Sunniva Stordal

- Jeg var kjemperedd for henne

Som 17-åring slo Sunniva Stordal Bjørklund (35) gjennom som internasjonal supermodell. Det skremte vettet av mamma Sigrid.

SUPERMODELL: Sunniva Stordal Bjørklund er en norsk supermodell som
som gjorde internasjonal karriere på slutten av 90-tallet. Hun er født i 1979 og er i dag forsker, gift, har to barn og er bosatt i USA. Foto: NTB scanpix
SUPERMODELL: Sunniva Stordal Bjørklund er en norsk supermodell som som gjorde internasjonal karriere på slutten av 90-tallet. Hun er født i 1979 og er i dag forsker, gift, har to barn og er bosatt i USA. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Hun kunne høre det på stemmen hennes. Av og til når Sunniva ringte hjem fra Paris, eller New York, visste Sigrid Gjøtterud at dagen ikke hadde vært så bra for den 17 år gamle datteren hennes.

At noen hadde sagt noe negativt om vekten eller kroppen hennes.

At hun ikke hadde fått det oppdraget hun håpet på.

– Jeg kjente både på hennes seire og hennes skuffelser. I perioder var hun veldig sliten, hun kunne reise mellom flere kontinenter på én og samme uke. Til tider var jeg selvfølgelig kjemperedd for henne. Ikke bare for hva noen kunne finne på å si til henne, men for hva det gjorde med henne. 

- Selv om vi støttet Sunniva og var veldig stolte, var jeg usikker på hva motebransjen ville ha for innvirkning på henne. Ville det påvirke henne? Ville hun forandre seg? Og hva med stoff? Jeg hadde jo hørt de samme historiene som alle andre.  

Sigrid Gjøtterud stolte på jenta si. – Men selvsagt tenkte jeg mye på hva som kunne hende, sier hun om datteren Sunniva Stordal, ung supermodell på 90-tallet.
 Foto: Julie Christine Krøvel
Sigrid Gjøtterud stolte på jenta si. – Men selvsagt tenkte jeg mye på hva som kunne hende, sier hun om datteren Sunniva Stordal, ung supermodell på 90-tallet. Foto: Julie Christine Krøvel Vis mer

Sigrid Gjøtterud er forsker og utdannet sykepleier og lærer. Hun er ikke så interessert i mote eller glossy magasiner. Det var hun heller ikke for 17 år siden, da Sunniva kom hjem fra skolen og fortalte at en stylist hadde stoppet henne på gaten i Oslo og sagt at hun burde prøve seg som modell. 

LES OGSÅ: Kjenner du igjen supermodell Heidi Klum? 

Kometkarriere som internasjonal modell

Det gikk fort. Plutselig gjorde Sunniva kometkarriere. Uten tvil er Sigrid moren til en av de største internasjonale modellene Norge har hatt. I en periode på slutten av 90-tallet var Sunniva en av verdens mest etterspurte modeller. 

Motehus som Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Nina Ricci, Hugo Boss, Givenchy, noen nevnt og mange glemt, ville booke henne.

På det meste tjente hun en halv million kroner i uken på det store røde håret og de irrgrønne øynene. Det til tross for at hun ikke var myndig, ikke var ferdig med skolen og aldri hadde bodd hjemmefra før. 

I dag er Sunniva 35 år. Hun bor i Los Angeles med sin norske musikermann og to barn. Hun har utdannet seg til molekylærbiolog og er blant annet opptatt av brystkreftforskning. Kun unntaksvis sier hun ja til å gå på catwalken eller posere foran kamera. Hun husker selv foreldrenes støtte som veldig viktig. 

– Mamma gjorde rett i å frykte at modellkarrieren kunne endre meg, for det gjorde den jo. Men på en god måte, sånn jeg ser det. Det er mye foreldre ikke kan kontrollere eller verne barn mot, men det er en del av det å bli voksen. Jeg tror de visste at hvis ting ble ille, så ville jeg kommet hjem, skriver Sunniva i en e-post til KK.

Sigrid var i utgangspunktet glad for at Sunniva fikk en så annerledes og sjelden sjanse tidlig i livet.

– Sunniva hadde alltid vært så flink og pliktoppfyllende. Jeg tenkte at det å komme ut i verden var utviklende for henne, og det var det. Fordi hun var såpass fornuftig, var jeg i utgangspunktet ikke særlig redd for at det skulle gå galt, forteller Sigrid.

Men raskt meldte spørsmålet seg om datteren skulle droppe ut av skolen for å satse som modell. Etter to uker med «sommerjobb» i Paris ringte hun hjem og sa hun hadde fått tilbud om å flytte til New York.  

– Vi snakket lenge sammen. For meg ble oppgaven å finne ut om dette var noe hun virkelig selv ville, eller om det var noen andre som presset på. I dag vet jeg med sikkerhet at hun aldri ble presset til noe som helst, men den usikkerheten hadde jeg selvsagt mens det sto på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LES OGSÅ: Supermodellens hemmelige skjønnhetstriks

PÅ CATWALKEN: På det meste tjente Sunniva en halv million kroner i uken på det store røde håret og de irrgrønne øynene. Her på en jobb i Milano i 1997, på catwalken for Dolce & Gabbana. Foto: NTBScanpix
PÅ CATWALKEN: På det meste tjente Sunniva en halv million kroner i uken på det store røde håret og de irrgrønne øynene. Her på en jobb i Milano i 1997, på catwalken for Dolce & Gabbana. Foto: NTBScanpix Vis mer

Flere ganger reiste Sigrid over til datteren for å snakke med dem hun jobbet for, og for å se at hun hadde det bra. Familien var med på motevisninger i London, Paris og New York.

– Heldigvis var hun naturlig veldig tynn og kunne fortsatt ha is i fryseren, sånne ting betydde litt for meg. Etter hvert fikk jeg også et mer nyansert bilde av moteindustrien. Det er svært tankevekkende hvor mye penger det er i denne businessen, men på den andre siden fikk Sunniva mulighet til å jobbe med mange profesjonelle folk, og til og med også store fotokunstnere. Men av og til syntes jeg de hadde sminket og stylet henne så hun så mer skremmende enn flott ut, ler Sigrid.

Hun er glad for at Sunniva ga seg på topp.

NYTT NUMMER: KK nr 44 er i salg fra fredag 30. oktober. Foto: Jakob Kirk
NYTT NUMMER: KK nr 44 er i salg fra fredag 30. oktober. Foto: Jakob Kirk Vis mer

– Da hun merket at etterspørselen ble lavere, gikk hun tilbake til skolen. Jeg var aldri i tvil om at hun ville fullføre skolen, men er glad for at hun slapp å avslutte karrieren med en nedtur.

I norsk modellbransje venter man som oftest med å sende modeller ut til de er ferdig med videre­gående. Likevel sier leder for modellbyrået Team, Eivor Øvrebø, som i sin tid hadde Sunniva Stordal i stallen, at det i noen tilfeller er nødvendig å reise tidligere.

– Noen ganger, som med Sunniva, er modellen riktig akkurat her og nå. Da sender vi henne eller ham ut. Og da er det veldig viktig å ha god kontakt med foreldrene. Det har hendt at jeg har bedt dem om å hente datteren sin hjem, fordi jeg skjønner at vi har et tilfelle der det kan gå galt, sier modellmammaen.

Sunniva Stordal har lest uttalelsene til sir mor og godkjent at saken blir publisert. 

Denne reportasjen er også publisert i KK nr. 44.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer