Wiviann (52) har uhelbredelig kreft

- Jeg vil ikke gå igjen som et digitalt spøkelse

For Wivann og familien var det så vanskelig å få slettet morens Facebook-konto at de ga opp. Selv sørger den kreftsyke 52-åringen for at mann og barn har tilgang til alle passord og koder.

RYDDIG: Wiviann er opptatt av at mann og barn skal få tilgang til alle hennes koder og passord før hun blir for syk. Foto: Privat
RYDDIG: Wiviann er opptatt av at mann og barn skal få tilgang til alle hennes koder og passord før hun blir for syk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Da mamma døde i 2013, var det jeg som ordnet mye av det praktiske, sier Wiviann Solvold på telefon fra Levanger, der hun bor sammen med sin mann Øyvind Evenhus. Hun har to voksne døtre og ett barnebarn.

– Jeg hadde fått klar beskjed om hvordan begravelsen skulle være og hvilke sanger som skulle spilles og synges. Men ingen av oss hadde tenkt på å snakke om Facebook-kontoen til mamma. Hva skulle vi gjøre med den?

De fleste bruker i dag internett til mer enn jobb. Vi etterlater oss spor hver gang vi legger ut noe, noen er mer bevisste enn andre når det gjelder hva de deler. Problemstillingen om hva som skal skje med våre kontoer på sosiale medier når vi dør, er ganske ny. Forrige generasjon opplevde den ikke, vi som lever nå og kommende generasjoner må ta noen nye valg når vi mister en nær og kjær, eller helst før.

Hva skal til for å få kontoer på sosiale medier slettet? Gjort om til minnesider? Hvem har lov til å gjøre hva? Hva er smart å gjøre? Hvor kan vi få hjelp?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.