma. 

Som i sin egen barndom er familien omringet av mye familie og venner. Dalland tar gjerne ungene med på spontanbesøk, eller de tar i mot alle hjemme hos seg. 

- Det er mye venner og vi har et stort nettverk. Dagene fylles opp av liv og gode mennesker. Det er veldig fargerikt. 

LES OGSÅ: Nina Emilie (25) har bipolar lidelse: - Jeg har stor tro på en framtid som frisk

SKRIVER OM SYKDOMMEN: Helene Dalland. 
 Foto: Christina Johansen
SKRIVER OM SYKDOMMEN: Helene Dalland. Foto: Christina Johansen Vis mer

Ville gjemme historien sin

Lenge så det imidlertid mørkt ut, og Dalland tror mange som har vært der hun var kjenner på mye skam. Hun kontaktet selv barnevernet fordi hun tvilte på sine egne mammaevner. Men de trakk seg ut igjen. Hun var absolutt bra nok. 

Jeg tror mange skammer seg, men det trenger man ikke

- Man må bare knekke noen koder. Jeg tror mange skammer seg, men det trenger man ikke. Det er mye gave i dette, sier Helene Dalland. 

Barna var også det som fikk henne til å begynne å skrive om diagnosen. Hun kunne ikke risikere at den tunge historien hennes aldri ble fortalt, og i dag driver hun bloggen Forbipolene.blogg.no. 

- Jeg satt og skrev på blokk da minstemann var ett år gammel, og følte på en frustrasjon over at ungene mine skulle vokse opp og aldri vite. At noe skulle skjedd med meg og jeg tok med meg alt dette i grava. 

Hun leste blogger, men kjente seg ikke i helt igjen i bloggverdenen. Hun kunne jo låse historien inne i en bankboks, men til slutt fant hun ut at joda, hun kunne skrive en blogg. Ingen kom til å lese den likevel. Alle de store bloggerne skrev tross alt om helt andre temaer. 

- Jeg tenkte faktisk at jeg kan gjemme det her. Ingen kommer til å lese det likevel. 

Men det gjorde de. Skriving er Dallands store lidenskap, og etterhvert begynte hun å skrive historier på vegne av andre også. Som historien om Stina, som ble mobbet. Innleggene ble delt tusentalls ganger. Historien om hennes egen diagnose er heller ikke lenger noe hun har behov for å stue inne i en bankboks. 

- I dag har jeg null skam over det, og tenker ikke så mye på det. Jeg tenker at det å sitte på sånne historier er å sitte på skatter. 

LES OGSÅ: Når kjæresten din er deprimert

Kan være vanskelig å akseptere

I likhet med Dalland er det mange som synes det er tungt å høre at man har bipolar lidelse type 1, forteller Trine Vik Lagerberg, som er forsker ved NORMENT (Norsk senter for forskning på mentale lidelser) ved Oslo Universitetssykehus. 

Andre igjen vil synes det er godt å få en diagnose. Dette er en sykdom som trolig vil følge dem livet ut, som det er knyttet mye stigma til og som for mange er litt tabu. (Psst: Vincent har diagnosen paranoid schizofreni)

- De fleste synes nok det er vanskelig innledningsvis og bruker en stund på å akseptere diagnosen, men finner etter hvert ut at den bidrar til å kunne få riktig hjelp og behandling, og ta sin egen situasjon på alvor, sier Vik Lagerberg. 

- Noe av det som gjør det vanskelig er at folk flest har relativt lite kunnskap om psykiske lidelser, og det er mange fordommer. Bipolar lidelse har heldigvis også noen positive - og berettigede - forestillinger knyttet til seg, nemlig at mange med denne lidelsen er kreative og ressurssterke på mange områder. 

LES OGSÅ: Stadig flere får fødselsdepresjoner

Svært individuelle sykdomsforløp

Og derfor er det viktig med god informasjon, mener hun. Både for den som er syk, pårørende og samfunnet for øvrig. Det er viktig å være klar over at de fleste har lange, friske perioder, og dessuten hva en kan gjøre for å hjelpe den som er syk. (Psst: Slik er det å være pårørende til en som er ME-syk)

Ifølge Vik Lagerberg kan mange leve gode liv med få sykdomsperioder, med bipolar lidelse type 1. 

- Mens en del har symptomer mye av tiden, har andre lange, symptom- og tilbakefallsfrie perioder på opp til flere år. Denne variasjonen skyldes blant annet at selve sykdomsutformingen varierer, og det varierer også i hvilken grad man responderer på medikamentell og annen behandling. 

I tillegg påvirkes sykdomsbildet av livsstilen. Det gjelder blant annet å få nok søvn og unngå rusmidler. I tillegg er noen mer sensitive for brudd på rutiner enn andre, og det er også viktig med et godt støtteapparat, påpeker Vik Lagerberg. 

- Men hvis man har effekt av medisiner, ikke har en alvorlig variant av sykdommen, og finner ut av hva som virker med henhold til justering av livsstil og sosiale relasjoner, samt følger opp dette, vil jeg si at man kan leve et helt normalt liv med jobb og familie med bipolar 1 lidelse. 

KK.no gjør oppmerksom på at barnas far har lest gjennom og godkjent artikkelen. Helenes eldste barn er kjent med Helenes diagnose, og at det i en liten stund ble tatt godt vare på av en snill dame fra barnevernet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer