Taleangst:

- Jeg var livredd for å ha alles øyne rettet mot meg.

I 37 år var Hege så hemmet av sjenanse at hun kunne kaste opp hvis hun måtte ta ordet. Nå vil hun bli ordfører.

TALEANGST: En episode på barneskolen satte voldsomme spor i Hege. Hun ble livredd for å være i alles søkelys, redd for å gjøre feil. FOTO: Astrid Waller
TALEANGST: En episode på barneskolen satte voldsomme spor i Hege. Hun ble livredd for å være i alles søkelys, redd for å gjøre feil. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

I dag kan hun av og til angre på alt hun ikke turte å si. På at hun brant inne med alt engasjementet. Gjennom et helt halvt liv. Som barn, da hun gikk på barneskolen og aldri rakk opp hånden, og heller hvisket svarene til venninnene sine. Som voksen, da hun unngikk å ta ordet, og gang på gang tok med seg meningene sine hjem fra foreldremøter, og heller luftet frustrasjonen med mannen sin.

- Men da fikk jeg jo ikke akkurat gjort noe med problemet, ler Hege Svendsen (40).

Hun har nettopp ønsket velkommen til grunnlovsbygda, ordførerkandidaten med rykende ferskt sertifikat, øver på å presentere kommunen sin, og har svingt forbi Eidsvollsbygningen og parkert utenfor Festiviteten, et lokalt kulturhus og møtested med bygdas beste hjembakte kaker.

Sjenansen som har plaget henne sørger hun for å utfordre så ofte hun kan. Det er det eneste som virkelig hjelper, mener hun. Men alt for lenge snek hun seg unna, ble beskyttet mot det hun var aller mest redd for – oppmerksomhetens lys.

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

Den sjenerte jenta-

Hun var den litt sjenerte jenta allerede i barnehagen. Men hvis hun tenker tilbake, på hvor denne overskyggende frykten for å ta ordet kommer fra, er det en episode som har brent seg inn i minnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer