Psoriasis:

- Jeg var redd for at folk skulle synes jeg var ekkel

Marie (28) blogget om at utseende ikke betyr noe. Så fikk hun psoriasis, og plutselig betydde utseende alt.

FIKK PSORIASIS: Marie var 21 år, og opptatt av å fronte at utseende ikke betyr alt. Så fikk hun psoriasis, noe som gikk hardt utover selvbildet. FOTO: Ida Bergersen
FIKK PSORIASIS: Marie var 21 år, og opptatt av å fronte at utseende ikke betyr alt. Så fikk hun psoriasis, noe som gikk hardt utover selvbildet. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Marie Brudevold (28) var 21 år gammel og i militæret da hun omtrent over natten opplevde å få masse røde prikker over hele kroppen. Hun oppsøkte militærlegen, som antok at det var psoriasis, og henviste henne videre til en hudspesialist.

– Jeg hadde aldri hørt om sykdommen, jeg ante ikke hva det var. Hudspesialisten bekreftet at det var dråpepsoriasis. Jeg hadde hatt én flekk lenge, men da jeg fikk halsbetennelse og streptokokker fikk jeg et skikkelig utbrudd.

Da legen konkluderte med psoriasis, spurte han om Marie hadde fått sjokk.

– Jeg tenkte: Oi, er det så alvorlig at jeg burde ha fått sjokk? Det var en tøff beskjed å få, og det kom veldig brått på.

Prøvde alt av behandling

Marie har vært igjennom alle stegene innenfor behandling av psoriasis. Ved siden av å prøve forskjellige kremer, har hun fått blant annet lysbehandling. Da sto hun inne i et lysskap med UV-stråler. Først i bare 15 sekunder, og deretter gradvis opp til fire minutter. Denne behandlingen måtte hun igjennom ukentlig.

– Jeg var også nødt til å smøre hver eneste flekk hver kveld, så det gikk med mye tid til det. Kveldsstellet tok plutselig en halvtime ekstra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer