– Jeg velger livet framfor rusen

Rusavhengig

– Jeg velger livet framfor rusen

Kaos i oppveksten gjorde at Trude valgte rusen. Samtidig ga hun aldri opp teaterdrømmen. I dag er hun rusfri og hjelper andre. Og – hun er skuespiller.

Publisert
Sist oppdatert

Når Trude Bjercke Strøm (47) ser et kjølig glass hvitvin en deilig sommerdag, får hun ingen god­følelse. Hun ser for seg en sykehusseng. Drypp. Kull­­­prikker på skjermbrettene hun spydde på. 

– Må man pumpes på grunn av overdose, så fyller de magesekken din med kull, forklarer Trude.

En gang for lenge siden drakk hun når hun våknet om morgenen, og knasket 10–15 valium som hun skylte ned med en flaske vin når hun la seg om kvelden.

– Jeg ville døyve den indre smerten, sier hun. 

Vanskelige følelser
I dag har hun vært rusfri i snart 12 år. Hun er utdannet skuespiller, som hun alltid drømte om å bli. I tillegg er hun rusmiddel- og familie­terapeut, og har jobbet 10 år på klinikker i Sverige og Norge. Trude sitter nemlig med en solid, personlig ruserfaring.

– Rusavhengighet er en følelsessykdom, sier Trude, som forklarer sitt tidlige feilskjær med en trøblete oppvekst. 
– Jeg vokste opp i en dysfunksjonell familie. Det var mange hemmeligheter, man skulle ikke prate om det som var, sier hun.

En av hemmelighetene, var alkoholmisbruk i nærmeste familie. 

– Jeg hadde ikke lært å snakke om følelser. Det unormale blir normalt, og en overlevelsesmekanisme slår inn, sier Trude.

<strong>VESLE TRUDE:</strong> Den lille jenta kjente at hun hadde en stor skaperkraft i seg og en drøm å følge.
VESLE TRUDE: Den lille jenta kjente at hun hadde en stor skaperkraft i seg og en drøm å følge. Vis mer

Les også: Elin ble frisk av MS


Den ro og trøst hun ikke fant i seg selv, fant hun et annet sted.

– Noen finner det i trening, mat, sex eller kjærlighet. Jeg fant det i rus, sier Trude. Som 13-åring festet hun med alkohol for første gang.

– Jeg forandret personlighet og fikk blackout.

Som 14-åring tømte hun et pille­glass.

– Det var et rop om hjelp. 

Trude syntes det var for tøft ikke å ha noen å snakke med om følelser.

– Jeg ville aldri i verden ha byttet bort foreldrene mine. De gjorde så godt de kunne. Men å vokse opp i kaos skaper forvirring og ensomhet, sier hun.

Burt Reynolds‘ skole
Som 15-åring flyttet hun fra lille Horten til Oslo, for å gå drama­linjen på Hartvig Nissen videregående skole. Hun hadde nemlig visst det siden hun var veldig liten: Inne i henne fantes en kreativ skaperlyst som var så sterk at hun bare måtte følge drømmen. Men Trude måtte jobbe for å leve. Etter ett år ble skole byttet ut med jobb i klesbutikk. 

Hun fikk en rolle i TV 2-serien «Vestavind», samt reklamejobber. Samtidig møtte hun sin mann og far til datteren, Caroline. De skilte seg da Trude var 23, og Caroline 2. Som 27-åring begynte Trude å ta tak i livet sitt.

– Jeg hadde sosial angst, turte ikke å ta bussen og sluttet å spise. Jeg fikk piller hos psykiateren.

Trude søkte seg til nystartede Teaterakademiet i Sandvika.

– Jeg kom inn på første forsøk, sier Trude. Kort tid etter dro hun til USA på en studietur, og kom inn på BRIFT, Burt Reynolds Institute for Film & Theatre.

Dette innebar at Caroline ble hjemme i Norge hos faren.

– Det var forferdelig å reise fra henne. Men jeg trodde at bare jeg gikk på den skolen, så fikk jeg jobber, sier Trude, som var hjemme i Norge hver tredje måned.

De var 16 av 1000 søkere som kom inn. På Burt Reynolds‘ skole fikk hun stå på en profesjonell scene i 50 uker, og spilte blant annet mot den berømte hollywoodstjernen. Hun lærte mye, og var veldig inspirert. Samtidig var det beintøft.

– Burt Reynolds vekket oss ofte midt på natten, for han mente vi lærte mest når vi var sårbare, sier hun.

<strong>SELVESTE:</strong> Burt Reynolds var Trudes lærer, og hun spilte også mot ham i et stykke av Tennessee Williams.
SELVESTE: Burt Reynolds var Trudes lærer, og hun spilte også mot ham i et stykke av Tennessee Williams. Vis mer

Les også: Gift med hverandre for andre gang


Brutalt overfall
Midt i USA-oppholdet inntrådte katastrofen.

– Jeg ble bortført og voldtatt en hel natt, forteller hun uten filter. Dette har hun snakket om før, dette har hun bearbeidet.

En ettermiddag ble Trude dratt inn i en svart limousin, og hun aner fremdeles ikke hvem mannen var.

– Mannens sjåfør kjørte to timer ut av byen, og jeg var livredd. Jeg sa «jeg er Burt Reynolds‘ elev, og blir jeg borte så får du problemer», sier Trude, som da ble slått i hodet.
– Jeg tenkte at skulle jeg overleve, fikk jeg gjøre som han ville, sier hun.

Etterpå ble hun sendt hjem i taxi, og hun husker hun satt en evighet i dusjen – vettskremt.

– Så begynte vrangforestillingene. Jeg «så» kameraer overalt og trodde fluer var fjernstyrte. Jeg lette nok etter en mening med hendelsen, og trodde det var en test for å se hvordan jeg klarte meg på skolen, sier hun. 

Trude forsøkte å hoppe ut fra verandaen og tok piller til hun måtte pumpes.

– Og du vet, i USA er det jo straffbart å ta sitt eget liv, så jeg ble satt i håndjern og tvangsinnlagt.

Hun ble på psykiatrisk avdeling en ukes tid. Snart skulle hun hjem til Norge.

– Da var jeg på vei ut av psykosen. Jeg oppdaget at mye av det jeg trodde var livet mitt de siste seks månedene, var fantasi. Det var skremmende, sier hun.

Vel hjemme ble det bestemt at Caroline skulle bli hos sin far.

– Det var den verste dagen i mitt liv. Jeg ville ikke leve mer. Jeg fikk ikke hjelp i psykiatrien, bare medisiner, sier Trude.

Så tok Trude alt hun hadde av piller, og la seg for å dø i senga si. Tilfeldigvis kom hennes samboervenninne hjemom og fant henne. Trude måtte pumpes – igjen.

– Jeg velger livet framfor rusen
<strong>MAMMALYKKEN:</strong> Caroline kom da Trude var 21 år. Mor og datter har et godt forhold.
MAMMALYKKEN: Caroline kom da Trude var 21 år. Mor og datter har et godt forhold. Vis mer

Les også: – Jeg tror på krefter som kan helbrede


Hepburn på besøk
Alkoholmisbruket økte. På en turné med Riksteatret ble Trude kjent med komiker Rigmor Galtung. Hun har tidligere stått fram med sin bipolare lidelse.

– Rigmor skjønte at her sto det ikke så bra til, sier Trude og smiler.

Trude var i bratt nedoverbakke. En kveld hun satt på bar, tømte hun en pose fra apoteket der og da. Paralgin forte og cola førte til kollaps, og hjertet stoppet. Sykehus og ny pumping.
Trude hadde overlevd nok en gang, og lå i sykesenga. Da kom Rigmor Galtung på besøk. 

– Hun så på meg med de store, brune øynene sine, og jeg var sikker på at jeg hadde kommet til himmelen og så Audrey Hepburn.

Trude var 35 år da Rigmor dro henne med til Trasoppklinikken for avrusning. En morgen ringte nemlig telefonen:

– Da var hun i gang med sin andre flaske vin. Senga var våt, sa hun, fordi den hadde brent. Da satte jeg meg i bilen, sier Rigmor.

Hun hadde lenge skjønt at Trudes problemer tiltok.

– Jeg er veldig glad i henne, og det var vondt å se. Det var sykdommen som fikk større og større konsekvenser, sier Rigmor.

Trude gikk med på innleggelse, på én betingelse: Hun måtte få dra dersom noen ringte fra en audition. Ingen ringte. 

<strong>TEATERSTUDIER:</strong> Trude var 27 år da hun gikk på Burt Reynolds' skole.
TEATERSTUDIER: Trude var 27 år da hun gikk på Burt Reynolds' skole. Vis mer

Les også: Rørende gjenforening i Colombia

I tilfriskning
I begynnelsen var hun sint og i benektelse. 

– Jeg hadde et enormt forsvar og kjempet mitt livs kamp i tre måneder. Jeg smalt med dører og ba folk om å dra til helvete, sier Trude.

Etter hvert forsto hun at hun virkelig hadde et problem. Først da kunne hun begynne å jobbe seg ut av det.

– Jeg måtte snakke om livet, skam, skyld. Jeg måtte snakke om følelsene mine. Jeg fikk tid. Ellers vet jeg ikke om jeg hadde vært i live i dag. Jeg ble rusfri etter seks måneders innleggelse.

Hun ble mamma igjen på heltid, for nå flyttet 14-årige Caroline hjem til henne. Nå er hun 26, og de har et godt forhold.

– Vi har litt å ta igjen, sier Trude.

Trude har også et godt forhold til sin mor, Turid Bjercke:

– Jeg er stolt av det Trude har fått til. Hun er ei god og snill jente med mange talenter hun gjør nytte av nå. Jeg skjønte at hun hadde problemer, men skjønte ikke hvor alvorlig det var før hun ble innlagt på Trasopp, sier Turid.

Trude fikk jobber igjen, blant annet i filmen «Tatt av kvinnen». Nylig spilte hun i «Heksene i Eastwick» på Sandvika teater.

Hun går fremdeles i selvhjelpsgrupper.

– Jeg er ikke i benektelse. Jeg går på møter for ikke å glemme. Jeg vet at jeg ikke kan drikke bare ett glass vin, sier Trude.

Noen tar seg et glass rødvin når de kommer fra jobb. Trude gjør yoga eller ligger i badekaret.

– Denne sykdommen er mektig og lumsk. Hvis jeg ikke står vakt ved tankens port, så kan jeg havne der igjen. Jeg må ikke glemme at jeg er rusavhengig, sier hun.

Trude har tatt utdannelse som rusmiddel- og familieterapeut, og er i ferd med å avslutte utdannelsen som gestaltterapeut. 

– Jeg gir videre det jeg har fått, veileder og guider andre i rus inn i tilfriskning. Ved å fortelle min historie, vil jeg være håpet for nykommeren, sier Trude Bjercke Strøm.

VOKTER SEG SELV; Trude Bjercke Strøm har snudd sin rushitorie til noe godt, men er alltid på vakt. - En gang rusavhengig, alltid rusavhengig. Jeg håper jeg dør nykter, sier hun.
VOKTER SEG SELV; Trude Bjercke Strøm har snudd sin rushitorie til noe godt, men er alltid på vakt. - En gang rusavhengig, alltid rusavhengig. Jeg håper jeg dør nykter, sier hun. Vis mer

Les også: Laila ble enke som 35-åring

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer