Voldtekt

- Jeg var livredd for å si fra

Mor og datter er begge utdannede terapeuter, men det er én ting de ikke har klart å snakke om: At Bjørg ble gruppevoldtatt som barn.

MOR OG DATTER: «Hei elskan!», sier Herdis Palsdottir når hun møter datteren Bjørg Thorhallsdottir. I dag er relasjonen en helt annen enn da Bjørg var liten og Herdis var en streng mamma. FOTO: Julie Jacobsen (Klær/styling: Mette Agenturer)
MOR OG DATTER: «Hei elskan!», sier Herdis Palsdottir når hun møter datteren Bjørg Thorhallsdottir. I dag er relasjonen en helt annen enn da Bjørg var liten og Herdis var en streng mamma. FOTO: Julie Jacobsen (Klær/styling: Mette Agenturer) Vis mer
Publisert

- Det er vel første gang vi snakker åpent om det?

Bjørg Thorhallsdottir sitter på den store solfylte uteterrassen hjemme på toppen av Ormøya og myser mot moren sin, Herdis Palsdottir. Rammen er idyllisk. Gjennom furutrærne kan vi se Oslofjorden blinke, et par sommerfugler svirrer rundt sommerfugltreet med sine hengende lilla blomster, men vi er her for å snakke om det forferdelige som skjedde med Bjørg da hun var barn, og som i så mange år har vært den store elefanten i rommet, for smertefull til å berøres.

- Jeg har spurt deg om du vil snakke om det, men det har du ikke ønsket, presiserer Herdis, og fortsetter:

- Bjørg har ikke ønsket at jeg får bilder i hodet. Det er jeg takknemlig for. Det ville jeg ha trengt å bearbeide.

Mor så ikke tegnene

At de nå stiller til intervju sammen, handler om flere ting. I nesten ti år bar Bjørg på den store, mørke hemmeligheten alene. Nå vil hun gjerne dele erfaringen med at det å være åpen om det som er skamfullt og tabubelagt, er det som kan sette deg fri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer