Silje Halstensen

- Jeg vet ikke helt hvor denne trangen til å være annerledes kommer fra

Silje Halstensen tok artistnavnet Bendik, fordi hun var lei av å bli satt i bås som jenteartist. -Anmeldelsene gikk fra å fokusere på at jeg var jente, til å faktisk snakke om musikken min.

SILJE HALSTENSEN: Hun er definitivt en av de unge og lovende i musikkbransjen, og har høstet strålende anmeldelser for sine tre soloplater. Foto: Lisa Lind
SILJE HALSTENSEN: Hun er definitivt en av de unge og lovende i musikkbransjen, og har høstet strålende anmeldelser for sine tre soloplater. Foto: Lisa Lind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er unge. Og de er lovende. KK.no snakker med kvinner vi har trua på, og hvordan de kom seg dit de er i dag. Nå Silje Halstensen (26).

Det var på ungdomsskolen Silje begynte å kjenne på en irritasjon. En irritasjon over å bli forskjellsbehandlet som jente.

– Jeg visste ikke engang hva feminisme var på den tiden, men det var tydeligvis det jeg drev med, ler hun.

Det hun helt konkret irriterte seg mest over var at hun følte at hun måtte ta fransk som valgfag, i stedet for musikk, som bare gutta tok.

– Jeg følte at jeg måtte gjøre det riktige, og det var nesten ingen jenter i min krets som holdt på med musikk da jeg var tenåring, sier hun til KK.no.

- Men til syvende og sist var det jo bare musikk jeg kunne.

Så musiker, det ble hun. Men riktignok da under guttenavnet Bendik. 

Da jeg var 18 kjente at jeg var blitt drittlei av å bli forskjellsbehandlet. Før jeg tok artistnavnet opplevde jeg at fordi det var et kvinnelig navn og en kvinnelig frontperson på bandet mitt, så var det forutbestemt at vi var litt dårligere, forteller Silje.

– Det er synd, men det var først etter at jeg hadde byttet navn til Bendik at jeg opplevde at jeg ble møtt med åpne sinn. Anmeldelsene gikk fra å fokusere på at jeg var jente, til å faktisk snakke om musikken min.

LES OGSÅ: Med Tourettes syndrom og lesbiske mødre vet komiker Sofie Frøysaa (28) et og annet om å skille seg ut

BENDIK: - Da jeg var 18 kjente at jeg var blitt drittlei av å bli forskjellsbehandlet, sier Silje, som valgte å ta Bendik som artistnavn.  Foto: Gonzales Photo
BENDIK: - Da jeg var 18 kjente at jeg var blitt drittlei av å bli forskjellsbehandlet, sier Silje, som valgte å ta Bendik som artistnavn. Foto: Gonzales Photo Vis mer

Styrer sjappa selv

Silje understreker at det er hennes egen musikk hun og bandet spiller, og forteller at hun har jobbet hardt for at folk skal forstå at det er hun som står bak den.

– Jeg har møtt så mange som er overbevist om at det var en av guttene i bandet som stod bak, for det var så mye gitarer og synth i, og det har ikke vært vanlig at jenter driver med det, sier hun.

Hun presiserer riktignok at hun inkluderer bandet i utarbeidelsen av låtene – at hun ikke hadde klart det uten dem – og at de skal ha like mye av æren som henne når hun for eksempel har blitt nominert til Spellemannsprisen og vunnet en Gaffapris. Men først og fremst så er det Silje som er Bendik.

– Bendik startet jo som et soloprosjekt, men så forsøkte vi en stund for å kalle det for et fellesprosjekt – et band. Men til slutt bestemte jeg meg for at jeg heller ville være soloartist, forteller hun.

– Jeg skjønte at hvis jeg skal sikre at jeg kan drive med Bendik resten av livet, så må jeg styre sjappa selv.

Og å styre selv er vel strengt tatt også det Silje er mest komfortabel med. Helt siden irritasjonen tok henne på ungdomsskolen har hun vært selvstendig og lært seg å klare seg selv – når det gjelder både stort og smått.

– Jeg husker jeg syntes det var så teit at folk skulle komme og hjelpe meg å skru til mikrofonstativet – bare fordi jeg var jente, så klart. Skjønte de ikke at jeg kunne klare det selv? Hjelp heller han som står og sliter ved siden av! ler hun.

– De ville selvfølgelig bare være snille, men jeg ville, og vil fortsatt, gjøre ting selv.

Ikke bare for gutta

Siljes selvstendighet vises også i det særpreget hennes musikk har.

– I starten var jeg helt obsessed på å skulle være annerledes – jeg lette lenge etter det som skulle være spesielt ved Bendik, sier hun og påpeker ironien i at hun som barn likte best å blende inn.

– Ja, jeg vet egentlig ikke helt hvor denne trangen til å være annerledes kommer fra. Men det var i hvert fall sånn at jeg på et tidspunkt nesten ikke engang ville spille akkorder som andre hadde spilt før, ler hun.

– Men nå handler det kanskje mer om å dyrke det uttrykket som har utviklet seg i løpet av årene.

Silje forteller at det er mange inspirasjonskilder når hun lager musikken sin, men i bunn ligger den klassiske musikken foreldrene hennes drev med, popmusikken hun selv hørte på som barn, og farens oppfordring om å satse på elektronisk musikk – framtiden!

Og det er vel ikke å smøre på for tjukt om man sier at Silje nå har blitt nettopp en del av framtiden i musikknorge. Hun er i alle fall en del av en gjeng sterke kvinnelige artister, som Dagny, Aurora og Astrid S, som de siste årene har markert tydelig at musikkbransjen ikke bare er for gutta lenger.

– Det er så kult! Og det beste er at det ikke er noen konkurranse oss imellom. Alle er bare hyggelige og backer hverandre, sier Silje.

Framsnakk

Akkurat dette med oppbacking mener Silje er utrolig viktig. Derfor har hun vært med på å ta initiativ til Facebook-gruppa «Unge lovende kulturkvinnenettverk» for kvinner som jobber i kreative og/eller kunstneriske bransjer. 

– Jeg tror nok mange har følt litt på det å være den eneste dama, og da er det fint å ha en møteplass hvor man kan snakke med andre kvinner i liknende bransjer og situasjoner – hvor man kan utveksle tanker, ideer og kanskje til og med jobbmuligheter, sier hun entusiastisk.

– Og ikke minst er gruppa til for at man skal støtte hverandre. Vi promoterer framsnakk!

Silje mener det er behov for grupper som denne, ikke for at man skal rotte seg sammen mot mannfolka, men rett og slett for at man skal senke terskelen for det å komme seg opp og fram som kvinne.

– Hvis man ser på hvem som stort sett blir ledere i større organisasjoner, så ser man at det fortsatt er en jobb å gjøre, sier Silje.

– Og det er derfor sånne nettverk er så viktige – fordi man oppdager hvor mye kompetanse som finnes blant kvinner der ute. Jeg håper vi ser en oppblomstring av flere kvinner i kule jobber framover.

Seks kjappe:

- Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?

– Da spiller jeg utsolgt konsert i Spektrum.

- Hva vil du råde andre «unge og lovende» jenter til å gjøre for å oppnå drømmene sine?

Man må bare hoppe i det og tørre og drite seg ut

– Lettere sagt enn gjort, men ha tro på deg selv, vær realistisk, jobb hardt og ikke gi opp. Man må bare hoppe i det og tørre og drite seg ut – helst så tidlig som mulig, før man begynner å komme inn i den seriøse bransjen.

- Den største smellen til nå?

– Å, hvilken av dem? Helt seriøst – jeg har så mange. Men en av de største var da de to første musikerne i Bendik – da Bendik fortsatt var et band – sluttet. Da brukte jeg lang tid på å hente meg inn igjen. Vi hadde vært sammen om prosjektet, og plutselig stod jeg alene. Men det er no hard feelings, altså. Det måtte ha skjedd uansett og jeg tror at både de og jeg kom sterkere ut av det.

- Hvordan motiverer du deg selv på en dårlig dag?

– Jeg passer alltid på å ha noe å glede meg til. En tur til The Well funker bra som en ting å glede seg til.

- Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien, og hva angrer du mest på?

–  Jeg er stolt over at vi klarte å gi ut det forrige albumet – utrolig nok, så fikk vi det til på et eller annet vis. Og jeg er stolt når jeg ser at folk kommer igjen og igjen på konserter, og over å ha blitt nominert til Spellemannspris og å ha vunnet Gaffapris. Det jeg angrer på er at jeg tok fransk på ungdomsskolen, og ikke musikk som valgfag. Men på den andre siden, nå er jeg akkurat der jeg vil være. 

Jeg vet hvem jeg ikke vil ha fem minutter med, i alle fall. Trump, så klart!

Hvem drømmer du om å få fem minutter med?

– Vet hvem jeg ikke vil ha fem minutter med, i alle fall. Trump, så klart! Men hvis jeg skulle si fem minutter akkurat nå, så ville det være farfar. Han er min siste gjenlevende besteforelder, og jeg er så glad for at han er her. Så jeg har lyst til å gi ham en skikkelig god klem og si at jeg er glad i ham.

LES OGSÅ: Hun er Norges nye stjerneskudd: Møt Valkyrien-Ameli

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer