- Jeg vil at kun den ene datteren min skal arve hytta

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir gode tips knyttet til arveoppgjør.

ARVEOPPGJØR: Det er ofte mye følelser knyttet til en hytte, i tillegg til høye verdier. Det kan by på problemer. Foto: NTB
ARVEOPPGJØR: Det er ofte mye følelser knyttet til en hytte, i tillegg til høye verdier. Det kan by på problemer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Jeg har to døtre, og saken er at jeg vil at den ene skal arve hytta alene. Ikke fordi jeg ikke er glad i dem begge to, men fordi det bare er en av dem som er interessert i å være der og som bidrar til vedlikehold og så videre. Så jeg vil så gjerne at hun skal få ta over og fortsette å bruke den. Den andre datteren min kommer til å ville selge den med en gang, det vet jeg. Kan jeg gjøre det slik at jeg fordeler arv ned til ting?

Hytteeier

Hei!

Dette er en sår problemstilling, og jeg forstår godt at du føler deg i villrede. Det er ofte mye følelser knyttet til en hytte, i tillegg til høye verdier. Du skriver ikke noe om en partner her, så jeg går ut fra at du eier hytta alene. Er det en hytte med høy verdi? Eller er det realistisk at den ene datteren din har mulighet til å kjøpe ut den andre?

Hvis du ikke er gift, vil barna som hovedregel arve alt etter deg, og det vil fordeles likt mellom dem, dersom du ikke har skrevet et testament. Hvis verdiene du etterlater deg er større enn 3,4 millioner kroner, er summen barna må arve hver, cirka 1,65 millioner ­kroner (15 G), det som kalles pliktdelsarven. Har du større verdier enn det, kan du selv velge hvem som skal arve resten ved å skrive et testament. Uten et testament vil verdiene deles likt mellom barna dine, og du kan ­risikere at hytta blir solgt.

Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Astrid Waller
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Astrid Waller Vis mer

Skriv en avtale

Likevel finnes det en annen mulighet. Dette er nemlig det som skjer etter at du er død. Hva du gjør med tingene dine når du lever, bestemmer du selv. En løsning kan i dette tilfellet være å gi hytta i gave til datteren din mens du lever, og at dere skriver en avtale om bruksrett så lenge du lever.

Hvis den andre datteren din ikke viser mye ­interesse for hytta, uansett, kan det være at hun synes det er helt greit. Det er, samtidig med at gaven gis, mulig å sette som betingelse for gaven at verdien av hytta skal avkortes (trekkes fra) i din datters arv ved et senere arveoppgjør, slik at din andre datter blir kompensert for gaven du har gitt.

Alternativt, hvis du har andre verdier som overstiger pliktdelsarven nevnt ovenfor, kan du skrive et testament som gir din andre ­datter mer den dagen du dør, så hun ikke opplever det som veldig urettferdig. Det ­beste er om dere finner en løsning der begge døtrene dine føler at det er rettferdig. Da er det mer sannsynlig at de ikke vil krangle eller ødelegge et søskenforhold, noe som dessverre ofte skjer i arveoppgjør.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer