– Jeg var hun raringen som trodde hun var en jente

I dag kaller Angelica seg for en livsnyter. Før var hun Benjamin som visste at livet kunne være alt annet enn lett å nyte.

MOTE I SENTRUM: Angelica Sophie Thorsen har gått gjennom mye - mote har alltid vært en støttespiller. Foto: Instagram @angiesophie
MOTE I SENTRUM: Angelica Sophie Thorsen har gått gjennom mye - mote har alltid vært en støttespiller. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer
Publisert

Sørlandsjenta Angelica Sophie Thorsen (25) har rukket å gjennomgå litt av hvert. Livet har tatt henne fra Benjamin til Angelica, fra Risør til Oslo, fra servitørjobb til modellbyrå – men interessen for mote har stått støtt gjennom alt.

– Jeg tenkte: «Herregud, hvorfor kan ikke jeg være som dem»

Da Angelica var rundt fire år, begynte hun å føle på at navnet hun var født til, Benjamin, ikke passet likevel. Men rundt overgangen 90-2000-tallet var det ikke mye forståelse å finne for det å være født i feil kropp.

– Jeg likte alle jenteting, og ville være med jentene hele tiden. Jeg pleide å tenke: «Herregud, hvorfor kan jeg ikke være som dem», forteller Angelica til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

FØDT I FEIL KROPP: Angelica ble født Benjamin - men skjønte raskt at det ikke var rett. Foto: Instagram @angiesophie
FØDT I FEIL KROPP: Angelica ble født Benjamin - men skjønte raskt at det ikke var rett. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

Moteblader og magasiner hadde en sentral plass både hjemme og i livet hennes, men det var lite snakk om det å være født i feil kropp – eller i det hele tatt om ting som var utenfor normalen. Det var ingenting å sammenligne seg med.

Angelica innrømmer at hun heller ikke visste så mye selv. Hun var klar over at det gikk an å være homofil – men ikke født i feil kropp. På det stadiet var det YouTube hun gikk til for å lære mer.

– Da jeg var rundt 12 år gammel, og det var mer internett og sosiale medier, da så jeg jo flere som var annerledes og flere som var i samme situasjon som meg. Og da tenkte jeg at det er det her jeg er, og det er greit. Det er en jente jeg er.

Kort tid etterpå gikk hun fra Benjamin til Angelica – men hun synes det er feil å kalle det for «å skifte kjønn». Hun har alltid vært den hun er.

– Inni meg er jeg akkurat den samme – jeg er jo ikke en annen person i dag enn jeg var da. Det er jo klart det ofte er den enkleste måten å forklare det på, men jeg føler likevel det er litt feil, forteller hun.

DEN SAMME: Selv om hun byttet fra Benjamin til Angelica, synes hun det er feil å kalle det for å skifte kjønn. Foto: Instagram @angiesophie
DEN SAMME: Selv om hun byttet fra Benjamin til Angelica, synes hun det er feil å kalle det for å skifte kjønn. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

– Jeg levde litt i fornektelse

Oppveksten i Risør, og senere i Arendal, skulle ikke bli lett. Ingen visste hva det betydde å være transkjønnet. Særlig guttene på skolen behandlet henne dårlig. Brutal både fysisk og psykisk mobbing ble en del av hverdagen.

Det var kjempevanskelig. Jeg følte jo at alle i hele Risør og Arendal visste hvem jeg var. Hun raringen som trodde hun var en jente, som latet som om hun var noen andre.

Denne oppførselen satte sine spor. Angelica innrømmer at hun ikke har klart å være åpen om seg selv helt og fullt før for to år siden.

Å flytte til Oslo som 16-17-åring ble et aktivt valg for å slippe unna mobbingen. Hun klarte ikke konsentrere seg på skolen og skjønte at hun måtte komme seg vekk – men det ble ingen umiddelbar lettelse.

– Da jeg flyttet til Oslo tenkte jeg at det var større enn det var, og at her kommer ingen til å kjenne meg. Jeg levde jo litt i fornektelse da, jeg ville bare være jenta Angelica og ikke noe mer spesielt enn det.

– Men da blir det til at man går man med en konstant frykt om å ikke møte på noen som vet om det og kommer til å si det videre.

TØFF OPPVEKST: I Risør møtte hun ikke mye forståelse. I Oslo har det gått bedre. Foto: Instagram @angiesophie
TØFF OPPVEKST: I Risør møtte hun ikke mye forståelse. I Oslo har det gått bedre. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

– Jeg har en livserfaring som ikke mange andre har

I dag lever Angelica åpent om den hun er, og definerer seg som heterofil kvinne. Hun jobber som butikksjef, noe hun beskriver som «litt tilfeldig, men gøy». Hun innrømmer at tiden ofte ikke helt strekker til, med en åtte til fire-jobb, i tillegg jobb med egen Instagram-konto og modelloppdrag ellers.

Heldigvis kan hun fortelle at både familie og venner godtar henne akkurat som hun er.

– De kan finne på å spørre meg: «Har du en tampong eller?» for så å si: «Oi oops, det har jo ikke du». De tenker ikke over det lenger.

Angelica har måttet gå gjennom mye tungt hun kunne ønske hun slapp.

- For eksempel det å bli sett på som et misfoster og en som lot som, trekker hun frem som det verste.

Likevel klarer hun også se noen positive punkter i historien sin. Hun har lært mye og ble tidlig voksen.

– Jeg har jo en livserfaring som ikke mange andre har. Jeg har jo sett begge deler av det å både være gutt og jente!, ler hun.

AKSEPTERT: Angelica forteller at familie og venner aksepterer hvem hun er helt og fullt - de kan til og med glemme det. Foto: Instagram @angiesophie
AKSEPTERT: Angelica forteller at familie og venner aksepterer hvem hun er helt og fullt - de kan til og med glemme det. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

- Barn i dag synes jo ingenting er rart

Da hun var 15 år begynte hun prosessen mot det å bli kvinne juridisk. Det hele startet med utredning på Rikshospitalet, og skulle vise seg å ta flere år. Det innebar østrogenbehandling, testosteronblokkere og silikonimplantater. Som 20-åring tok hun sin første operasjon nedentil – men så ble det nødvendig med to operasjoner til.

– Jeg har vært gjennom tre store, omfattende og vonde operasjoner – men jeg kunne ikke vært foruten. Før klarte jeg ikke se meg i speilet naken uten å skammes, forteller Angelica.

– Jeg er utrolig takknemlig for hjelpen jeg har fått på Rikshospitalet og de utrolig flinke legene og sykepleierne som gjorde alle oppholdene så fine. Og det at jeg bor i et land som aksepterer dette og tilbyr den hjelpen jeg har fått.

Erfaringene har ført til at hun ønsker å selv være der for andre i som går gjennom det samme. Hun ønsker å kunne støtte og lære bort til de som ikke helt skjønner enda.

– Jeg prater ofte med mange ulike på Instagram, også for eksempel mødre. Folk som fortsatt ikke tør eller som ikke vet. Og de sier jo at det hjelper – da jeg var yngre var det jo ingen like i Norge som jeg visste om, forteller hun.

TRE OPERASJONER: Det skulle tre store operasjoner til for å gå fysisk fra Benjamin til Angelica. Foto: Instagram @angiesophie
TRE OPERASJONER: Det skulle tre store operasjoner til for å gå fysisk fra Benjamin til Angelica. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

Angelica ser også at folks kunnskap og holdninger til transkjønnede er bedre nå enn før. Vi vet mer – vi er vante til mer. Vi er flinkere til å prate om det. Også i skolen.

– Jeg føler at barn som vokser opp i dag, som lillesøsteren min, er skikkelig opplyste på grunn av både internett, Instagram og TikTok – de synes jo ingenting er rart. De er bare sånn: «Jaja».

– Lillesøsteren min på 12 år så ut som Billie Eilish der hun gikk rundt i Oslo da hun var på besøk i går, legger Angelica til og ler.

– Dating er et sårt tema

Angelica fortelle at hun i dag heldigvis blir møtt med aksept generelt sett. Likevel er det spesielt ett punkt i livet hvor det er utfordrende: Dating.

– I dating-settingen blir jeg veldig sårbar. Jeg blir så lei meg om jeg blir avvist på grunn av den jeg er. Dating er et veldig sårt tema på grunn av det.

– Det er jo mange som aksepterer meg, men også mange som ikke skjønner det helt, forteller Angelica.

Hun innrømmer at hun ikke gidder å date for tiden.

– Jeg er ganske ukomfortabel rundt gutter.

Derimot var hun nylig med i en episode av Hvite gutter, noe som var en skikkelig god erfaring.

– Det hjalp veldig å spille inn den episoden, for da møtte jeg så mange gutter på en gang. Jeg tenkte først at ingen kom til å like meg, men det gikk så bra!

DATER IKKE: Angelica innrømmer at dating er komplisert akkurat nå. Foto: Instagram @angiesophie
DATER IKKE: Angelica innrømmer at dating er komplisert akkurat nå. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

– Blitt meg selv igjen nå

De siste par årene har Angelica for alvor dyrket moteinteressen – som alltid har ligget til grunn. Ikke bare pleide hun bla i motemagasiner og finne eksempler på hvordan hun selv drømte å bli som voksen, men moren hennes stod også for en solid dose moteinspirasjon.

– Mamma har alltid vært en skikkelig fashionista. I lille Risør gikk alle andre veldig kjedelig kledd, i alle fall da jeg var liten, og det var veldig sånn: «Nei, nei, man kan ikke kle seg sånn og sånn». Men moren min hentet meg på skolen i høye støvletter og croptops!

– Mamma har alltid vært et forbilde for meg, egentlig. Og i dag går vi jo egentlig i samme klær. Men nå har ting snudd litt og går mer andre veien, ved at det er jeg som sier: «Nei mamma, ikke den»!

Angelica beskriver stilen sin som «litt Carrie Bradshaw-møter-noe-litt-mer-maskulint». Hun elsker vintageshopping og oversizede blazere. Hun følger trender, men ikke slavisk.

– Jeg liker å alltid ha en maskulin touch. Som en oversized blazer eller det faktum at jeg klippet håret kort for litt siden. Jeg tenkte: «Nå blir jeg så søt, så nå må jeg bare ha en edge her», forklarer hun.

Angelica forteller at hun inspireres særlig av alt hun ser på av filmer og serier, og trekker frem den ikoniske Sex & the City-serien. Garderoben er også uten tvil preget av 90-tallet.

Stil og mote blir flittig delt på Instagramprofilen hennes, og der blir også kjærligheten til rosa veldig tydelig.

Før, da jeg skulle bevise for alle at jeg var jente, gikk jeg aldri med rosa. Da gikk jeg faktisk nesten bare i blått. Jeg skulle ikke være ei sånn superfeminin jente, følte at jeg måtte være litt mer nøytral.

ROSA: Før unngikk hun fargen, nå er den blitt en signatur. Foto: Instagram @angiesophie
ROSA: Før unngikk hun fargen, nå er den blitt en signatur. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

– Det gikk i nøytrale farger, sort og blått – veldig kjedelig egentlig. Ikke at det ikke er lov! Jeg føler bare at jeg mistet meg selv litt der, i noen år.

Som barn var hun nemlig skikkelig fargerik, og det samme gjaldt ungdomsårene da hun beskriver seg selv som litt alternativ og hang med «emokidsa» på skolen.

– Nå har jeg blitt litt meg selv igjen, går med det jeg vil uten å tenke på hva andre synes. Er fjærtopp rart? Jaja!

Det med rosa-signaturen har rett og slett bare blitt sånn, sier hun.

– Rosa er en gøy farge som gjør meg glad! Det har blitt mer av andre farger også det siste året, men det er alltid en rosa tråd gjennom alt, lover Angelica.

I tillegg liker hun ekstra godt at rosa er med i Trans-flagget (et flagg som representerer de som ikke identifiserer seg med det kjønnet de ble tilskrevet ved fødsel, red.anm.), sammen med blått og hvitt. Det er en fargekombinasjon hun elsker.

– Motebransjen blir pushet

Også motebransjen får kjenne på holdningsendringer og et behov for forbedrede praksiser når det gjelder mangfold. Det er fokus på synlighet og inkludering når det kommer til utseende, etnisiteter, legninger og kjønn - og det ikke bare foran kamera. Angelica kan fortelle at hun liker mangfoldfokuset hun ser i Norge.

– Jeg føler Norge er veldig flinke der. Det synes jeg absolutt. Vi har også blitt bedre på mange områder.

– Jeg føler at motebransjen generelt har blitt pushet til å bruke alle etnisiteter og kjønn.

MANGFOLD-FOKUS: Angelica gleder seg over å se at motebransjen blir pushet til å bli flinkere på mangfold. Foto: Instagram @angiesophie
MANGFOLD-FOKUS: Angelica gleder seg over å se at motebransjen blir pushet til å bli flinkere på mangfold. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer

Likevel er det deler som henger igjen i bransjen, kanskje særlig når det kommer til vekt. Hun mimrer tilbake til en vennetur til Milano hvor hun samtidig stoppet innom et modellbyrå i samme slengen – og ble fortalt at hun var altfor tjukk for dem.

– Det er liksom enten lov å være super, super tynn eller skikkelig plus size – midt i mellom går ikke. På den tiden var jeg en XXS. Dette tar jo ikke nødvendigvis jeg til meg nå som en voksen, men det får meg jo til å tenke veldig på 16-åringenene som sitter der, forteller hun.

Ellers har modellbransjen stort sett vært en positiv opplevelse for Angelica. Det hele startet med at hun ble scoutet av en agent på restaurant hvor hun jobbet som servitør.

– Jeg har vel alltid vært komfortabel foran kamera. Helt fra jeg var liten har jeg elsket oppmerksomhet!

I dag er hun i byrået Team Models, noe som også har ført henne til helt andre jobber innen mote.

– Der møtte jeg Hege som fikset jobb på Tatler til meg – og da ble jeg vist den delen av motebransjen. Før det hadde jeg jobbet som servitør i mange år, egentlig.

– Tar ting som det kommer

På samme måte som Angelicas innpass i motebransjen skulle vise seg å bli takket være en ganske så tilfeldighet, er ikke tiden fremover nøye planlagt heller. Angelica innrømmer at hun drømmer om å få jobbe med både styling og makeup – og å kunne leve av sin egen Instagram-profil.

– Jeg føler jo at det ikke er lov å si at man vil leve av Instagramen sin – der har vi Janteloven som kommer snikende. Jeg er egentlig sånn som sier alt jeg vil, og ikke bryr meg. Men så har jeg den jo alltid i bakhodet, likevel, innrømmer hun.

At fremtiden er åpen, plager henne derimot ikke.

– Jeg er veldig sånn som tar ting som det kommer, jeg hater å planlegge. Jeg gjør det som faller meg spontant inn der og da. Det ikke alltid bra!, ler hun.

Likevel gjør det henne til en selverklært livsnyter. Hun tar seg god tid i hverdagen til hyppige kafé- og restaurantbesøk sammen med bestevenninnen Hannah. Instagram-profilen viser at Oslo nytes godt.

– Jeg er en livsnyter, jeg er jo det. Jeg prøver bare å kose meg her i livet – og å komme meg en vei her i livet!

LIVSNYTER: Angelica foretrekker å ta ting som det kommer og kaller seg en livsnyter. Foto: Instagram @angiesophie
LIVSNYTER: Angelica foretrekker å ta ting som det kommer og kaller seg en livsnyter. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer