Kjendisekornet Peanut

- Jeg vet ikke hvor jeg ville vært uten Peanut i livet mitt

Ekornbarnet Peanut virret rundt i trafikken. Så tok Mark ham med hjem.

EKORNET PEANUT: Mark Lungo i New York fant et skadet ekornbarn. I dag er Peanut internettkjendis - og Mark deler gjerne litt av hverdagen deres med KKs lesere. FOTO: Privat
EKORNET PEANUT: Mark Lungo i New York fant et skadet ekornbarn. I dag er Peanut internettkjendis - og Mark deler gjerne litt av hverdagen deres med KKs lesere. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Mark Lungo gikk på gata en vårdag i New York i 2021, så han en ekornunge som forsøkte å krysse den sterkt trafikkerte veien. Mark er ingeniør og var på vei til jobb, og skjønte at moren til ekornet var blitt påkjørt og drept. Han gikk nærmere for å se om ekornet ville la ham hjelpe. I neste øyeblikk løp den lille opp over benet hans.

– Det var som om han ville at jeg skulle hjelpe ham, sier Mark til KK.

Vi intervjuer Mark på e-post fra New York, og han forteller at han tok det forkomne ekornet med seg hjem, hvor han matet det med en liten sprøyte. Han understreker at det aldri var aldri meningen at han skulle beholde ekornet. Allerede dagen etter, da ekornet begynte å komme til hektene, satte Mark ham ut igjen, i håp om at han skulle klare seg selv. Men allerede samme kveld var ekornet tilbake utenfor huset:

– Jeg fant ham på trappen min, der han ventet på å få komme inn igjen. Han var skadet etter å ha blitt angrepet av et annet dyr i parken. Siden da har vi begge tatt vare på hverandre, sier Mark, som ga ekornet navnet Peanut.

Viral hit

Fem år senere er Peanut og Mark er radarpar på sosiale medier. På Instagram, TikTok og YouTube viser de frem sine triks i alt fra matlaging til husarbeid, og Peanut synes å ha spesialisert seg på grenen bakholdsangrep.

Mark forteller at ekorn er svært intelligente, og at Peanut var forbausende lett å trene. Han gjør fra seg i en kasse og er stueren, hvert fall for det meste.

– Selvsagt skjer det ulykker av og til, men jeg er så glad i ham at jeg ikke har noe imot å gjøre rent etter ham, sier Mark til KK

På de daglige oppdateringene gjør Peanut alt fra halsbrekkende hoppetriks, til å holde opp dagens visdomsord på små lapper.

– Jeg har lært ham de fleste triksene ved hjelp av bestikkelser. Når jeg vil ha oppmerksomheten hans holder jeg en nøtt i lomma. Så fort jeg viser ham nøtten hopper han på meg, forteller Mark.

Også for å få Peanut til å holde de små lappene har Mark sine metoder:

– Jeg smører yndlingsmandelsmøret hans på baksiden av lappen, og så slikker han det i seg mens han holder lappen med labbene.

Sutrete

Ifølge Mark kan Peanuts humør variere, fra leken og nysgjerrig til sutrete, om han ikke har fått det som han vil.

– Da setter han seg i et hjørne og furter. Om han er i dårlig humør merker hele huset det! sier Mark.

Andre dager løper Peanut opp og ned i trappene med «søsteren» sin, katten Chloe.

Ifølge Mark er Peanut ekstremt kjælen, og er glad i å ha besøk:

– Han elsker å bli kost med, spesielt når han er trøtt. Han kan la oss klappe ham i timesvis. Men når han blir sliten etter en lang dag, løper han opp trappen til rommet sitt og legger seg i buret sitt.

Ikke lov i Norge

I Norge er advares Miljødirektoratet mot å ta med seg dyreunger som fremstår som foreldreløse, da moren ofte bare er ute for å finne mat. Det er i Norge heller ikke tillatt å holde ville dyr som kjæledyr, se faktaboks lenger ned.

Ifølge Mark var Peanuts mor død da han tok den skadede ekornungen inn.

– Jeg fant ham da han var fem-seks uker gammel. Det at han var så liten, gjorde at vi raskt fikk et sterkt bånd. Peanut gjør absolutt alt sammen med meg, som å spise, hjelpe meg å børste tennene eller knyte skoene.

Mark forteller at det første Peanut gjør om morgenen er å løpe ned trappa, og inn i stua. Der setter han seg i favorittvinduet sitt, og på trygg avstand kan han se på livet parken, der han selv ble angrepet, og siden reddet.

SER PÅ LIVET: Ekornet Peanut og katten Chloe er glad i å leke sammen, forteller matfar Mark Lungo til KK. FOTO: Privat
SER PÅ LIVET: Ekornet Peanut og katten Chloe er glad i å leke sammen, forteller matfar Mark Lungo til KK. FOTO: Privat Vis mer

Hva har det gitt Mark å ta til seg ekornet? Hvordan har det påvirket hverdagen?

– Den største Peanut har gitt meg er betingelsesløs kjærlighet, sier Mark.

– Om jeg har hatt en dårlig dag, muntrer han meg opp med en gang. Han har fått meg til å åpne meg, både som person og gjennom å dele historien hans med verden. Peanut er min beste venn, og jeg vet ikke hvor jeg ville vært om han ikke fant veien inn i livet mitt.

KOSESTUND: Mark og Peanut tar en ettermiddagslur. FOTO: Privat
KOSESTUND: Mark og Peanut tar en ettermiddagslur. FOTO: Privat Vis mer

Dater på nett

Mark hadde tidligere kjæreste, som på noen av videoene figurerte som Peanuts matmor. I dag er han singel, og det samme er Peanut:

– Folk foreslår hele tiden at jeg skal finne en kjæreste til Peanut. Han er veldig interessert i ekornvenninnen sin Thumbelina. Men dessverre har de ikke kunnet møtes ansikt til ansikt, ettersom Peanut er redd for andre ekorn. Så datingen hans begrenser seg til nettdating, ikke i real life.

GRATULERER: Da ekornet Thumbelina hadde bursdag, var Peanut ikke sen om å sende henne sine gratulasjoner på Instagram. FOTO: Privat
GRATULERER: Da ekornet Thumbelina hadde bursdag, var Peanut ikke sen om å sende henne sine gratulasjoner på Instagram. FOTO: Privat Vis mer

Mark og Peanut har benyttet berømmelsen til å starte innsamlinger til veldedige prosjekter, blant annet til julemat for trengende.

Med tanke på at noen ekornarter kan leve så lenge som 18 år, hvordan ser livet til Mark og Peanut ut om for eksempel ti år?

– Da fortsetter vi å erobre verden sammen! Vi har fortsatt et hjem, og bruker plattformen vår til å gjøre så mye godt for andre som vi kan. Vi elsker begge to å hjelpe andre, sier Mark til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer