Miss Norway

- Jeg var i sjokk, og klarte ikke å ta innover meg hva som hadde skjedd

Elise har hatt et tøffere liv enn de fleste 21-åringer, og hver dag er en kamp. Allikevel har hun klatret til topps i Miss Norway, og gjør nå stor suksess som modell og selvstendig næringsdrivende.

SORG: Elise har hatt et tøffere liv enn de fleste 21-åringer. Hun mistet både faren og broren på fire år.  Foto: Privat
SORG: Elise har hatt et tøffere liv enn de fleste 21-åringer. Hun mistet både faren og broren på fire år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22. juli 2011 er en dato ingen av oss vil glemme. Elise Dalby (21) var bare 15 år gammel, og husker godt at telefonen ringte med beskjed om at familien måtte komme til Oslo så raskt de kunne.

– Vi kastet oss i bilen og kjørte. Det tok oss seks timer å kjøre fra Hamar til Oslo, før vi endelig kom til hotellet der alle familiene skulle bli gjenforent med sine kjære som hadde vært på Utøya. Men broren min, Andreas, kom aldri.

En nær venn av Andreas fortalte at han var død. Elises familie var blant de første som fikk svar – andre pårørende måtte vente i opptil et døgn.

– Det kom som et enormt sjokk. Vi fire var en så sammensveiset familie, det var uforståelig at han var borte.

LES OGSÅ: Da lillesøsteren på 16 år ble drept på Utøya, mistet Cathrine (22) mer enn en søster

Knakk sammen av møtet med Breivik

Familien ble godt ivaretatt på Sundvolden hotell ved Utøya, hvor de ble boende i nesten en uke. Elise husker ingenting fra denne uken. Alt var tåkete.

– Ingen av oss visste hvordan vi skulle takle det. Jeg var bare 15 år, og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det var så mange voksne rundt meg som var helt fra seg. Jeg prøvde å oppføre meg voksent selv.

I tiden etter Utøya reiste familien frem og tilbake mellom Hamar og Oslo for å delta på den omfattende rettssaken mot Anders Behring Breivik. De omkomne ble lest opp én etter én. Da Andreas ble lest opp, rettet massemorderen blikket mot Elise.

– Breivik så på meg hele tiden og prøvde å få øyekontakt. Han smilte og flirte gjennom hele rettssaken. Det var så ekstremt ubehagelig at jeg brøt sammen. Det var veldig tøft i etterkant, og jeg har hatt mange mareritt fra denne episoden.

LES OGSÅ: - Det eneste jeg husker fra Utøya er alle som gjemte seg ved vannkanten som er døde i dag

Fungerte ikke i hverdagen

Etter brorens tragiske bortgang har Elise prøvd å leve som normalt. Hun gikk på skolen, smilte og fortalte personene rundt seg at det gikk bra. Sannheten var at hun gikk regelmessig til behandling og samtaleterapi med psykologer. (Pssst: Du må ikke være «syk» for å gå til psykolog!)

– Jeg ønsket ikke å snakke med noen rett etter hendelsen. Jeg var i sjokk, og klarte ikke å ta innover meg hva som hadde skjedd. Skolen var vanskelig, og karakterene raste nedover. Jeg sluttet på håndball som jeg hadde holdt på med i ni år.

Elise ble deprimert, fikk sosial angst og posttraumatisk stresslidelse. Hun hadde problemer med hukommelsen.

– Det eneste jeg visste var at jeg ikke var meg selv. Jeg så på vennene mine og deres perfekte familier – det var veldig tungt. Jeg følte meg alene.

LES OGSÅ: Posttraumatisk stresslidelse rammer ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre

MISS NORWAY: I 2014 kunne Elise krone seg med tittelen som Miss Norway, og reiste til Miami for å delta på Miss Universe-konkurransen. Foto: Privat
MISS NORWAY: I 2014 kunne Elise krone seg med tittelen som Miss Norway, og reiste til Miami for å delta på Miss Universe-konkurransen. Foto: Privat Vis mer

Vant Miss Norway

Etter noen tøffe år flyttet Elise sammen med sin far i Hamar, og begynte på hudpleielinjen. Hun var 18 år, og klar for en ny start.

– Dette var helt klart en opptur. Jeg fikk kjempegode karakterer, og nye venner som ikke visste noe om bakgrunnen min.

Plutselig en dag var det en mann som gikk bort til Elise og sa at hun passet perfekt som Miss Norway-kandidat. Elise trodde ikke engang at konkurransen eksisterte lenger, men tok rådet hans, og meldte seg på. Det angrer hun ikke på at hun gjorde.

I 2014 kunne Elise krone seg med tittelen som Miss Norway, og reiste til Miami for å delta på Miss Universe-konkurransen. Det ble ingen seier, men selve opplevelsen var som en seier i seg selv.

– Dette var en kjempeopptur for både meg og hele familien. Det er det største og beste jeg har vært med på – jeg lever på den opplevelsen ennå.

LES OGSÅ: Anne Mette (42) opplevde ekstrem prolaps

Ble god venn med Donald Trump

Elise fikk masse erfaring og positiv omtale. Hun knyttet sterke bånd til flere av de andre deltakerne, som hun fortsatt har god kontakt med. Et minne hun husker spesielt godt, er møtet med Donald Trump, som ble svært sjarmert av skjønnheten fra Norge.

LYSPUNKTER: Ved siden av å jobbe som modell, drive egen nettside og blogg, har Elise startet opp sin egen hjemmesalong hvor hun jobber som selvstendig næringsdrivende. Foto: Privat
LYSPUNKTER: Ved siden av å jobbe som modell, drive egen nettside og blogg, har Elise startet opp sin egen hjemmesalong hvor hun jobber som selvstendig næringsdrivende. Foto: Privat Vis mer

– Jeg kom kjempegodt overens med Donald Trump. Jeg opplevde han som en veldig grei mann, som tok godt vare på alle deltakerne.

Miss Universe-jentene bodde på hotellet hans i nesten en hel måned, og i løpet av den tiden hadde Elise og den nåværende presidenten mange gode samtaler. (Psst: Trump-familiens mest tragiske historie har du kanskje ikke hørt om!)

– Vi tullet og sa at han burde stille som presidentkandidat, men han bare flirte det bort. Et par måneder senere kom det ut i media – det var kjemperart, ler Elise.

Miss Universe-opplevelsen var til stor hjelp for 21-åringen – det var godt å komme seg bort fra hverdagen.

– Jeg klarte å bevise at det er i motbakker det går oppover. Jeg har fått mange brev fra personer som forteller at jeg er et stort forbilde. Dette året følte jeg at ting endelig begynte å falle på plass.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Trump-barna

Verden raste sammen på nytt

Da Elise endelig hadde fått livsgleden tilbake, ble hun rammet av en ny tragedie. En sommerkveld for halvannet år siden satt hun og ventet på at pappaen hennes skulle komme hjem.

«Jeg kommer hjem klokken elleve i kveld. Jeg er kjempeglad i deg, jenta mi» var det siste han sa før han dro den dagen.

– Plutselig ringte noen fra sykehuset, og ba meg komme med én gang. Det kom som et sjokk, pappa hadde ikke vært syk i det hele tatt, forteller Elise.

Da Elise kom frem til sykehuset ble hun tatt med inn på et rom, hvor hun fikk den verste beskjeden man kan forestille seg: Pappaen din er død.

Jeg skulle se ham, men hadde falt og slått hodet i sengekanten

– Jeg klarte ikke å skjønne det. Du tror ikke at det verste kan skje om og om igjen. Det eneste jeg husker er at jeg våknet på gulvet ved siden av pappa. Jeg skulle se ham, men hadde falt og slått hodet i sengekanten. Jeg bare falt om, det var som å ramle ned i et mørkt hull.

LES OGSÅ: Marianne (30) mistet sin beste venn, kjæreste og faren til tvillingene Mia og Kaia. Og hun var gravid på nytt

MISTET FAR OG BROR: Elise mistet både broren og faren på fire år. . Jeg klarte ikke å skjønne det. Foto: Privat
MISTET FAR OG BROR: Elise mistet både broren og faren på fire år. . Jeg klarte ikke å skjønne det. Foto: Privat Vis mer

Endelig går livet fremover igjen

Elise minnes ordtaket hun delte med pappaen sin: Man vet ikke hvor sterk man er, før det å være sterk er det eneste valget man har. Det var familiens motto etter Utøya.

– Det ble nye runder med samtaler, behandlinger og utredninger. Jeg rakk ikke å bearbeide alt før det skjedde på nytt. Jeg har vært i en slags sjokktilstand de siste årene, og ikke hatt så mye følelser. Det er ikke mange som vet om de vonde tankene som alltid har svirret rundt i hodet mitt.

Elise går fortsatt i behandling, men hun har flere lyspunkter i livet. Ved siden av å jobbe som modell, drive egen nettside og blogg, har Elise startet opp sin egen hjemmesalong hvor hun jobber som selvstendig næringsdrivende.

– Det går kjempebra med salongen – det kunne faktisk ikke ha gått bedre. Drømmen er å åpne en stor salong i byen, reise masse og bli kjent med nye folk.

21-åringen har sin egen leilighet i Trondheim, og bor sammen med hunden sin, som har vært ved hennes side gjennom de tøffe årene.

– Jeg hadde ikke klart meg uten min fantastiske kjæreste, eller mamma, som jeg ser på som en bestevenn. Vi står som stein. Nå går det endelig oppover, og jeg prøver å leve hver dag som om det er den siste. Man vet aldri når man kan miste noen.

LES OGSÅ: - Det var rart å se den sterke pappaen min bare bli svakere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer