Voldtekt

- Jeg var livredd for å si fra

Mor og datter er begge utdannede terapeuter, men det er én ting de ikke har klart å snakke om: At Bjørg ble gruppevoldtatt som barn.

MOR OG DATTER: «Hei elskan!», sier Herdis Palsdottir når hun møter datteren Bjørg Thorhallsdottir. I dag er relasjonen en helt annen enn da Bjørg var liten og Herdis var en streng mamma. FOTO: Julie Jacobsen (Klær/styling: Mette Agenturer)
MOR OG DATTER: «Hei elskan!», sier Herdis Palsdottir når hun møter datteren Bjørg Thorhallsdottir. I dag er relasjonen en helt annen enn da Bjørg var liten og Herdis var en streng mamma. FOTO: Julie Jacobsen (Klær/styling: Mette Agenturer) Vis mer
Publisert

- Det er vel første gang vi snakker åpent om det?

Bjørg Thorhallsdottir sitter på den store solfylte uteterrassen hjemme på toppen av Ormøya og myser mot moren sin, Herdis Palsdottir. Rammen er idyllisk. Gjennom furutrærne kan vi se Oslofjorden blinke, et par sommerfugler svirrer rundt sommerfugltreet med sine hengende lilla blomster, men vi er her for å snakke om det forferdelige som skjedde med Bjørg da hun var barn, og som i så mange år har vært den store elefanten i rommet, for smertefull til å berøres.

- Jeg har spurt deg om du vil snakke om det, men det har du ikke ønsket, presiserer Herdis, og fortsetter:

- Bjørg har ikke ønsket at jeg får bilder i hodet. Det er jeg takknemlig for. Det ville jeg ha trengt å bearbeide.

Mor så ikke tegnene

At de nå stiller til intervju sammen, handler om flere ting. I nesten ti år bar Bjørg på den store, mørke hemmeligheten alene. Nå vil hun gjerne dele erfaringen med at det å være åpen om det som er skamfullt og tabubelagt, er det som kan sette deg fri.

For Herdis handler det om å formidle hvor ødeleggende det kan være å bli utsatt for overgrep, hvor avgjørende det er å få god hjelp - og at barn er symptombærere.

- Jeg skulle ønske jeg hadde visst da Bjørg var liten, at når barn har en uhensiktsmessig væremåte, så forsøker de på sin kryptiske måte å si ifra. Da blir det den voksnes oppgave å undre seg - og ikke møte barnet med avvisning slik jeg kom i skade for å gjøre.

ENDELIG SAMMEN: Nå kan mor og datter reise på ferie sammen uten at det finnes en elefant i rommet som ikke kan snakkes om. FOTO: Julie Jacobsen
ENDELIG SAMMEN: Nå kan mor og datter reise på ferie sammen uten at det finnes en elefant i rommet som ikke kan snakkes om. FOTO: Julie Jacobsen Vis mer

Fortsatt husker Bjørg hvor opptatt hun var av å få kastet de blodige klærne før noen så dem. Hun forstod intuitivt at det var helt feil det hun hadde blitt utsatt for. Det var ekkelt og skamfullt, og ingen måtte få vite noe.

- Jeg var livredd for at mamma og pappa skulle oppdage hemmeligheten. Men hver dag fortalte kroppen hennes likevel små historier om det som hadde skjedd.

- Jeg sluttet å gre håret mitt, det var en eneste floke. Jeg sluttet med å ta vare på meg selv, for jeg var ikke verdt å ta vare på. Jeg sluttet å tørke meg etter å ha dusjet, jeg ville ikke ta på underlivet. Jeg brukte mye tid på å vaske meg.

Grenseløs oppførsel

Hun var et barn, men kunne sette seg på fanget til fremmede menn og flørte.

- Du mister grensene dine. Jeg visste ikke lenger hvor de gikk, forteller Bjørg åpent.

Herdis har lyttet i stillhet mens datteren har snakket.

- Ja, det var mange symptomer, fastslår hun stille.

Bjørg tar ordet.

- Det er så lett å klandre seg selv. Men mamma er spesialpedagog og barnehagelærer, hun hadde lært alle tegnene på overgrep. Når selv hun ikke forstod det, sier det noe om hvor vanskelig det er. Jeg tror det er så smertefullt å se, at du vil ikke se det.

Herdis er taus en liten stund, før hun sier noe.

- Jeg er opptatt av å ikke dømme meg selv eller andre. Jeg gjorde så godt jeg kunne den gangen ut fra de forutsetningene jeg hadde, men det jeg gjorde var ikke bra nok for Bjørg. Vi trenger å tenke slik for å klare å gå videre.

Hun pauser litt før hun fortsetter.

- Når man ser i bakspeilet er det lett å se alt man skulle ha gjort annerledes. Men det gangen var det så lite snakk om sånne ting. Det var også et helt annet barnesyn. Jeg jobbet i Pedagogisk Psykologisk rådgivningstjeneste da, og vi så på barn som noe som skulle repareres. Vi definerte og tolket og trodde vi visste hva barn følte og tenkte og trengte.

- Så du noen forandringer hos Bjørg den gangen?

- Hun kunne le på de underligste steder. Noe som kunne trigge meg voldsomt. Det handlet om ting hos meg som ikke var bearbeidet. Men det forstod jeg ikke den gangen. Jeg tok det som et tegn på manglende respekt og ble sint på henne. Jeg tok det personlig og kunne eksplodere.

EGEN TERAPI: Herdis var godt voksen da hun utdannet seg til familieterapeut og skapte sin egen terapiform, EQ-terapi. - Det har vært livgivende, men også en ensom reise. Nå har det hjulpet mor og datter. FOTO: Julie Jacobsen
EGEN TERAPI: Herdis var godt voksen da hun utdannet seg til familieterapeut og skapte sin egen terapiform, EQ-terapi. - Det har vært livgivende, men også en ensom reise. Nå har det hjulpet mor og datter. FOTO: Julie Jacobsen Vis mer

Kjempet mot en autoritær mamma

Det er lite som er eksplosivt ved Herdis der hun sitter nå, hvitkledd og mild i framtoningen. Men for Bjørg fikk morens utbrudd den gangen store konsekvenser.

- Det var vanskelig at hun var irritert på meg fordi jeg var grenseløs. Men jeg var jo grenseløs fordi hun avviste meg. Jeg lo fordi jeg var usikker. Jeg klandrer ikke henne, men alle mine grenser ble slått ned. Jeg kjempet imot da jeg ble voldtatt, men ble ikke hørt. Hjemme kjempet jeg med en autoritær mamma.

- Jeg følte meg ikke elsket i det hele tatt, noe jeg har jobbet med i terapi mange år. Bjørg

- Jeg gjorde alt for at hun skulle elske meg, men jeg følte at det aldri ble godt nok. Det er først nå jeg har klart å snu på det, forteller Bjørg åpent.

Herdis lytter rolig til det datteren sier, avvisning har vært et stort tema også for henne.

- Det er sånn med relasjoner, at slik jeg møter meg selv, møter jeg også andre. Jeg opplevde mye avvisning fra mine foreldre - og jeg avviste meg selv og mine egne barn. Jeg kaller det arvesynden. Jeg har hatt en drøm om å bryte med den. Det var en stor aha-opplevelse å forstå at det først er når jeg har betingelsesløs kjærlighet til meg selv, at jeg kan ha det til andre også.

Det er EQ-terapeuten som snakker nå, men da Bjørg var liten, var Herdis preget av sin egen autoritære oppvekst og sin samtid.

- Vi møter gjerne våre barn slik vi selv ble møtt, det er det vi kan, forklarer hun.

Hun var mest opptatt av at barna var lydige og hadde rene klær - hvordan de tre jentene hennes egentlig hadde det, undret hun seg sjelden over, og hadde heller ikke det store vokabularet for følelser -følelser var ikke et tema under oppveksten på Island. At datteren hennes følte seg uren, skitten og skamfull, og gikk rundt med en konstant redsel for at det grufulle skulle skje igjen, visste Herdis ingenting om.

LYKKE: -Terapi er den største investeringen du kan gi deg selv. Jeg har vært hjemme hos noen av verdens rikeste mennesker og aldri møtt mer ulykkelige folk. Lykken ligger i egenverdien din, mener Bjørg. FOTO: Julie Jacobsen
LYKKE: -Terapi er den største investeringen du kan gi deg selv. Jeg har vært hjemme hos noen av verdens rikeste mennesker og aldri møtt mer ulykkelige folk. Lykken ligger i egenverdien din, mener Bjørg. FOTO: Julie Jacobsen Vis mer

Ble voldtatt igjen

Og kanskje ville gruppevoldtekten forblitt Bjørgs hemmelighet, hadde det ikke vært for det som skjedde flere år senere, i Mexico. Som tenåring hadde Bjørg blomstret opp da hun begynte på tegning, form og farge på videregående, og fikk uttrykke seg kreativt. De gode relasjonene hun fikk i Ten-sing koret på samme tid, gjorde også mye for selvtilliten.

Samtidig er det slik, mener Bjørg, at når du bærer på frykt, og har opplevd å bli voldtatt, vil andre kunne se det og gjøre det mot deg igjen. Hun var atten år da hun dro til Mexico som utvekslingselev i 1994. Hun var på reise rundt i landet da det skjedde. En fremmed mann klatret inn gjennom vinduet til motellrommet hun sov på. Hun kjempet for livet, men ble brutalt overmannet og voldtatt.

Bare måneder senere ble hun voldtatt igjen, etter at en mann puttet dop i drinken hennes. Kort tid etter kollapset hun med sterke magesmerter.

Helt siden hun ble voldtatt som liten, hadde Bjørg slitt med magesmerter - uvitende om at de skyldtes at hun var blitt smittet med klamydia den gangen. Hun hadde utviklet en høy smerteterskel for vondtene i underlivet som sykdommen fører med seg - men denne gangen var smertene annerledes.

- Det fosset ut blod fra skjeden, helt til jeg besvimte. Når du går med ubehandlet klamydia i mange år, gjør det stor skade. Jeg ble lagt inn på sykehus, og de trodde jeg kom til å dø.

Kastet seg på flyet

Da Bjørg kom til seg selv på sykehuset, satt Herdis ved siden av henne og gråt. Hun hadde blitt varslet hjemme i Norge og kastet seg på første fly. Nå hadde hun snakket med legen som fortalte at de voldsomme blødningene skyldtes ubehandlet klamydia som følge av voldtekten hun hadde blitt utsatt for som barn.

- Det var veldig dramatisk, bekrefter Herdis.

- For det første er det sjokket. Det var helt uvirkelig. Jeg kjente også på en stor hjelpesløshet.

- Hvordan er det å sitte her og snakke om dette nå?

Herdis har snakket rolig og avklart lenge, men nå brister stemmen og hun legger hånda på hjertet.

- Jeg kjenner på en sårbarhet. Jeg skulle ønske at Bjørg hadde sluppet å oppleve det.

Hun var ikke utdannet terapeut den gangen, men hadde hovedfag i spesialpedagogikk og var opptatt av det mentale og av å kunne hjelpe andre. Hver dag, etter at hun kom hjem til Norge, gikk hun ned i saunaen familien hadde i kjelleren, satte seg på trebenken, lukket øynene og lot følelsene komme.

- Da jeg kom hjem fra Mexico var jeg fylt av fortvilelse. Oppskriften på å bli bitter, er å svelge følelser og ikke leve dem ut. Da ville jeg ikke klart å være en støtte for Bjørg. Min oppgave var å ivareta meg selv - slik at jeg ble i stand til å støtte henne.

- Av og til slo jeg også på en pute, jeg var så sint for det som hadde skjedd. Men hver gang før jeg skulle gå ut av saunaen var jeg opptatt av å finne noe jeg kunne være takknemlig for. Jeg ville finne en annen energi enn den sinte.

Det aller første Herdis gjorde da de kom hjem, var imidlertid å sende Bjørg til psykolog. Hun var opptatt av å skaffe profesjonell hjelp til datteren, en som kunne hjelpe henne å bearbeide det som hadde skjedd. Psykologen hun ble sendt til, viste seg å ikke være den rette for Bjørg den gangen, behandlingen gjorde bare vondt verre, forteller hun. I flere tiår skulle hun kjempe med de destruktive følelsene overgrepene førte med seg, med tap av egne grenser, tap av egenverdi, vansker med nærhet i relasjoner og en konstant frykt for at det skulle gjenta seg.

At hun likevel har stått på beina, takker hun spøkefullt sine gode vikinggener for. Hun er født med et lyst sinn som gjør at hun i utgangspunktet våkner opp lykkelig om morgenen, forteller hun.

To år etter de dramatiske opplevelsene i Mexico, falt noe på plass for Herdis. Hun leste boken Ditt kompetente barn skrevet av den danske familieterapeuten Jesper Juul, da den kom ut i 1996. Barn som oppfører seg på underlige måter, har noe de prøver å si, skrev han. Med den innsikten kunne Herdis se Bjørgs atferd som barn i et helt nytt lys.

Hun meldte seg på kurs hos Jesper Juul den gangen, og skulle etterhvert selv utdanne seg til familieterapeut og ha han som lærer. Det var i læringsprosessen her hun forstod hvordan hun selv hadde blitt avvist som barn, og hvordan hun gjentok mønsteret både overfor seg selv og sine egne barn.

- Jeg fikk en sorg over å forstå det. Men jeg ble også opptatt av at jeg ikke ville bebreide meg selv. Og jeg har sagt unnskyld til jentene mine mange ganger. Jentene mine er det mest dyrebare jeg har.

- Hvordan har det vært å få en unnskyldning, Bjørg?

- Jeg vet at det kommer fra bunnen av hjertet. Det er det mest magiske ordet vi har. Så synes jeg også det er veldig sterkt av mamma å si unnskyld.

HJALP DATTEREN: Etter mange år med ulike terapiretninger, var det terapien moren Herdis har utviklet, EQ-terapi som skulle hjelpe Bjørg. FOTO: Julie Jacobsen
HJALP DATTEREN: Etter mange år med ulike terapiretninger, var det terapien moren Herdis har utviklet, EQ-terapi som skulle hjelpe Bjørg. FOTO: Julie Jacobsen Vis mer

- Våre barn er gode læremestre

At moren sluttet å avvise henne, har hatt stor betydning for hvordan Bjørg har det.

- For meg er mamma den viktigste personen i mitt liv. Jeg kan ha supersuksess på jobben, men om hun er sur på meg, raser livet sammen.

Hun ler og forteller om hvordan det etter mange år med utprøving av ulike terapier, ble morens egen terapiform, EQ-terapi, som skulle gjøre en stor forskjell for henne. Det er fem år siden nå og det hun beskriver som en helt magisk terapitime, der hun opplevde at frykten og angsten som har holdt henne i et jerngrep etter voldtektene, endelig slapp taket.

Siden har hun fortsatt med å jobbe med seg selv i terapi, med å bygge opp igjen egne grenser og med å gjenvinne troen på seg selv som et menneske med verdi. Hun har snart også fullført det treårige terapistudiet ved EQ Institute. Hun kommer ikke til å jobbe som terapeut, men ser det som en investering i egen helse.

- Det viktigste er å få verktøy til å håndtere det. Selv om du var et offer, trenger du ikke være et offer resten av livet. Det er viktig å forstå at nå har jeg det helt jævlig og trenger hjelp. Og ikke skylde på det som skjedde resten av livet. Og at jeg vil ta vare på nydelige meg fordi jeg fortjener det.

Hun snakker raskt, og stopper litt opp før hun fortsetter med et bestemt uttrykk i ansiktet.

- Det har vært nok lidelse og smerte. Det trenger ikke være mer. Det har ødelagt nok allerede.

Som lærer for sin egen terapiutdanning i over et tiår, har Herdis erfart hvor utbredt overgrep er. I hver klasse anslår hun at dette gjelder for en tredjedel av elevene.

- Det er viktig å få en utenfor familien til å hjelpe og støtte. Jeg tenker mange i familien også vil trenge støtte. Det er så smertefullt å høre om dette for foreldre og søsken.

Hun er også opptatt av at voksne trenger å bearbeide sine traumer eller vanskelige bagasje for å kunne være her og nå med sine barn. -La spørsmålet hvorfor ligge, det kan lett oppleves som angrep. Undre deg heller over hva som skjedde, og ta ansvar for egne følelser.

- Våre barn er veldig gode læremestre. De trigger gjerne det i oss som er ubearbeidet.

- Hvordan vil dere beskrive relasjonen dere har i dag?

- Jeg føler jeg har en veldig stor kjærlighet i relasjonen. Jeg opplever at det er ukomplisert. Jeg synes vi har blitt voksne – voksne sammen, sier Herdis og smiler, et minne fra tidligere i sommer dukker opp.

- Lykke for meg er at vi var på ferie sammen hele familien en uke i Stavanger, uten at det var noen elefanter i rommet.

Bjørg fortsetter.

- Det er takket være at mamma har gått den lange veien og ryddet opp.

Vi har flyttet oss til skyggen, men sola er fortsatt varm og dagen lys når Bjørg oppsummerer slik:

- Det viktigste er å ta ansvar for sitt eget liv. Jeg kunne ha vært sint på mamma og de gutta som voldtok meg resten av livet. Men som Dalai Lama har sagt, sier hun, tar en liten kunstpause og legger om til engelsk med kraftig indisk aksent:

- The purpose of life is to be happy.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer