Iselin Guttormsen

- Jeg ventet åtte måneder med sex etter fødsel

Da Iselin Guttormsen fikk sin første baby, følte hun plutselig at kroppen tranformerte seg helt. Alt som var seksualisert, som pupper, var plutselig et naturlig matfat for babyen.

FÅTT MYE KRITIKK: Iselin Guttormsen mener at hun får kritikk uansett hva hun gjør, men det er noe hun lever fint med. Foto: Ida Bergersen
FÅTT MYE KRITIKK: Iselin Guttormsen mener at hun får kritikk uansett hva hun gjør, men det er noe hun lever fint med. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Iselin Guttormsen (34) smiler bredt mens hun kommer humpende bortover gulvet på krykker i lokalene til Eccentric People, hvor podkasten hennes spilles inn. De blå krykkene er pyntet med glitter, i ekte «Skal vi danse»-stil. Men danseeventyret ble en kortvarig affære for Iselin.

- Jeg hadde gledet meg til «Skal vi danse» så lenge, og jeg gikk 100 prosent inn i dansebobla.

Iselin fikk kun vært med på én sending. På grunn av brudd i ankelen som et resultat av overbelastning, måtte trekke seg fra konkurransen.

- Jeg hadde kjærlighetssorg i fire uker. Jeg håper virkelig at jeg får en ny mulighet neste år.

Hun legger fra seg de glitrende krykkene, og setter seg ned i en stol. Hun har nettopp hinket seg opp til tredjeetasje.

- Jeg kommer til å få den overkroppen da!

Inngått et kompromiss

Iselin er en svært travel dame om dagen. Hun er sexolog, influenser, programleder for en av Norges mest populære podkaster, G-punktet, i tillegg til at hun nettopp har gitt ut en bok, «Iselin snakker om sex». I tillegg til det, har hun deltatt i både «71 grader nord» og «Bloggerne».

Hun bor med mannen og sine to døtre i Åros, men tidligere år kjøpte de en leilighet i Oslo i tillegg.

- Har du tid til mann og barn om dagen?

- Å kjøpe leilighet i Oslo har hjulpet veldig! På det travleste er jeg i Oslo nesten hele uka, og jobber fra morgen til kveld. Men det er klart mammahjertet skriker. Likevel tror jeg at vi mødre er litt for strenge med oss selv. Partneren klarer fint å ta vare på barna. Det er godt å savne hverandre litt innimellom, så får man ladet batteriene og har mer giv når man kommer tilbake til barna.

TO DØTRE: Iselin sammen med døtrene sine. Foto: Privat
TO DØTRE: Iselin sammen med døtrene sine. Foto: Privat Vis mer

Tidligere hadde samboer Tom en jobb som tok mye tid; han var borte annenhver uke i et helt år. Iselin satt hjemme med en nyfødt baby og en fireåring.

- Vi har inngått et kompromiss, og blitt enige om at det er min tur til å satse på karriere nå. I denne bransjen er man faktisk nødt til å smi mens jernet er varmt.

I leiligheten i Oslo har Iselin et kontor, hvor hun etter planen skal ta imot klienter. Akkurat nå er det ikke tid til det.

- Jeg bruker Instagram flittig, for å nå ut til folk. Der snakker jeg med mange unge som ikke har råd til å gå til sexolog. Hver kveld sitter jeg og svarer på meldinger på Instagram, og hjelper til så godt jeg kan. Sånn sett har jeg klienter hver dag likevel, sier hun med et smil.

Kritikk

Før Iselin ble et kjent fjes, jobbet hun mye med salg og markedsføring, blant annet på Elixia og i diverse butikker. I 2014 startet hun med blogging.

- Etter hvert begynte folk i nærområdet å få opp øynene for at jeg skrev om sex og kjærlighet. Jeg har alltid sagt at jeg er lille rumpesmula fra Drammen som ingen visste hvem var, og det har gått veldig fort frem til her jeg er i dag. Når folk sier at de ikke aner hvem jeg er, skjønner jeg det godt. Jeg vet ikke hvem jeg er selv engang… nei da, sier hun, og ler godt.

Mens noen studerer ferdig før de får barn, hadde Iselin to barn, hus, stakittgjerde, stasjonsvogn og alt på stell, da hun bestemte seg for å utdanne seg til sexolog.

- Jeg fikk kritikk da jeg skrev blogg om sex, fordi jeg ikke var sexolog, og da jeg var ferdigutdannet, fikk jeg kritikk fordi det å være sexolog ikke er en beskyttet tittel. Uansett hva du gjør i denne bransjen, får du kritikk. Og jeg forstår at hodet mitt blir lagt på huggestabben, fordi jeg stikker hodet frem og snakker høyt om det jeg brenner for. Men å forsvare utdanningen min, er ikke min jobb.

Foto: Ida Bergersen
Foto: Ida Bergersen Vis mer

Utroskap fikk masse oppmerksomhet

Noen mener at Iselin ble kjent fordi hun snakket høyt om at samboeren hennes, Tom, var utro mot henne.

- Det var aldri min plan å bygge en karriere basert på utroskapen. Det var mediene som blåste det opp noe voldsomt, men det er klart jeg hadde et behov for å skrive om det, snakke om det i podkasten. Jeg var så drittlei utroskap. Mange kvinner jeg snakker med, kommer med den samme historien: De sier ikke noe til familie eller venner, fordi de ikke vil sette partneren i et dårlig lys. Så sitter de alene og sørger i det stille, etter å ha blitt bedratt og sveket på det groveste.

Iselin er veldig engasjert når hun snakker, og ordene kommer på løpende bånd. Hun mener at mange av dem som er utro, slipper billig unna.

- Mange er utro, selv om de vet at de kan miste familien sin. De tenker ikke konsekvenser. Jeg ønsket å fortelle min historie, slik at mine medsøstre- og brødre der ute, skulle forstå at de ikke er alene. Og jeg er helt sjokkert over hvor mye utroskap som finnes der ute. Selv om jeg har fått mye hat for det, er det mange som kommer med fine tilbakemeldinger, og det veier så mye mer.

Iselin understreker at hun har måttet moderere historien noe, og alt hun sier har Tom samtykket til.

- Jeg har virkelig ikke prøvd å henge ut Tom, eller fremstille han som en drittsekk. Det handler mer om å vise realiteten; det kan skje den beste, og slike handlinger definerer deg ikke nødvendigvis som menneske. Du kan drite deg ut, uten å være en drittsekk.

FORTSATT SAMMEN: Iselin og Tom har holdt sammen i 11 år, til tross for tøffe tider. Foto: Privat
FORTSATT SAMMEN: Iselin og Tom har holdt sammen i 11 år, til tross for tøffe tider. Foto: Privat Vis mer

Alltid vært åpen

Iselin vokste opp i en veldig åpen og frigjort familie, med mor, far og fire søsken. Det var ikke uvanlig at foreldrene vandret rundt nakne hjemme, men det brydde hun seg ikke så mye om. De hadde en åpen tone om det meste hjemme, noe som trolig har formet Iselin til den personen hun er i dag. Å snakke om kropp og sex var aldri tabu. Hun syntes aldri det var flaut, hun var bare veldig nysgjerrig.

- Jeg er vant til at folk, spesielt litt eldre menn, kritiserer meg for å være litt påtatt. At det er et spill for galleriet. Men de som kjenner meg, vet at jeg er sånn. Jeg var alltid den i søskenflokken som samlet alle og skulle lage show – jeg elsket å underholde.

Iselin var en tøff jente. Hun spilte fotball på guttelaget, fordi det ikke var et jentelag på Konnerud. Selv om hun følte seg tøff på banen sammen med gutta, hadde hun et behov for å føle seg mer kvinnelig. Å få pupper gledet hun seg stort til, og før de ble utviklet puttet hun både sokker og kongler i bh-en, på fotballbanen.

Samtidig lærte hun at det ikke var lett å bli hørt, når man bare var en søt, liten jente. Hun følte ofte at hun ikke ble hørt i diskusjoner. Derfor har hun utviklet et språk som, i noens øyne, er vulgært.

- Kvinner som er feminine, sminker seg og er opptatt av hvordan de ser ut, blir ikke alltid tatt seriøst. Det har ført til at jeg snakker et språk som gjør at folk stopper opp, holder kjeft og lytter til det jeg har å si.

- I motsetning til mange andre sexologer, deler du mange egne erfaringer. Er det et bevisst valg?

- Jeg har alltid snakket mye om egne erfaringer og sexliv, lenge før jeg ble sexolog. Det ville vært rart om jeg ikke skulle snakke om meg selv lenger. Men det er en balansegang, med tanke på profesjonalitet, og hvordan folk ser på meg. At jeg er som jeg er, gjør nok at mange velger å ikke bruke meg som sexolog, men det er også nettopp en årsak til at mange velger å gå til meg.

UTRADISJONELL: Iselin mener at åpenheten hennes kan være både en fordel og en ulempe, med tanke på klienter. Foto: Ida Bergersen
UTRADISJONELL: Iselin mener at åpenheten hennes kan være både en fordel og en ulempe, med tanke på klienter. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Redd for å krenke noen

Om man ser på personene som har gjestet podkasten til Iselin, ser man at det er mange store navn som valgt å brette ut om både privatliv og sexliv. Hun roser managementet som har et stort nettverk og er flinke til å få med kjendiser, men hun forteller at det også har vært en liten prosess.

- I starten var folk litt skeptiske, men så tror jeg de har skjønt at det ikke er så farlig å snakke om sex. Noen episoder er veldig fjasete, hvor vi bare ler til vi griner, men mange episoder har dybde og substans, hvor vi snakker om alvorlige temaer. At kjente personer kommer hit og snakker om sex og kjærlighet på en så fin måte, fryder meg.

- Kvier du deg noen gang for å stille enkelte spørsmål?

- Ja, jeg gjør det, sier Iselin, og tenker seg om litt.

- Jeg har en produsent som pusher på litt, med spørsmål de vil at jeg skal stille, og så får gjesten avgjøre om det er greit. Det er lov å si nei. Jeg er selvfølgelig redd for å krenke noen, men jeg starter gjerne forsiktig og lodder stemningen, før jeg kommer med de vanskelige spørsmålene.

Målet med podkasten har hele tiden vært å snakke om alt som er tabu, og vise virkeligheten slik den er.

- Jeg ville snakke om lukter, flauser, fittefis, kroppspress, sæd, utflod… tenk at det er mange menn som ikke vet hva utflod er engang, fordi vi kvinner er så gode på å skjule det. Men det er jo greit at mannfolka ikke får sjokk om de skal ta klesvasken en dag, og ser en truse med utflod som har etset bort fargen i trusa, sier hun, og legger til:

- At det skulle gå så bra som det har gjort, hadde ikke jeg eller noen andre trodd.

Sex etter fødsel

I podkasten har Iselin blant annet snakket om sex etter fødsel, og at hun mistet sexlysten helt i en lengre periode.

- Jeg tror jeg ventet i over åtte måneder før jeg hadde sex med mannen min igjen. Hele kroppen forandrer seg ganske ekstremt etter et svangerskap, og jeg fikk et helt nytt syn på kroppen min.

Frem til dette, hadde Iselin sett seg selv gjennom mannens øyne. Hun var vant til at kroppen hennes var et objekt for nytelse.

- Da jeg ble gravid forsto jeg at kroppen er så mye mer. Den er en maskin. Alt som var seksualisert, som pupper, var plutselig et naturlig matfat for babyen. Og da ble det helt feil at Tom kom og tok meg på puppene, klar for å ha sex.

Iselin understreker at det var hyggelig at mannen hadde lyst på henne uavhengig av hvordan hun følte seg, men det ble for mye fokus på sex.

- Selv om jeg ikke ønsket sex, trengte jeg nærhet, trøst og intimitet. Det er en veldig sårbar periode for mange, hvor det er viktig at partner viser respekt og forståelse. Dessverre er det nok mange som stresser med å komme tilbake til et normalt sexliv igjen.

- Hvordan fant du tilbake til sexlysten igjen?

- Jeg tror det har en sammenheng med at jeg kunne slappe av litt mer som mamma. Barnet ble eldre, jeg ble tryggere i morsrollen, og etter hvert begynte jeg så smått å trene og ta vare på meg selv igjen.

Å komme tilbake til arbeidslivet, var også positivt. Da følte Iselin at hun var i stand til andre ting enn kun å være mamma.

- Andre sosiale settinger enn bare baby og barnemat gjorde mye for meg og min seksuelle lyst.

SEX ETTER FØDSEL: Iselin forteller at det gikk over åtte måneder før hun hadde sex etter fødsel. Foto: Ida Bergersen
SEX ETTER FØDSEL: Iselin forteller at det gikk over åtte måneder før hun hadde sex etter fødsel. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Sexpartnerkontrakt

Iselin har hatt lyst til å skrive bok lenge. Hun forsto raskt at hun ikke kunne prate masse om seg selv i podkasten – da er det gjesten som skal prate. Derfor ble bok et naturlig alternativ.

I boka skriver Iselin om egne erfaringer, i tillegg til at hun kommer med tips. Blant annet å skrive en sexpartnerkontrakt (en liste med spørsmål både du og partner bør svare på). Det er for å få i gang en samtale om hva man ønsker og ikke ønsker i relasjonen og sexlivet.

- Det er litt humoristisk ment, men det kan være en fin inngang slik at man får i gang praten. Det er ikke så mange som snakker om forventninger i forholdet, som for eksempel hvor grensa for utroskap går, eller hva som trengs for at man skal bli tilfredsstilt i senga. Det kan være vanskelig å ta den praten fire år ut i forholdet.

Iselin mener det er viktig å snakke åpent om sexlivet, og prøve å være så ærlig man kan fra start.

- Men vi forandrer oss hele livet, det gjør seksualiteten vår også, så det er lov å endre mening etter noen år.

Fikk en åpenbaring under «Skal vi danse»

Iselin forteller at hun var nærmere 30 år før hun ble trygg i seg selv, noe som igjen påvirket sexlivet i stor grad. Den seneste åpenbaringen hun fikk, var under «Skal vi danse».

- Å danse med en partner er så intimt og sensuelt, med mye kroppsberøring. Du skal gå inn i en rolle, og det er veldig intenst.

Da Iselin kom hjem til Tom etter en lang dag på dansesenteret, og han begynte å klå og daske henne på rumpa, taklet hun ikke den oppmerksomheten.

- Han ville bare vise at han er glad i meg og vil ha meg, men jeg ble ikke litt tent av det engang. Jeg sa at den typen oppmerksomhet du gir meg nå, er kun for å tilfredsstille egne behov, så objektiviserer du meg uten at du engang er klar over det, sier hun, og fortsetter:

- Da jeg så proffdanserne danse sammen, så jeg hvor mye respekt det er bak hver bevegelse og berøring. Mannen løfter kvinnen frem, og ønsker at hun skal skinne. Det er så sårbart og fint å se på, og det viser at det går an å være intim og ta på hverandre, uten at det blir gjort på en grisete, seksualisert måte. Jeg innså at det å bli begjært, er noe jeg liker veldig godt. Egentlig burde alle menn sendes på dansekurs, sier Iselin med en latter.

ÅPENBARING: Iselin fikk et nytt syn på menns tilnærming etter Skal vi danse. Foto: Ida Bergersen
ÅPENBARING: Iselin fikk et nytt syn på menns tilnærming etter Skal vi danse. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer