Migranter:

«Jeg vil heller kutte meg med en kniv enn å reise tilbake til Nigeria»

Halvparten av verdens migranter er kvinner. Men hvorfor forlater de hjemlandet sitt, og hvorfor ender mange av dem opp med å selge sex i Europa?

30 år gamle Princess er migrant fra Nigeria og ble reddet da hun krysset Middelhavet som høygravid. I dag bor hun på Sicilia med sin fire år gamle sønn, King. Sosialantropolog Sine Plambech forteller hennes historie. FOTO: Privat
30 år gamle Princess er migrant fra Nigeria og ble reddet da hun krysset Middelhavet som høygravid. I dag bor hun på Sicilia med sin fire år gamle sønn, King. Sosialantropolog Sine Plambech forteller hennes historie. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Vi får ofte høre at de er ofre for menn-eske-handel, men mange kvinner velger faktisk selv å reise i håp om å skape seg et bedre liv. Det forteller sosialantropolog Sine Plambech, som i forbindelse med forskningen sin har bodd på Sicilia med kvinner som har krysset Middelhavet, og som i et nytt prosjekt nå følger kvinnene fra Nigeria til Vesterbro i København.

Sicilia, sommeren 2019. Sosialantropolog Sine Plambech våkner i en leir for migrantkvinner i den stekende sommervarmen. Flere av kvinnene har vært ute om natten for å selge sex. Et ligg koster 50 euro for en europeer, mens de afrikanske mennene får det for 20 euro.

– Om morgenen er det en veldig matt stemning i leiren. Kvinnene ligger med tykke tepper over hodet og sover. De lever i en limbotilværelse, og de er nok blant de mest utsatte kvinnene vi ser i Europa akkurat nå. Alt man selv har opplevd, blekner når man hører disse kvinnenes historier.

- Det er bakmenn som har tatt dem med ut av landsbyen og gjort dem til ofre for trafficking

Sine Plambech sitter på kontoret sitt på Dansk Institut for Internationale Studier og tenker tilbake på forrige sommers opplevelser på Sicilia. En flyttekasse i hjørnet er i ferd med å gi etter for alle rapportene og fagbøkene som er blitt stappet ned i den. Sine er på vei til USA, der hun i et år skal forske ved det anerkjente universitetet Yale og skrive på en ny bok om kvinner og migrasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer