Astrid Ingebrigtsen

- Jeg var spent på å fortelle Gjert babynyheten

I fjor giftet hun seg - og nå venter hun barn med løpestjerne Filip Ingebrigtsen (26). Nå snakker Astrid ut om livet i storfamilien.

LØPEFRUE: Å være kona til Filip Ingebrigtsen byr på en rekke hensyn som må tas, forholdsregler og mye alenetid - men Astrid er villig til å legge alt til rette for at mannen skal lykkes i idretten. FOTO: Astrid Waller
LØPEFRUE: Å være kona til Filip Ingebrigtsen byr på en rekke hensyn som må tas, forholdsregler og mye alenetid - men Astrid er villig til å legge alt til rette for at mannen skal lykkes i idretten. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det første som møter oss i døra er en blid og smilende Astrid Ingebrigtsen (25), som stolt viser frem en liten babykul på magen. Nylig ble det kjent at hun og hennes ektemann gjennom ett år, friidrettsløper Filip Ingebrigtsen (26), venter sitt første barn sammen.

Astrid er fem måneder på vei, og sier til KK at det var en stor lettelse å endelig kunne fortelle at de er gravide. Familie og nærmeste venner har visst om graviditeten en god stund, men nå slipper hun i alle fall å skjule babymagen når hun trener eller går på butikken.

- Eller.... jeg fikk jo ikke ordentlig mage før for kanskje to uker siden, sier hun og smiler enda mer.

Apropos graviditet. Det er vel ikke akkurat mange som har glemt reaksjonen som kom fra Gjert da eldstebror Henrik skulle få barn. For å si det mildt: Det falt ikke i særlig god jord hos trenerfaren, noe som ble godt dokumentert av NRK-programmet «Team Ingebrigtsen». Derfor lurer vi naturligvis på - hvordan tok Gjert denne babynyheten?

Astrid ler.

- Gjert ble glad og synes bare det var koselig. Henrik har liksom banet vei for de to yngre brødrene, men jeg var litt spent i forkant på hva han kom til å si.

GRAVID: Astrid er fem måneder på vei - og gleder seg masse til å bli mor for aller første gang. FOTO: Astrid Waller
GRAVID: Astrid er fem måneder på vei - og gleder seg masse til å bli mor for aller første gang. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Koselig å være gravid

Astrid kjenner en del på følelsen av at hun ikke helt vet hva hun går til.

- Samtidig er det en god og koselig følelse å være gravid. Jeg og Filip har alltid sett på det som en selvfølge at vi skal ha barn - han er vant til å leve i en stor familie, og jeg er også veldig glad i barn. Spørsmålet har egentlig vært når vi eventuelt skal få det.

Paret har diskutert om de skal vente til Filip legger opp, eller å stå i noen hektiske år mens han fortsatt satser på løpingen.

- Men siden Filip har planer om å satse i mange år til, fant vi ut at dette var et fint tidspunkt.

Tidlig etablert

Astrid er jo 25 år, gift og nå gravid - en relativt etablert kvinne til tross for sin unge alder. Det tror hun selv kan bunne i røttene fra idrettslivet - altså viktigheten av å ha trygghet rundt seg. Når man jobber med noe som er så uforutsigbart som resultater på en løpebane, er det godt å ha stabilitet på andre arenaer i livet.

- Ja, når du sier det så har jeg kanskje etablert meg ung? Vi ble jo sammen i 2012 etter å ha møttes og snakket en del på friidrettsstevner, så vi har vært et par i mange år allerede. For meg har både giftemål og barn føltes helt naturlig. Jeg har jo satset på friidrett i mange år jeg også, og valgt det livet over andre ting - verken jeg eller Filip føler vi har gått glipp av noe annet mens vi har holdt på.

GIFT: Nå er det et drøyt år siden Astrid giftet seg med Filip - og hun gleder seg til mange år i fremtiden. FOTO: Bård Gundersen
GIFT: Nå er det et drøyt år siden Astrid giftet seg med Filip - og hun gleder seg til mange år i fremtiden. FOTO: Bård Gundersen Vis mer

Hun sikter til festing og byturer i helgene. Det er ingen av dem så glad i.

Nå har Astrid lagt idrettskarrieren på hylla etter å ha fullført sitt aller siste NM i august i år. Hun har vært sprintløper i mange år og vunnet en rekke medaljer i sin gren. Det var vemodig å legge opp, sier hun, men tiden var inne for å fokusere på andre ting.

I dag studerer Astrid til å bli lærer og tar en mastergrad i norsk. Dagene hennes går derfor stort sett i forelesninger og egenstudier. Samtidig som hun fortsatt trener mye - ofte sammen med Filip.

- Det gir meg glede! Jeg prøver å legge inn 5-6 økter i uken.

- Hvordan tror du egentlig det blir å vokse opp hos deg og Filip?

- Det blir nok et aktivt barn. Han eller hun trenger ikke å drive med friidrett, men det blir garantert mye aktivitet og idrett i oppveksten, siden det er en så stor del av livet for oss begge. Mange har kommentert at det mest trolig ligger en lynrask sprinter i magen min, ler hun.

LES OGSÅ: Liva Ingebrigtsen: - Cirka et kvarter etter at jeg fødte vår andre datter, dro Henrik på trening

Prøver å skape rutiner

Leiligheten Astrid og Filip bor i er tydelig preget av at det lever et nokså sporty par her. I gangen står en stor hylle som brer seg over hele veggen - fylt med joggesko i alle slags farger og fasonger. Hele hverdagen styres av Filips treningstider og mengder.

- Vi har egentlig ikke så mange hverdager sammen mellom de periodene han er bortreist. Vi rekker akkurat å få rutiner på ting i noen uker før han drar avgårde igjen, så dette med hvordan «hverdagen» vår er, er vanskelig å svare på.

Det er likevel to ting de fokuserer på mens begge er hjemme - felles middag og å legge seg samtidig. De prøver å være mest mulig sammen når de kan, så det er hyggelig å holde fast ved noen faste ritualer. Filip trener to økter fast hver dag og står derfor opp til samme tid. Astrid studerer og tar gjerne følge med Filip på vei til skolen.

- Du nevner middag - hva spiser egentlig en proffløper?

- Vi er ikke særlig strenge på kosthold, og spiser stort sett helt vanlig, norsk mat. Men vi er opptatt av å spise nok og å spise variert. Heldigvis er vi glad i å stå på kjøkkenet begge to, så å lage en middag fra bunnen av er på en måte vår kvalitetstid sammen.

Flyttet fra resten av gjengen

Noen ganger føles det ensomt at Filip er så mye borte, mens andre ganger går det bedre. Den første uken er alltid verst. 25-åringen prøver å fylle «tomrommet» ved å finne hyggelige ting å gjøre - som å være med venner eller besøke familien sin.

- Det er verdt det, jeg vet at det er dette som må til for at Filip skal løpe fort.

- Hvordan har det gått etter at dere flyttet fra resten av familien, og skapte et eget liv i Oslo?

- Det har gått veldig bra. Gjert ringer lite også - jeg tror han vet at Filip er strukturert og gjør det han skal. Filip har sagt at han trives i Oslo og synes det bare er godt å få litt pusterom fra hele Ingebrigtsen-sirkuset.

Høylytt stemning, diskusjoner og mye latter er stikkordene når hele familien er samlet. Ofte er det Gjert og Henrik som står for de høyeste tonene, og ifølge Astrid kan det gå fort fra god stemning til heftige diskusjoner.

- Det er mange som mener ting og som vil ha oppmerksomhet i denne løpefamilien - og for å si det sånn: Det er ikke alltid så lett å slippe til rundt middagsbordet når alle er hjemme, ler hun.

Likevel er det en varm gjeng som tok henne godt i mot fra første gang hun besøkte dem - faktisk før Filip og Astrid var et par. Dette var i 2012 og de hadde kun snakket litt sammen over telefon. Filip lurte på om Astrid ville besøke han i Sandnes, så hun kastet seg på et fly fra Oslo og bodde der i fire dager.

- Modig gjort! Hvordan turte du?

- Det var faktisk kun en hyggelig opplevelse. Dette var jo før noen av dem var blitt så mye omtalt ennå, og hele denne løpeverden var litt ny for folk flest. Jeg er glad jeg har vært med på hele reisen - og ikke kommet inn i livet deres nå, da hadde det nok vært tøffere.

LES OGSÅ: Marit Bjørgen: - Jeg venter liksom bare på at Vibeke skal dukke opp igjen

Mer private enn resten

Etter at «Team Ingebrigtsen» begynte å gå på tv har det vært mye oppmerksomhet rundt løpeguttene. Til og med de som ikke er så sportsinteresserte har fått en enorm fascinasjon over det ekstreme treningslivet til disse tre superløperne. I serien har også resten av familien blitt fulgt - noe som til tider har føltes litt spesielt, skal vi tro Astrid.

- Det å ha kameraer rundt seg og late som ingenting føltes ikke akkurat naturlig i starten. Men vi så at resultatet ble bra og folk likte det, så nå er jeg mer vant til situasjonen, sier hun, men påpeker at hun og Filip kanskje er de mest private av seg i familien.

De ønsker ikke å vise for mye på privatlivet sitt utover det som angår idretten.

- Jeg tror nok det handler mer om sånn som vi er som personer. Vi synes det er godt å få det litt på avstand. Men vi merker selvfølgelig interessen til folk, og det er veldig hyggelig at folk følger med og kommer bort for å ta bilder på gata.

- Kommer dere til å vise mye av småbarnslivet?

- Nå vet vi jo ikke hvor lenge de vil fortsette å filme, men vi kommer helt sikkert til å vise litt - noe annet ville vært rart. Det er jo sånn livet vårt blir nå, men det er en balansegang der også.

OPPMERKSOMHET: Astrid har lagt godt merke til den økende oppmerksomheten som har oppstått rundt Ingebrigtsen-familien etter at de fikk sin egen serie på NRK. FOTO: Astrid Waller
OPPMERKSOMHET: Astrid har lagt godt merke til den økende oppmerksomheten som har oppstått rundt Ingebrigtsen-familien etter at de fikk sin egen serie på NRK. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En beskyttende kjæreste

Astrid snakker varmt om Filip som kjæreste. Hun omtaler han som en veldig snill og beskyttende partner - kanskje litt for beskyttende enkelte ganger. Han liker for eksempel ikke at hun går ute alene i mørket på kveldene - kan det kanskje minne litt om Gjert?

- Spesielt nå som jeg er gravid er han ekstra påpasselig. Det er godt å ha en som passer på meg, da.

- Hva vil du si er det mest utfordrende med det livet Filip lever?

- Det krever jo mye av han å være en av verdens beste løpere. Det er mange ting han må velge bort, først og fremst fordi han er nødt til å gjennomføre alle treningsøktene som står oppført på timeplanen. Det går utover reising og ferier. Og ikke minst må vi passe nøye på dette med bakterier og smitte så han ikke blir syk.

Hvis Astrid blir forkjølet kan hun ikke være så mye med Filip på en stund. Da KK tidligere i år tok en prat med Henriks kone, Liva Ingebrigtsen, kunne hun fortelle at et kvarter etter at hun fødde, måtte Henrik dra ut på løpetur. Er det noe Astrid har tenkt på?

- Nå vet jeg ikke hva Filip tenker, men det spørs om han eventuelt kan ta seg en økt fri den dagen jeg skal føde, sier hun med et glimt i øyet.

Gjert som svigerfar

Det er ingen tvil om at det er mange hensyn og forholdsregler som må tas i hjemmet til Astrid og Filip - men ikke like strengt som hjemme hos Ingebrigtsen i Sandnes. I «Team Ingebrigtsen» får man et godt innblikk i hvor strengt det kan være for å satse ordentlig på løping. Spesielt løpetrener og pappa Gjert er klar i sine tale når han setter grenser og regler for løpebrødrene.

- Gjert kan være ordentlig streng, men det har faktisk gått overraskende bra å ha han som svigerfar. Det har nok vært en fordel at jeg også har drevet med idrett, siden han visste hvem jeg var før jeg kom inn i familien. Jeg tror kanskje han så på det som en trygghet, sier Astrid som ikke har følt på mye skepsis etter at hun ble sammen med Filip.

25-åringen legger til:

- Men det er vel noen ferieturer Filip ikke fikk være med på. Og så var det ikke alltid populært når vi dro til Østlandet mens vi bodde i Sandnes. Men det har absolutt aldri vært noe personlig - han er streng på grunn av idretten, og det har jeg stor respekt for.

De tøffeste periodene

Og så viser det jo seg at det hjelper å være streng. Filip kan skilte med både NM-, EM- og VM-pallplasser, i godt selskap med sine to brødre Jakob og Henrik. «Sandnes mot Kenya» blir det ofte spøkt med under ulike friidrettsarrangementer. I stua står prisen som «Årets idrettsutøver» fra Idrettsgallaen i 2017.

Men Filip har dessverre også fått sett baksiden av medaljen, og vært mye skadet, og ikke kunnet trene med brødrene sine slik han aller helst vil og bør.

- Det er i disse periodene det er tøffest. Siden jeg har holdt på med idrett i mange år selv, kan jeg kjenne meg igjen i hvordan han har det, og det er ikke en god følelse. Når det kommer nedturer, må vi finne måter å takle det på sammen, og det gjør vi alltid. Filip liker ikke nødvendigvis å snakke så mye om det - om han for eksempel er skadet eller har gjort et dårlig løp, men da er det godt å være der for han og flytte fokuset over på noe annet.

- Merker du stor forskjell fra når han har gjort et godt løp kontra et dårlig løp?

- Det er forskjell på det, ja. Han blir litt deppa når det ikke går bra, men det går også fort over. Han trenger noen dager med gode rutiner og trening, så er han i form igjen. Så prøver jeg å ta meg av han så godt jeg kan.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer