Ballett

- Jeg var gipset fra brystet til tærne

Legene visste ikke om Nina Lill Svendsen (57) kom til å kunne gå.

DANSER: - Det er gammeldags å la seg begrense av alder, mener danser Nina Lill Svendsen. Som med dansernes pensjonsalder på 42 år, strengt tatt kunne ha gått av med pensjon for femten år siden.  Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
DANSER: - Det er gammeldags å la seg begrense av alder, mener danser Nina Lill Svendsen. Som med dansernes pensjonsalder på 42 år, strengt tatt kunne ha gått av med pensjon for femten år siden. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å «planlegge alderdommen» handler ikke lenger om hagestell og lange sydenturer… I denne ukens KK deler fire ulike mennesker sine historie om aldri å stoppe med det man brenner for.

Og danseren Nina Lill Svendsen har en helt spesiell historie. 57-åringen er et eksempel på at det meste er mulig, og at det aldri er for sent.

– «Du kan ikke si at du er gammel når du er 23, da orker du ikke mer når du er 30!» kan jeg si i garderoben. Man kan jo ikke tenke sånn, sukker hun - som tidlig bestemte seg for å danse leeeenge. 

– Jeg har alltid drømt om å speile hele livet i kunsten min, da jeg var 22 så jeg svenske Birgit Cullberg danse. Hun var 80 år og EIDE scenen, hun overstrålte de yngre danserne. Etter det sa jeg «SÅNN skal jeg bli!» Allerede da ville jeg bli en eldre dansekunstner – om bare kroppen holder.

LES OGSÅ: Derfor bør du danse mer

Gjort ting andre sa var umulig

Egentlig skulle hun ikke blitt danser i det hele tatt. For det første var hun 19 da hun begynte, da er du eldgammel debutant innen dans. For det andre var ikke de fysiske forutsetningene til stede.

INTENS: – Jeg jobber intenst, mange kan nok oppleve meg ganske hyperaktiv i forhold til alderen min. Jeg har mange baller i lufta samtidig. Dansen er livet mitt! Jeg vet at det er en klisjé, men det er faktisk sånn det er, forteller Nina Lill.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
INTENS: – Jeg jobber intenst, mange kan nok oppleve meg ganske hyperaktiv i forhold til alderen min. Jeg har mange baller i lufta samtidig. Dansen er livet mitt! Jeg vet at det er en klisjé, men det er faktisk sånn det er, forteller Nina Lill. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

– Jeg er født med en feilstilling i beina og ble operert tre ganger som barn. Jeg var gipset fra brystet til tærne i til sammen to og et halvt år.

- Jeg er kanskje blitt litt grenseløs fordi jeg har gjort ting andre sier er umulig – legene visste ikke om jeg ville lære å gå ordentlig. Og ja, jeg møter begrensninger i kroppen, knærne er stivere enn de var før. Men man kan ikke la det bli en unnskyldning, sier Nina.

Nina Lill danser foran speilet i et av Kunsthøgskolens mange dansestudioer – til ære for fotografen. Dagen startet med tre timers undervisning av studenter ved Operahøgskolen.

Snart kommer hennes faste dansepartner gjennom 20 år, Christer Tornell fra Skal vi danse – de jobber med en forestilling de skal reise rundt med det neste året. The show goes on and on and on ...

LES OGSÅ: - Jeg sov bare to timer hver natt

Har fortsatt ambisjoner

- Jeg var gipset fra brystet til tærne

Det er færre forespørsler for henne nå, om å danse. Men blir hun ikke spurt, lager Nina oppsetninger selv.

I sommer tok hun skuespillerkurs i New York for å lære mer om skuespill i dansen. Det koster litt å holde seg oppdatert, men gud så gøy det er! Nina Lill har fortsatt ambisjoner, finner fortsatt inspirasjon.

I New York traff hun en krokrygget, gammel danser som gikk til dansestudioet hver morgen for å gjøre sine plie – knebøy på ballerinavis.

– Hun var 93, og sa «I have to dance every morning, or I will die». Jeg blir rørt bare jeg forteller om det.

Så hva er egentlig alder, hva sier dette tallet om oss? Vi lar Nina Lill avslutte med sine kloke ord:

– Jeg tror det er plass til oss alle. Vi må slutte å sammenligne oss med andre, jeg kjenner faktisk ikke på konkurransen fra yngre kolleger. Det er gammeldags å la seg begrense av alder. Det handler ikke om at vi skal holde oss unge på død og liv, men om at vi må velge å holde på, sier den evige danser.

I KK44, som er i salg fra fredag 31. oktober, kan du også lese om Kristine som ble føstegangsstudent som 46-åring, om Knut på 74 som begynte å hoppe på ski da han var 37 og som 59-åring våget seg opp i 70-metersbakken - og om May Pettersen på 92, som mens andre slo seg til ro med strikketøyet, klinket til og meldte seg inn Petanqueklubben.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer