Runar Søgaard

– Jeg var predikanten i skinnbukser, men spilte aldri på sex

Når Runar Søgaard holder foredrag for menn på sin egen alder, ender det ofte med at han skjeller dem ut for å være dårlige i senga.

ÅPNER OPP: Runar Søgaard er lei av å bli fremstilt på en måte i media han ikke kjenner seg igjen i. Nå kommer han med bok med det han mener er sin sannhet. FOTO: Forlaget Vigmostad & Bjørke
ÅPNER OPP: Runar Søgaard er lei av å bli fremstilt på en måte i media han ikke kjenner seg igjen i. Nå kommer han med bok med det han mener er sin sannhet. FOTO: Forlaget Vigmostad & Bjørke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Runar Søgaard i disse dager er ute med selvbiografi sparer han ikke på kruttet. Den kristne foredragsholderen fra Kongsvinger som giftet seg med stjerneskuddet Carola i 1990, og som ifølge svensk presse dermed «stjal svenskenes nasjonalklenodium», har siden vært gjenganger i pressen. Ikke bare skapte han overskrifter da han skjøt et rådyr fra soveromsvinduet fra parets hjem utenfor Stockholm på 90-tallet, han var i tillegg en stigende stjerne i den omstridte frikirken Livets Ord i Uppsala, hvor han, som han sier til KK, nektet å bli «en pingvin i dress og slips», og heller forkynte Guds ord i trange, sorte skinnbukser og flagrende hvit bluse.

– Det første spørsmålet jeg stilte meg da jeg begynte å skrive boken var: «Skal jeg være brutalt ærlig, eller skal jeg pynte på det?». Men skal man først skrive en biografi er ærlighet alfa omega. Bare sånn kan du sette deg selv fri, sier Runar Søgaard (53).

Han snakker på klingende svensk, og er i fødelandet for å promotere boken, som slippes i Norge, Sverige og Finland samme dag. For Søgaard har sett seg lei på at mediene fremstiller han på en måte han ikke kjenner seg igjen i.

– Når man har fortalt sannheten har man ingenting å være redd for eller skjemmes over. Som bestefar sa: «Om du aldri lyver trenger du aldri å være redd for å glemme noe».

Røper hemmeligheter

Han har dyr klokke på håndleddet, kors i halsen, skinnjakke med vrengte sømmer og bikerboots man ikke forbinder med kirkerommet. Forøvrig er han like blond og blåøyd som da han kom inn i mediene med et brak på begynnelsen av 90-tallet, som Carolas kjæreste.

«Gud ga oss ti bud, og jeg har brutt ni av dem», er tittelen på boken og Runar varslet allerede tidlig at han kom til å avsløre hemmeligheter han aldri før har fortalt.

FAMILIELIV: Carola og Runar sammen med sønnen Amadeus i 2003. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/Karin Törnblom.
FAMILIELIV: Carola og Runar sammen med sønnen Amadeus i 2003. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/Karin Törnblom. Vis mer

Og hemmeligheter er det. Både fra ekteskapet med Carola, og om hvorfor han mener det tok slutt.

– Carola og jeg var et begrep. Noen av de få som bare omtales ved fornavn den dag i dag. Og vi var et forbilde for mange troende ungdommer. Men i pressen var jeg nordmannen som stjal nasjonalklenodiet deres. Carola ble løftet opp som en madonna, og da var det takknemlig å fremstille meg som skurken. I boken setter jeg ting på rett plass, og fortelle min versjon. Jeg har ingen problem med å være åpen om mine egne feil, men jeg tar ikke på meg skylden for andres.

Streng oppvekst

Runar Søgaard kommer fra en kristen familie i Kongsvinger. Faren er predikant, og ifølge Runar var barndommen streng, men han er glad foreldrene holdt ham i tøylene. Om ikke ville han stått i fare for å bli enda villere. Ja, til og med grenseløs. Vi påpeker at enkelte kanskje vil hevde at han er litt grenseløs?

ALLTID PÅ VEI: Runar beskriver seg som en villstyring som barn, og er glad foreldrene holdt ham i tøylene. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/privat
ALLTID PÅ VEI: Runar beskriver seg som en villstyring som barn, og er glad foreldrene holdt ham i tøylene. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/privat Vis mer

– He he. Nei, men kanskje når det kommer til fartsgrenser. Jeg var på vei til kronprinsesse Victorias bursdagsfeiring på Öland, og ble stoppet. Fartsgrensen gikk fra 100 til 70, og var markert med 70-skilt på begge siden av veien. «Hvor fort kjørte jeg?», spurte jeg. Politiet svarte «138 km/t». «Så hva er problemet?», spurte jeg og pekte på de to 70-skiltene. «70 pluss 70 er 140. Jeg hadde fortsatt 2 km/t å gå på». Da spurte politiet: «Jaså? Er det sånn dere regner i Norge?» og lot meg kjøre videre uten bot.

FARTSGAL: Tung på høyrefoten. Slik forklarer Runar Søgaard hvorfor han gjentatte ganger er blitt tatt i fartskontroll. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/privat.
FARTSGAL: Tung på høyrefoten. Slik forklarer Runar Søgaard hvorfor han gjentatte ganger er blitt tatt i fartskontroll. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/privat. Vis mer

Runar skal etter eget sigende ha fått sertifikatet inndratt i Sverige minst fire ganger, og snakket seg ut av det like mange ganger. Han priser seg lykkelig over sitt norske sertifikat, som ikke kan inndras permanent i nabolandet. På spørsmål hva han tenker om ansvaret for medtrafikantene, svarer Runar:

– Jeg kjører aldri fort i tettbygde strøk og bryter aldri de lavere fartsgrensene. Det har jeg stor respekt for. Jeg har nok alltid hatt en tung høyrefot, men når man driter på draget må man jo bare legge seg flat.

Dømt til fengsel

Nylig skapte Runar førstesider igjen, da han i tingretten ble dømt til ubetinget fengsel for skatteunndragelse og grovt brudd på bokføringsloven, en dom Runar forøvrig har anket.

– Den medsiktede som satt i styret i firmaet, har blitt dømt til bøter for det samme lovbruddet, og derfor er jeg ikke bekymret for neste rettsrunde, sier Runar.

– Kan du forstå at du kan fremstå som mistenkelig?

– Ja, men jeg vet hva jeg har gjort og ikke gjort. Hovedvitnet mitt lå på sykehus mens rettssaken pågikk, og derfor deltok ikke jeg og min advokat i rettssaken, sier Runar.

Han mener det er vondt å rammes av førstesider han opplever som usanne.

– Før var jeg offer for andres skriverier og tolkninger, men nå kan jeg bruke Instagram og bloggen til å slå tilbake. En venn av meg sa: «Men skal du ikke snu det andre kinnet til?». Men jeg har ikke flere kinn å snu.

Skinnbukser og sex

Å være kristen var ikke nødvendigvis et sjekketriks i ungdommen. Runar er den første til å innrømme det. Men på 90-tallet krøp den kristne skjørtelengden krøp opp til trusekanten, kors dinglet i dype utringninger, og Øystein Sunde laget hiten «Frøken Bibelstripp».

– Sexifiseringen var overalt, og traff også de kristne miljøene, sier Runar.

– Du spilte kanskje litt på sex selv?

– He He. Jeg var den eneste predikanten i skinnbukser, men jeg spilte aldri på sex bevisst. Det var heller et uttrykk for rebelskhet. Jeg har alltid vært en rebell i frikirken. Ikke for rebelskhetens skyld, men for å gjøre opprør mot dobbeltmoralen og at mange kristne anser seg som bedre enn ikke-kristne.

Han utdyper:

– Kirken må jo være relevant og tale folkets språk. Jeg byttet ut Kanans språk med gatas språk, kalte en skjøge for en hore, og brukte begrep i kirkerommet som å «knulle rundt». Folk elsket det, men prester og eldstebrødre var passelig fornøyde. En pastor sa: «Runar sparket inn døren og da støvet hadde lagt seg sto han der i sine skinnbukser».

– Stolt over Carola

Runar var gift med Carola i ti år og sammen fikk de sønnen Amadeus. Hvordan opplevde han å stå ved siden av en superstjerne, som selveste brødrene Gibb i Bee Gees hadde kastet sine øyne på?

– Det har aldri vært et issue for meg. Jeg har alltid hatt veldig sterk selvtillit. Før vi giftet oss hadde jeg allerede snakket på store konferanser for flere tusen. Å være predikant og artist er jo litt opp den samme gaten, selv om jeg er dårlig på å synge. He he. Jeg visste tidlig at jeg kom til å jobbe over verden hele verden, og at min tid kom. Men jeg var veldig stolt over Carola. Hun var min kvinne.

UNGT PAR: Carola og Runar da de giftet seg.FOTO: Fra boken, forlaget Vigmostad&Bjørke/Aftonbladet/Pär Magnus Ström
UNGT PAR: Carola og Runar da de giftet seg.FOTO: Fra boken, forlaget Vigmostad&Bjørke/Aftonbladet/Pär Magnus Ström Vis mer

Runar slår ut med hendene:

– Og det er ingen som slår Carola på scenen. Det er jo en no brainer. Klart at jeg var stolt over henne.

På spørsmål om han synes det er trist i dag at det gikk som det gikk, svarer Runar:

– Når man har et barn sammen vil det alltid være et snev av sorg der. Men jeg angrer ikke på at jeg gikk fra Carola.

– Ikke bokstavdiagnose

Etter skilsmissen satte Runar nesen mot Los Angeles, og startet det ene prosjektet etter det andre: foredrag, lederutvikling, lifecoaching for kjente personer, og det som etter eget sigende skal ha vært et eget TV-show på trappene. Så fort gikk det at Runar på eget initiativ lot seg utrede for om han hadde noen form bokstavdiagnose, noe han hevder ble tilbakevist. Alt mens han bygget seg et kjendisnettverk, både i USA og i Sverige.

PÅ BYEN: Runar sammen med artist Dr Alban og fotballspiller Tomas Brolin, som Runar omtaler som sine venner. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke /Karin Törnblom / IBL
PÅ BYEN: Runar sammen med artist Dr Alban og fotballspiller Tomas Brolin, som Runar omtaler som sine venner. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke /Karin Törnblom / IBL Vis mer

I 2005 ble han drapstruet etter en preken, og i sin første bok, som kom ut i 2003, skrev han om homofili: «Gud skapet Adam og Eva, og ikke Adam og Arne».

I dag mener Runar han er et langt mer tolerant menneske.

– Kristne ledere gjør så mange utfall som jeg skjemmes over. Jeg er veldig nøye med å ikke dømme andre. Fordømmelse er uttrykk for svak sosial kompetanse. Jeg har blitt mye mer ydmyk overfor andre menneskers tragedie og forstår deres situasjon bedre. Og man er nødt til å se seg selv i speilet før man har rett til å dømme andre.

Skjøt Carolas katt

I sin nye bok forteller Runar om da han på 90-tallet drepte Carolas katt med gevær. På spørsmål om det virkelig er sant, svarer Runar:

– Ja, jeg avlivet katten. Den skulle egentlig vært tatt med til veterinær, men jeg skjøt den.

– I boken fremstår det som et drap utført i sinne, mer enn en avliving?

– Det var en blanding. Katten tisset overalt inne, og til slutt fikk jeg nok og tok den med ut skjøt den. I dag vet jeg jo at den katten skulle vært kastrert, så hadde man sluppet det.

– Skjønner du at det ikke får deg til å fremstå som veldig hyggelig?

– Absolutt! Og jeg hadde jo aldri skutt katten i dag. I dag ser man annerledes på dyr og betaler for avlivning hos veterinæren. Jeg må få det på min konto at verden har gått fremover.

HESTEGAL: Runar Søgaard liker å ri, her med travhesten Supertag. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/ Janne Møller-Hansen.
HESTEGAL: Runar Søgaard liker å ri, her med travhesten Supertag. FOTO: Fra boka, Forlaget Vigmostad & Bjørke/ Janne Møller-Hansen. Vis mer

«Sveriges beste elsker»

I Hollywood ble han fotografert med skuespiller og modell Mischa Barton, og mamma på Kongsvinger skal ha satt kirkekaffen i halsen da en amerikansk Playboymodell besøkte Runar i Norge og de to ankom en fest hånd i hånd. I boken hevder Runar at en svensk modellfotograf i media skal ha kalt Runar «Sveriges beste elsker». Runar smiler akkurat passe kokett når vi bringer det på bane:

– Om det er sant vet jeg ikke. Men ryktet har gått og det er ganske iherdig.

I 2008 giftet han seg på nytt, og paret fikk to sønner. Ni år senere gikk de hvert til sitt, og i dag har Runar ny kjæreste.

– Jeg har alltid vært en enkvinnesmann. Å være trofast har alltid vært alfa omega for meg. Om man ikke kan være trofast, skal man ikke være med en kvinne. I en relasjon må det finnes åpenhet, ærlighet og trofasthet. Det er ikke relativt. Hvem vil ha en relativt trofast kjæreste?

Ny kjæreste

I fjor fikk han operert bort en nyre etter at kjæresten tvang ham til å gå til legen, og Runar lever etter eget sigende godt med bare en nyre:

– Jeg har kjæresten min å takke livet mitt for, sier han med et smil.

Hvem som er kjæresten hans vil han ikke svare på. Ikke før tiden er inne, for det er for mange hensyn å ta. Men han forteller gjerne hva slags kvaliteter han ser etter:

– Selvklart er utseende viktig. Man lyver om man sier noe annet. Men den sjelelige biten er også viktig. Hun må være min sjelevenn og vi må kunne sitte til langt på natt og snakke uten forbehold. Det er en mektig og herlig følelse. Og selvsagt lidenskap.

Sex-råd

Runar utdyper gjerne betydningen av lidenskap i forholdet:

– Jeg er veldig pasjonert, og det er viktig med full klaff når det kommer til lidenskap. Som mann må du sette partneren foran deg selv, og være en giver. Jeg holder forelesninger om dette, og på kveldene jeg har kun for menn er det ikke sjelden jeg gir dem en utskjelling.

– Hva går kritikken på?

– Altså, se for deg et høyhastighetstog, og tilbake i sengen ligger en frustrert kvinne. Menn må lære seg å gi, og bli mer pasjonerte. I et forhold tenker jeg hver dag: «Om jeg skulle ville vinne henne på nytt, hva skulle jeg gjøre?».

– Hva er et minimum, tenker du, for ikke å regnes som et høyhastighetstog?

Runar tar seg for ansiktet:

– Oi, du vil være så konkret? Nå rødmer jeg. Nei, men altså ... En halvtime er et minimum. Men man skal ikke undervurdere en snabbis heller! Et forhold må ha spontanitet, kreativitet og lidenskap. Mister man det, er det første steg på vei nedover. Det er jeg utrolig nøye med i min relasjon. En kvinne skal forføres hver dag.

Budet han ikke brøt

Tilbake til de brutte budene. Etter å i boken ha tatt oss med på en reise inn i råkjøring, grådighet, løgn og begjær, hvilket bud er det så Runar Søgaards ikke har brutt?

– Jeg har ikke drept noe, sier Runar, før han med et smil legger til:

– Bortsett fra elger og rådyr. Og så katten. Men det telles ikke.

KK har forelagt Carola Häggkvist Runar Søgaards uttalelser, men melder via managementet at de ikke ønsker å kommentere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer