NY BOK: På selveste kvinnedagen neste år kommer Emilias nye bok.
NY BOK: På selveste kvinnedagen neste år kommer Emilias nye bok. Vis mer

Kk Portrett

– Jeg vil da for pokker være pen!

Den danske sosiologen og trendspotteren Emilia van Hauen mener at alle innerst inne ønsker å være vakre.

Publisert
Det tok danske Emilia van Hauen (47) flere år i arbeidslivet som leder innen salg før innså at hun hadde havnet på feil hylle.

I dag er hun en av Danmarks mest siterte sosiologer og trendanalytikere.

Og på selveste kvinnedagen til neste år kommer hennes nyeste bok som handler om at samfunnet må ta det feminine tilbake.

LES OGSÅ: – Ville barbere av meg håret

VIKTIG Å VÆRE PEN: Emilia synes folk skal gjøre det som får dem til å føle seg vakre og vel.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen
VIKTIG Å VÆRE PEN: Emilia synes folk skal gjøre det som får dem til å føle seg vakre og vel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Våge å lene seg tilbake

Hun tror på en ny moderne kvinnelighet der myke egenskaper som passivitet, omsorg, følelser og ikke minst skjønnhet blir like viktige egenskaper som å kamplyst, erobringstrang og målrettethet.

– Folk blir veldig provosert når jeg kaller passivitet en kvinnelig egenskap. Men jeg synes passivitet er så flott! Jeg er dårlig til det selv, som så mange andre kvinner som er på offensiven. De fikser og ordner så mye at alle rundt dem blir helt utslitt. Særlig mannen hennes som blir kommandert hit og dit.

– I stedet skulle vi prøve å oppføre oss som en Lady innimellom; være trygg nok på oss selv til å våge å lene oss tilbake, observere og se hva som skjer. Jeg skal love deg at menn synes en avslappet kvinne er mer sexy enn en som hele tiden står foroverlent og på tærne.

LES OGSÅ: Randi (35) mistet sitt ufødte barn

(saken fortsetter under bildet) alle


Vis mer

Viktig å være pen

Et annet utsagn som ofte faller i dårlig jord og skaper debatt når Emilia holder foredrag, er hennes påstand om at det er viktig å være pen.

- Snakker man om utseendet som noe viktig, blir man med en gang stemplet som overfladisk. Men jeg vil da for faen være pen! Vil ikke alle det?
Om du vil gå med tilkneppet kjole og stramt oppsatt hår som Dronning Margrethe eller pumpe brystet fullt av silikon som en realitystjerne, får du velge selv, men jeg synes folk skal gjøre det som får dem til å føle seg vakre og vel. Det er på tide at vi innrømmer det: Vi har det best når vi føler oss pene.

Hvorfor tror du kvinner blir så provosert når du sier det er viktig å være pen?

– Det handler nok om at de er redde for at jeg ønsker å reversere likestillingen, men for meg handler det om det motsatte. Vi har med noen få unntak oppnådd likestilling i Skandinavia, men på veien ble vi litt for vant til å ta i bruk mannens metoder og det samfunnsskjemaet som menn har laget.

– Vi står foran et skifte der både menn og kvinner skal ta de feminine verdiene tilbake og likestille dem med de maskuline, sier Emila.

Les hele intervjuet i KK 28, som er i salg fredag 10. juli! Tekst: Margrethe Zacho Haarde

LES OGSÅ: Slik endret hun livet hans

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer