Kreft:

- Jeg var redd for at mine kjære måtte leve videre, uten meg

Eva (45) har hatt brystkreft og livmorkreft. Hun er glad hun ikke visste hvordan tiden etter skulle bli.

KREFT: Eva (45) har hatt kreft to ganger: - Jeg er glad jeg ikke visste hvordan tiden etter skulle bli. FOTO: Privat
KREFT: Eva (45) har hatt kreft to ganger: - Jeg er glad jeg ikke visste hvordan tiden etter skulle bli. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Heldigvis er det mange som overlever forskjellige kreftformer i dag. Men det har også en bakside: Senskadene er det ikke så mange som snakker om. Eva Mari Amundsen (45) er glad hun ikke visste hvordan tiden etter skulle bli.

I 2015 mistenkte Eva at noe var galt, da hun så at den ene brystvorten hennes var utflatet. Det kan være et tegn på brystkreft, så det tok ikke lang tid før hun fikk bestilt time hos legen. Fastlegen undersøkte brystet, og sendte henne til UNN (Universitetssykehuset Nord-Norge).

– Jeg husker hvordan det var å sitte på venterommet på brystdiagnostisk senter. Man sitter der og er livredd, mens det bare er en vanlig dag på jobben for de ansatte. Det føles surrealistisk.

Tre dager etter fikk Eva beskjed om at hun hadde kreft i venstre bryst – en svulst som var over 11 centimeter i diameter.

– Først reagerte jeg med tårer. Vi satt i stua og gråt, mannen min, datteren min og meg. Noen få ord hadde nettopp endret livene våre.

LES OGSÅ: Flere kvinner får kreft: - Forekomsten av brystkreft har økt de siste årene

Ikke lenge etter endt behandling, kom det en ny sjokkbeskjed

Eva fikk først en brystbevarende operasjon, der bare en del av brystet ble fjernet. Men det var ikke nok – hele brystet måtte bort, og Eva har et arr som er over 30 centimeter langt, fra midten av brystkassen til under armen. Smerten etter operasjonen var ubeskrivelig, og både mannen og datteren måtte hjelpe til, mens tanker om døden hang over dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer