Kk Reportasje

– Jeg var redd for å havne i helvete

Kaja Nylund (30) vokste opp i en av landets mest lukkede sekter. At hun skulle bli suksess-forfatter lå ikke akkurat i kortene.

DEL AV SEKT: Forfatter Kaja Nylund vokste opp i en av landets mest lukkede sekter - Guds menighet.  Foto: All Over Press Norway
DEL AV SEKT: Forfatter Kaja Nylund vokste opp i en av landets mest lukkede sekter - Guds menighet. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Da jeg brøt med sekten og flyttet fra Lofoten for sju år siden, var det en ny begynnelse. Jeg var fri, ferdig med fortiden, klar til å bygge selvbildet, smiler Kaja Nylund (30) mellom lyse dønninger av hår. At hun har fulgt sine drømmer og nå skriver på sin åttende bok om romanfiguren Rebekka, er ingen selvfølge, men et resultat av mange vanskelige valg.

LES OGSÅ: Må du prestere for å føle deg verdifull?

SUKSESS: I dag er Nylund en suksessrik forfatter med åtte bøker på merittlisten.  Foto: All Over Press Norway
SUKSESS: I dag er Nylund en suksessrik forfatter med åtte bøker på merittlisten. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Fryktet helvete

Kaja vokste opp på nittitallet med Claudia Schiffer og Cindy Crawford som forbilder, med de samme drømmene som andre jevnaldrende jenter. Men uten de samme mulighetene.

Kaja var medlem av en av Norges mest lukkede sekter, Guds menighet. Hadde ingen venner utenfor meningheten, feiret aldri 17. mai og jul. TV og spill var ikke lov. Og musikkgleden og skrivetrangen måtte hun fortrenge.

Hun smugleser Bjørneboe, slukes av bøkene. Sammen med søsteren lager Kaja en perm med bokreferater som vokser til 300 stykker. Hun skriver egne historier som testes på lillesøsteren om kvelden: Om søsteren sovner, vet Kaja at her må det skrives om.

Seksten år gammel forstår Kaja at bøker kan bli noe annet enn flukt. Ideene er endeløse. Like sikkert som at Kaja må skrive, er vissheten om at forfatterdrømmen ikke kan forenes med menigheten.

– Jeg var redd for å havne i helvete, men enda mer redd for å skuffe dem jeg var glad i, forteller Kaja.

LES OGSÅ: Skal jeg ligge her til jeg dør?

– Jeg var redd for å havne i helvete

Fortrengte forfatterdrømmen

Noe i Kaja trodde at om hun bare levde slik menigheten krevde, så trengte hun ikke å bli forfatter fordi Gud ville være nok. Dermed sang hun i kor, gikk på aftenskole og var fornuftig. Men livet ble jo ikke bedre.

– Jeg hadde så dårlig samvittighet. Tenkte det var bedre å forlate menigheten, leve ærlig.

Et internett-bekjentskap ved navn Bård skulle gjøre valget enklere. E-postene og telefonsamtalene var romantiske gjennom et år, men Kaja trodde de kun var venner.
I 2006 bryter Kaja brått og setter seg på flyet til Oslo. Bård har invitert henne til å bo hos ham, de har aldri truffet hverandre.

– På flyet tenkte jeg på hva folk hjemme hadde sagt: vi gir deg en uke, en måned maks – så er du hjemme igjen.

Slik gikk det altså ikke - og i dag er de faktisk gift. Også Kajas familie er nå ute av sekten.

Les hele den utrolige historien om Kajas kamp i KK nummer 33, i salg fredag 16. august.

Tekst: Julia Schreiner Benito Foto: Charlotte Wiig.


LES OGSÅ: -Jeg utviklet nesten tvangstanker.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer