Anita Skorgan

– Jeg var inne på tanken om å stikke av til Australia og åpne en bar

Anita Skorgan har brukt årevis på å reise seg etter de utmattende årene med omsorg for to sterkt funksjonshemmede døtre.

ANITA SKORGAN: I et åpenhjertig intervju med KK forteller Anita Skorgan om livet med to sterkt fuksjonshemmede barn. FOTO: Astrid Waller
ANITA SKORGAN: I et åpenhjertig intervju med KK forteller Anita Skorgan om livet med to sterkt fuksjonshemmede barn. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Artist og komponist Anita Skorgan gjorde braksuksess på 70-tallet da hun deltok i Grand Prix-låten «Oliver». Siden ble hun en av Norges mest elskede artister, og da hun giftet seg med selveste Jan Teigen i 1984, og fikk datteren Sara, var paret jaget vilt, som den reneste Brangelina.

Og sjelden hadde man sett noe så vakkert som Anita Skorgan!

– Takk, sier Anita Skorgan (64) og vi skjønner at hun ikke har hatt for vane å måle seg utfra utseende.

KK møter henne til intervju sammen med makker Elisabeth Andreassen i forbindelse med sommershowet «Bettanita», som har premiere i Sandefjord 7. juli. «Det vakreste som fins» heter showet, etter en av Jan Teigens mest elskede låter.

BETTANITA: Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen er klare for å glede noprdmenn sommeren 2023. Her fra Allsang på grensen. FOTO: Thomas Andersen / TV 2/NTB
BETTANITA: Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen er klare for å glede noprdmenn sommeren 2023. Her fra Allsang på grensen. FOTO: Thomas Andersen / TV 2/NTB Vis mer

Jahn Teigen døde i februar 2020. Når vi spør Anita hvilken av eksmannens låter hun setter høyest, drar hun på det. Det er så mange fine.

– Men «Optimist» er fantastisk å synge. Folk blir så glade av den. Og jeg elsker «Det vakreste som fins».

Funksjonshemmede døtre

Anita og Jahn gikk hvert til sitt i 1987, og mens Jan senere flyttet til Skåne og bodde alene, ble Anita sammen med musiker Freddy Dahl. Paret fikk tvillingdøtre, begge født med sterk funksjonshemming. Etter å ha beskyttet barna fullstendig fra mediene i oppveksten, sto Anita i 2021 frem og fortalte om livet med to pleietrengende barn. Til KK sier hun:

– Jeg gjorde intervjuet fordi jeg var så misfornøyd med TT-tjenesten. Og det hjalp. Etterpå har det faktisk blitt bedre.

Hun forteller om barne- og ungdomsår med ikke bare ett, men to barn helt avhengige av tunge elektriske rullestoler, og hvor prisgitt de er det offentlige tilbudet med henting og kjøring, den såkalte TT-tjenesten.

– De kom sjelden når de skulle, og samtidig skal man jobbe og få hverdagen til å gå rundt. På det meste forholdt jeg meg til 70 personer, per jente!

Anita forteller at hun erfarte et tungrodd apparat, uten samarbeid mellom ulike avdelinger, en belastning som kom i tillegg til fulltidsarbeidet med to pleietrengende barn boende hjemme.

– Det har vært såpass stor jobb, at jeg holdt på å segne helt om. Det var like før jeg bare ga opp, sier Anita med refleksjon, men også med styrken til en som har lært seg å stille krav:

– Jeg var inne på tanken å bare stikke av. «Kanskje jeg bare skal dra til Australia og åpne en bar?». Jeg har brukt mange år på å komme meg til hektene og få overskudd. Først nå synes jeg at livet begynner å ligne noe.

MAKKERE: Elisabeth Andreassen og Anita Skorgan er skarpskodd for premieren på showet «Bettanita, det vakreste som fins» sommeren 2023. FOTO: Astrid Waller.
MAKKERE: Elisabeth Andreassen og Anita Skorgan er skarpskodd for premieren på showet «Bettanita, det vakreste som fins» sommeren 2023. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

– Utslitt

Døtrene Maria og Julia bodde hjemme til de var 18 år. I dag bor de i et bofellesskap med døgnbemanning:

– Jeg ser jo at de har det bedre der, enn sammen med en utslitt mor. Og jeg var utslitt til tider. Da var jeg ikke noen god mor. Om man er utslitt er man ikke bra for noen, ikke for seg selv eller barna eller for kjæresten.

Anita Skorgan har i dag ny kjæreste. Han er veterinær og bor på Vestlandet, og Anita forteller at hun etterhvert er blitt «en kløpper på Bergensbanen».

Drømmen er at både Anitas og Elisabeths døtre skal komme på premieren i Sandefjord. Elisabeths to døtre Nora og Anna, og Anitas tre døtre, Sara, Maria og Julie. Anita tror det kan bli vanskelig, siden hun etter at tvillingene ble myndige ikke lenger disponerer bilen med plass til rullestolene.

– Jeg orker ikke å tenke på det mer. Jeg blir bare så lei. Jeg kjenner at energien bare renner ut.

Hun understreker:

– Men Norge er jo det beste landet å leve i. Vi må ikke glemme det. Når jeg blir frustrert, tenker jeg: «Søren, vi kunne hatt det verre». Og man har ikke noe valg. Du må gå på, og du vet at du blir sterkere av det. Og så har du kjærligheten til barna. De er barna dine, og du kastes mellom kjærlighet og fortvilelse. Men du har ikke noe valg. Du kan ikke gå fra det. Du har både barnas kjærlighet og alt det vanskelige, sier Anita Skorgan.

Deler erfaringer

I foredragskonserten «Bare en mamma» deler Anita Skorgan sine erfaringer fra hvordan hun i 19 år har forsøkt å manøvrere i et landskap av Nav, TT-tjeneste og (forhåpentligvis) trappefrie adkomster.

– Det er så mange som har noen som faller utenfor eller trenger ekstra omsorg. Jeg snakker om det å overleve i en veldig, veldig presset situasjon. Hvordan håndtere de følelsene? Hvordan overleve? Det vet jeg mye om.

Hele intervjuet med Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen kan du lese i KK, som er i salg frem til 28. juli.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer