TRANSSEKSUELL: I starten var det ikke alle som tok Noah på alvor. -Mange mente at ønske mitt om å bli gutt var en fase, at jeg var forvirra eller psykisk syk, sier han. FOTO: Ellen Jarli
TRANSSEKSUELL: I starten var det ikke alle som tok Noah på alvor. -Mange mente at ønske mitt om å bli gutt var en fase, at jeg var forvirra eller psykisk syk, sier han. FOTO: Ellen Jarli Vis mer

Transseksuell:

- Jeg vil normalisere det å være en transperson

Oppveksten var en berg-og-dal-bane følelsesmessig for Noah: - Noen mente at jeg var forvirra eller psykisk syk, forteller 21-åringen.

Publisert

– Nå er det godt å høre min egen stemme og se meg selv i speilet, sier Noah Lindaas (21) fra Oslo.

For 2,5 år siden begynte Noah på testosteronbehandlingen han har ventet på hele livet. For ham var det da livet begynte.

– Jeg hadde aldri trodd at livet kunne bli så bra som det er i dag.

«For en pen, ung dame du er blitt», hørte Noah ofte da han kom i puberteten. Selv kunne han ikke fordra utseendet sitt.

– Kroppen samsvarte ikke med hvem jeg alltid har følt meg som. I mer enn 18 år hadde jeg det sånn.

LES OGSÅ: Jeanette (67) lever endelig fritt som transperson

En av gutta utad

Allerede som barn så Noah ut som en gutt og ble oppfattet som en. I hele oppveksten likte han, som kjøpte og gikk i gutteklær, seg best sammen med andre gutter. Fram til han kom i puberteten, skiftet han til gymtimene sammen med de andre guttene. Da han ble eldre og mer kjønnsmoden, startet problemene.

Noah glemmer ikke den gangen han var tidlig ute før en gymtime i sjetteklasse og en av jentene fra klassen over, som hadde hatt gym før ham, kastet ham ut av garderoben fordi «han var gutt og hadde ikke noe der å gjøre». Noah endte opp med å skifte klær på gangen før de andre medelvene kom.

– Lærerne på barne- og ungdomsskolen ville ikke anerkjenne at det var et «problem», og da jeg fikk egen garderobe på videregående, var jeg allerede så trygg at jeg skiftet med de andre guttene.

Mot slutten av barneskolen så Noah dokumentaren «Escaping my female body» sammen med moren. For første gang så Noah noen han kunne identifisere seg med.

– Etter at filmen var slutt, gikk jeg på rommet for å tenke. Filmen satte i gang så mange følelser i meg.

Da Noah begynte på ungdomsskolen, opplevde han å bli mer og mer sliten. Enkle ting, som å gå opp en trapp, kunne kreve alt han hadde av krefter på dårlige dager. I tiendeklasse fikk han påvist ME.

– Det rare var at da jeg «kom ut av skapet» som meg, så begynte tilfriskningen.

LES OGSÅ: Lina skjulte hvem hun egentlig var i 45 år

NÆRT FORHOLD: Noah har et nært forhold til moren Rebecca. – For meg er det viktigste at Noah har det bra og gjør det som er riktig for ham, sier Rebecca. Her er de avbildet på en ferietur til Portugal.  Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Noah har et nært forhold til moren Rebecca. – For meg er det viktigste at Noah har det bra og gjør det som er riktig for ham, sier Rebecca. Her er de avbildet på en ferietur til Portugal. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Julie ble født som gutt

- Fastlegen antydet at dette var en fase og at jeg var syk

For fem år siden oppsøkte Noah stiftelsen Sex og Samfunn, som er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Via hjemmesiden til senteret kom Noah over en samtalegruppe for unge transpersoner. Noah både gledet og gruet seg til første samtale.

– Jeg fant meg fort til rette, og det var godt å komme et sted hvor jeg ble tatt på alvor og møtte andre som kjente på de samme problemstillingene som meg.

En av lederne for samtalegruppen, psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg (38), så behovet for å starte et lavterskeltilbud for unge transpersoner.

– Vi ønsker at de skal få møte andre i samme situasjon, dele erfaringer, få venner og få informasjon om blant annet hormonbehandling, sier Anders som ledet gruppen sammen med spesialist i sexologisk rådgiver Trude Slettvoll Lien.

Gjennom Sex og Samfunn ble Noah kjent med Asle Offerdal, som er den psykologen som har flest pasienter med utfordringer innenfor kjønnsidentitet. Han «så» Noah allerede første gangen de møttes.

– «Jeg ser deg godt», sa han til meg. Det er det ikke alle som har gjort. Den gangen jeg opplevde at fastlegen min antydet at dette var en fase og at jeg var syk, byttet jeg. Det får være grenser.

«La oss få dette overstått før bursdagen din», sa Asle til Noah, som skulle fylle 17 det året.

– Han skjønte med én gang at dette ikke bare var noe som ville «gå over» og ville gjøre hva han kunne for å få fortgang i prosessen.

I mai 2014 var Noah på Rikshospitalet for første gang, men han ventet i ytterligere halvannet år før han fikk begynne på testosteron.

– Ventetiden er uutholdelig. Du vet ikke hva du venter på, bare at du får et brev i posten når det blir din tur.

LES OGSÅ: Slik går du fra å være mann til å bli kvinne

- Jeg har hatt mange mørke stunder

Til tider har ting vært så tungt at Noah ikke visste om han orket å leve lenger.

– Jeg har hatt mange mørke stunder hvor jeg ikke så for meg at jeg kom til å bli 20, sier Noah og mener disse stundene kunne ha vært unngått hvis han hadde fått hjelp tidligere.

Mange erfarer at det tar lang tid før de får hjelp, og når de først får det, så må de vente da også. Noah har møtt manges fordommer på denne veien.

– Noen folk mente at jeg var forvirra eller psykisk syk. Det såret meg.

I møte med unge transpersoner ser Anders Røyneberg at ønsket om å bli gutt, jente eller noe midt i mellom, ikke er noe som kommer over natta.

– Det er noe de har tenkt på i mange år. Derfor burde de også bli tatt på alvor med én gang de lufter disse tankene.

Moren til Noah, Rebecca Lind, var ikke bevisst på sitt eget behov for fellesskap, men tilfeldige møter førte henne til Familienettverket til LHBT.

– Det er jeg glad for. Tenk hvilken gave alle LHBT-er er til verden! De er en inspirasjon for alle mennesker og lærer oss hva betingelsesløs kjærlighet er.

GOD STØTTE: Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og Samfunn, har vært en viktig støttespiller for Noah. – Han har bidratt til at jeg føler meg sterk og trygg, sier han. De siste årene har Noah holdt en rekke foredrag, både alene og sammen med Røyneberg. Foto: Ellen Jarli
GOD STØTTE: Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og Samfunn, har vært en viktig støttespiller for Noah. – Han har bidratt til at jeg føler meg sterk og trygg, sier han. De siste årene har Noah holdt en rekke foredrag, både alene og sammen med Røyneberg. Foto: Ellen Jarli Vis mer

LES OGSÅ: Historien bak regnbueflagget

Var redd for å bli avvist

Da Noah sto fram for familie og venner, var han redd for å miste alle.

– Alle tok det mye bedre enn jeg fryktet. Å få støtte fra omgivelsene gjør det lettere å stå fram.

«Så lenge du er lykkelig», var responsen han fikk fra moren.

– For meg er det viktigste at Noah har det bra og gjør det som er riktig for ham. Jeg unner ham å leve autentisk, sier hun.

Noah er glad for støtten fra moren.

– Uten henne vet jeg ikke hvordan ting ville ha gått.

Det første halvåret Noah gikk på testosteron, skjedde det store endringer.

– Det største som har skjedd er at jeg, for første gang i livet, føler at jeg er verdt noe. Nå står jeg trygt i meg selv. Jeg vet hva jeg fortjener og godtar ikke noe mindre, sier Noah, som er blitt tydeligere og flinkere til å sette grenser.

– Er det noe som ikke er greit, sier jeg fra.

En myte er at du «mister» deg selv når du begynner på testosteron.

– Det er ikke sant. Du blir heller lykkeligere av å se at speilbildet ditt begynner å spille på lag med hvem du føler deg som.

Endringene skjer litt langsommere ettersom tiden går, og selv om Noah kan bli litt utålmodig etter framskritt, vet han at han er på god vei til å bli den mannen han ønsker å være.

– Da jeg møtte Noah i fjor høst, var jeg overrasket over hvor dyp stemme han hadde fått fra sist gang vi møttes, sier Anders Røyneberg.

Viktig støttespiller

Noah smiler bredt av Røynebergs ord. For ham er komplimenten bare nok en bekreftelse på at han er på riktig vei.

– Anders har vært uvurderlig for meg i min prosess og en god samtalepartner. Han har bidratt til at jeg føler meg sterk og trygg.

De fleste har støttet Noah i hans prosess. Bare et fåtall har gitt uttrykk for at de ikke skjønner hva han har gjort.

– Dem bryr jeg meg ikke noe om og hever meg over.

Når Noah ser tilbake på bilder fra da han var jente, føles det som et annet liv. Han har fått moren til å rydde vekk bildene som pleide å stå framme i barndomshjemmet.

– Bildene minner meg om en tid jeg ikke vil assosieres med.

Noah har aldri syntes synd på seg selv eller ønsket at andre skal synes det.

– Jeg har gjort det som skulle til for å få et godt liv og stå stødig i meg selv. Det er godt å kjenne at jeg er der jeg skal være – både i livet og i hodet.

Holder foredrag

For tiden forbedrer Noah fag fra videregående og har, både alene og sammen med Anders Røyneberg, holdt en del foredrag om sin reise.

– Jeg håper å kunne være den personen for andre som jeg selv hadde trengt å møte. Jeg er opptatt av å normalisere det å være en transperson og å formidle at man kan leve et godt liv.

I fjor startet Noah, sammen med kameraten Thomas Westervoll Hansen, som også er transperson, Transtastisk (link til FB-siden her kanskje?) for å gi informasjon om transetematikk til yngre mennesker. De vil vise at transpersoner har normale liv.

– Men man skal kunne kjenne seg igjen i flere av våre erfaringer uavhengig av kjønnsidentitet og seksualitet.

Gjennom å dele egne erfaringer og historier på foredrag og i samtaler ønsker guttene å fremme åpenhet og inkludering.

– Dessverre blir unge skeive i dag fortsatt møtt med motstand. Derfor er det viktig å snakke om hvordan bidra til at unge skeive kan leve et godt liv. Jeg ønsker å være et eksempel på at et skeivt liv er et godt et, sier Noah.

Helsepersonell og andre likesinnede har lært mye av å høre Noahs historie, ifølge Røyneberg.

– Unge trenger rollemodeller. Noah er åpen og ydmyk og ser andre som sliter. Det er viktig for andre transpersoner å se at det finnes flere som dem og at livet kan bli bedre, sier han.

Fortsatt opplever mange transpersoner å bli uglesett. Noah kjenner flere som har det mye verre enn ham. Det ønsker Anders Røyneberg og Sex og Samfunn å gjøre noe med.

– De fortjener å bli respektert og tatt på alvor. Samfunnet må legge bedre til rette for denne gruppen.

Selv vet Anders hva det koster å skille seg ut fra mengden. Han brukte mye energi på å dekke over legningen før han gradvis sto fram som homofil i starten av 20-årene. Å hjelpe mennesker som Noah til å bli trygg på seg selv, er en oppgave som gir ham mye.

– Det er mitt bidrag til å gjøre verden til et bedre sted, sier han og smiler.

Ballasten har gjort Noah tidlig voksen, og han møter folk på en annen måte enn da han var yngre.

– Jeg har blitt mer empatisk og er opptatt av å se menneskene jeg møter. Alle har en historie. Livet har lært meg at jeg er god nok som jeg er og at jeg kan nå målene jeg setter meg.

Mange søker hjelp

Nasjonal behandlingstjeneste for transseksu-alisme mottok rundt 300 nye henvendelser i 2015. Tallet for 2016 vil være enda høyere.

Psykolog og spesialist i klinisk psykologi, Asle Offerdal, driver egen praksis og har arbeidet i 16 år med pasienter som har hatt utfordringer knyttet til kjønnsidentitet, med klienter fra hele landet.

ESKPERTEN: Asle Offerdal. FOTO: Privat
ESKPERTEN: Asle Offerdal. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg synes det er svært givende å jobbe med denne gruppen og opplever rask utvikling og bedring i deres livskvalitet bare de får hjelp, sier Asle, som tidligere har jobbet på Nasjonal behandlingstjenste for transseksualisme på Rikshospitalet.

For de aller fleste som setter ord på det, har det vært en lang indre prosess.

– Det er svært ofte slik at når noen forteller det, så er det noe som de føler seg sikker på. Vi må møte dem som forteller det med et åpent sinn og ikke legge noen bestemte føringer.

En del transpersoner sliter med depresjon og angst.

– Dette er ofte relatert til store konflikter med å ha en kropp som de ikke føler er riktig for dem. Det er derfor viktig å få vurdert dem tidlig for pubertetsblokkerende behandling, slik at kroppen ikke får utviklet seg i feil retning.

Asle råder den som er usikker på sin kjønnsidentitet til å finne en voksen som de kan snakke med og som ideelt sett har erfaring med tematikken.

– Det viktigste er at du blir tatt på alvor og får hjelp uansett hvem du oppsøker.

Denne reportasjen har også stått i Allers nr 5, 2017

Samtalegruppe for unge transpersoner:

Ønsker du å møte andre i samme situasjon, få kunnskap og nye venner? Sex og Samfunns samtalegrupper starter onsdag 14. februar i Oslo. Tilbudet er gratis og for dem i alderen 15–25 år. Ønsker du å delta, send en e-post til trude@sexogsamfunn.no. For mer informasjon, besøk hjemmesiden: www.sexogsamfunn.no

Støtte for transpersoner og pårørende:

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold tilbyr trygge møteplasser for transpersoner og andre som bryter med samfunnets normer for kjønn. Her kan man møtes i trygge omgivelser og bli trygg på egen identitet sammen med andre. I tillegg er de en interesseorganisasjon som lytter til erfaringer fra transpersoner og løfter deres stemmer i det offentlige og opp mot beslutningstaker. De arrangerer også kurs for helsepersonell i hvordan bli «transkompetent» og til sommeren inviterer de familier med kjønnskreative barn på sommerleir. Ta kontakt via e-post post@foreningenfri.no eller tlf 23 10 39 39. For mer informasjon, besøk: foreningenfri.no

Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bifile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtig) med minoritetsbakgrunn. De er en selvstendig, religiøst og partipolitisk uavhengig organisasjon. De arrangerer en rekke sosiale aktiviteter og tilbyr møteplasser som bærer preg av mangfold. Gjennom Skeiv Verden kan du få mulighet til å treffe mennesker med ulike bakgrunner. For mer informasjon, besøk skeivverden.no

Forbundet for transpersoner (FTPN) er en interesseorganisasjon som jobber for den enkeltes rett og frihet til å uttrykke seg som den man er, uavhengig av kjønnsidentitet. For mer informasjon, besøk ftpn.no

Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS): Hos Harry Benjamin Ressurssenter treffer du alltid en person som har personlig erfaring med kjønnsinkongruens. Ta kontakt via e-post info@hbrs.no eller tlf 22 11 40 40. For mer informasjon, besøk www.hbrs.no

FRIs familienettverk: Er du forelder eller foresatt til en ungdom som har en annen seksuell orientering eller kjønnsidentitet enn du hadde tenkt? Vil du møte andre å dele erfaringene dine med eller vil du hjelpe andre? Kontakt FRI Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold via Facebook eller sendt en e-post til oslo.familienettverk@llh.no

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer