Tourettes syndrom:

– Jeg var så redd for at noen skulle finne det ut, fordi jeg skammet meg sånn

Da Silje var 25 år gammel fikk hun vite at hun hadde hatt Tourettes syndrom hele livet, uten at noen hadde oppdaget det.

TOURETTES SYNDROM: Silje Ubostad (34) fikk diagnosen Tourettes syndrom da hun var 25 år gammel. Det tok lang tid før hun klarte å være åpen om sykdommen, men nå vet hun at det er best å være åpen om det. FOTO: Ida Bergersen
TOURETTES SYNDROM: Silje Ubostad (34) fikk diagnosen Tourettes syndrom da hun var 25 år gammel. Det tok lang tid før hun klarte å være åpen om sykdommen, men nå vet hun at det er best å være åpen om det. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Silje J. Ubostad (34) husker at hun opplevde en trang til å gjøre forskjellige ting da hun var rundt 10 år gammel. Hun ante ikke at hun hadde Tourettes syndrom.

– Jeg trodde at folk med Tourettes bare bannet, skrek og flakset med armene uten å ha kontroll. Jeg har aldri hatt det slik, men fra jeg var 10 år følte jeg at jeg måtte gjøre bestemte ting. Jeg kunne få en rar følelse i ansiktet, og da måtte jeg lage en slags grimase, sier hun, og fortsetter:

– Jeg spurte noen venninner av meg om de følte det samme, men de sa nei. Da tenkte jeg at jeg ikke måtte vise det til noen, fordi det tydeligvis var rart. Jeg var ung, og tenkte at det måtte være det folk kalte uvaner. Om jeg var med en person, og følte for å gjøre noen av disse merkelige tingene, ventet jeg til personen snudde seg. Jeg har alltid funnet måter å kamuflere det på.

Da Silje var 25 år gammel, og så på en dokumentar om Tourettes, fikk hun en åpenbaring. Først satt hun og lo av mannen som bannet på bussen, men så fikk hun se en camp for barn med Tourettes.

– En gutt som deltok på campen sa at hans eneste tic var å snufse. Jeg tenkte: Hæ, er snufsing hans eneste tic, så er han på en camp for personer med Tourettes? Jeg gjør jo sånt jeg og!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer