Adopsjon:

- Jeg var livredd da jeg fikk mine egne barn

Eli Therese (53) var bitteliten da hun ble funnet i en pappeske på en trapp i Sør-Korea. Som adoptert i Norge, følte hun alltid på en uro.

ADOPSJON: – Uansett hvor jeg bodde, slet jeg med å finne tilhørighet, forteller Eli Therese om livet i Norge. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
ADOPSJON: – Uansett hvor jeg bodde, slet jeg med å finne tilhørighet, forteller Eli Therese om livet i Norge. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

– En adopsjon starter med å bli forlatt. Alltid. Jeg ble forlatt, og livet mitt ble satt på omstart, sier Eli Therese Gran da KK besøker henne hjemme i huset på Otta, der hun bor med sin ektemann og katten Sophus.

– Femten måneder etter at jeg ble funnet i en pappeske, kom det nytt oppbrudd. Jeg bodde da i en fosterfamilie i Sør-Korea, men ble adoptert bort til et fremmed land, Norge.

Eli Therese forteller uten bitterhet om et traumatisk og vanskelig liv. Hun sier hun har levd i skyggen av det hun mistet en vinterdag i Sør-Korea i 1968. Hun har fått mye, men savner det viktigste. Tilhørighet. Å være adoptert går aldri over, men ingen spør en voksen adoptert om det finnes sorg, savn eller traumer.

Boken «Skyggebarn», som Eli Therese ga ut i 2020, er historien om å vokse opp med forventningen om at du som adoptert er heldig og skal være takknemlig. Forfatteren stiller spørsmål ved dette. Er ikke de mer heldige, de som får vokse opp med sin biologiske foreldre? Som kan være seg selv, uten redsel for ikke å passe inn i familien?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer