Høstdepresjon

- Jeg vet det høres temmelig klisjéaktig ut, men du kan ha sommer i kroppen selv om det er stiv kuling ute

Christine Otterstad mener du bør la sommeren få fast adresse hos deg, uansett høstmørke og dårlig vær!

Livscoach Christine Otterstad er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller
Livscoach Christine Otterstad er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før ble jeg alltid nedstemt når høsten nærmet seg. Når de lyse sommernettene måtte gi etter for mørke innekvelder, krøp jeg opp i sofahjørnet mitt og følte meg motarbeidet av selve moder jord. Høsten føltes som en personlig fornærmelse av mitt sol­elskende sinn. Jeg husker fortsatt bildene jeg så for meg i hodet. Dystre bilder av snømåking, bleke unger og ikke minst mørke morgener med dårlig tid og et fjell med brødskiver som skulle trylles om til fristende matpakker.

LES OGSÅ: Negative tanker ødelegger mer enn du tror

Jeg har alltid sagt at jeg egentlig bor i feil land, men i de senere årene har jeg forstått at jeg har tatt feil. Jeg har kun hatt feil innstilling til årstidene. På mine voksne dager har jeg lært meg å elske de forskjellige årstidene og sette pris på kvalitetene de fører med seg. De årstidene som virkelig teller, de viktige årstidene, er nemlig ikke utenfor stuevinduet ditt. De viktigste årstidene bor inne i hodet ditt og kroppen din. Jeg vet det kan høres temmelig klisjéaktig ut, men du kan faktisk ha sommer i kroppen selv om det er ti kuldegrader og stiv kuling ute.

LES OGSÅ: Slik unngår du høstdepresjonen

En tung periode begynner alltid med forventninger. Med forventninger mener jeg hva slags bilder vi velger å konstruere i hodene våre om det som venter oss der fremme, altså hva slags tanker vi tenker. Disse bildene, eller tankene om du vil, utløser følelser i kroppen. Når vi konstruerer dystre bilder i hodet, så får vi dystre følelser i kroppen. Når vi konstruerer glade bilder i hodet, så vil dette utløse glade følelser.

Vi får ikke gjort noe med verken sludd eller sure novemberkvelder, men vi kan gjøre noe med hvordan vi forholder oss til det. Det starter allerede med hva slags forventninger vi har. Nesten alt starter med forventninger. Tenker vi at det skal bli godt å krype under et pledd med telys og en god film. Eller tenker vi kanskje at vi endelig skal få fullført nyttårsforsettet med å komme i gang med å trene, nå som det ikke er så mye annet som tar fokus? Eller kanskje vi endelig kan få innviet den nye spisestuen med venner over et glass rødvin? Dette er forventninger som vekker deilige, gode følelser. Vi fokuserer da på de riktige årstidene, de inne i kroppen. Det er nemlig de eneste årstidene vi kan bestemme over.

LES OGSÅ: Slik kan du tenke deg lykkeligere

Når vi har sterke, gode forventninger til det som skal møte oss, så setter vi oss selv opp til suksess. Første etappe er unnagjort. Når selve høsten og vinteren er her, så gjenstår det kun å gjøre det beste ut av hver eneste situasjon. De gode følelsene er allerede godt innarbeidet i kroppen etter forarbeidet du har gjort, nå er det opp til deg å fortsette den gode jobben. Hold sommeren i kroppen ved å unne deg en deilig strikkegenser eller et par nydelige sko. Eller unn deg lyse sommerkvelder i sinnet ved å tenne duftlys og ha kaffedater med venninner. Det er ikke årstidene som bestemmer over deg, det er DU som bestemmer hvilken årstid som skal flytte inn i kroppen din. Alt det andre er bare noe som skjer på utsiden av stua di.

Det sies at rundt 150 000 nordmenn blir rammet av høstdepresjoner. Jeg er helt sikker på at dette tallet kunne blitt halvert om vi visste hvor viktig det er å være bevisst på hvilke tanker og årstider du velger å fokusere på og underbygge i hodet ditt. Det er nemlig ikke været det kommer an på, det er DEG.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer