Angst:

- Jeg vil vise andre at det er mulig å få et godt liv selv om man opplever tøffe ting

Trine brukte flere år på å bearbeide ferieturen til Thailand i 2004. Nå har hun tatt livet tilbake og inspirerer andre til å mestre motgang.

ANGST: Trine var i Thailand under Tsunami-katastrofen i 2004. Dette var noe som preget henne lenge. Nå har hun derimot tatt livet tilbake og inspirerer andre til å mestre motgang. FOTO: Ellen Jarli
ANGST: Trine var i Thailand under Tsunami-katastrofen i 2004. Dette var noe som preget henne lenge. Nå har hun derimot tatt livet tilbake og inspirerer andre til å mestre motgang. FOTO: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil vise andre at det er mulig å få et godt liv selv om man opplever tøffe ting. Ut av alt det vonde kommer det også noe annet som er verdifullt, sier coach, kurs- og foredragsholder Trine Jansen (55) fra Drammen.

Denne uken er hun aktuell med konferansen «Kvinner med kraft» på Union Scene i Drammen.

- Gjennom mitt arbeid møter jeg mange kvinner som, til tross for alt de har vært gjennom, reiser seg og skaper «nye» liv. Dette skal være en konferanse som kan være til inspirasjon for andre kvinner som står i ulike utfordringer i livet.

Julen 2004 bestemmer Trine, som er halvveis i barnevernstudiene, seg for å reise til Thailand i 14 dager med sin daværende kjæreste. De hadde funnet seg et hotell nede ved stranden i Phuket. 2. juledag sitter paret ved frokostbordet da de hører en lyd og legger merke til at folk begynner å reise seg for å se hvor den kommer fra.

LES OGSÅ: Husker hvert minutt av tsunamien

Vannet forsvant

Da Trine ser utover stranden, ser hun at alt vannet er borte. «Så merkelig», tenker hun, og ser at folk begynner å løpe ned til stranden for å se nærmere på det som har skjedd. Trine ber kjæresten om å gå og hente kameraet for å dokumentere det de akkurat har vært vitne til. Men kort tid etter han har gått, legger hun merke til at vannet er på vei tilbake med en slik kraft hun aldri har sett tidligere.

Hun får øye på vakta som prøver å manøvrere folk unna stranda med fløyta. Trine står rådvill og ser på opptrinnet. Bør hun også komme seg unna? «Men jeg har jo ikke betalt for maten», tenker hun før hun løper det raskeste hun kan.

​Ved en bakketopp tar Trine en pust i bakken og snur seg for første gang. Da får hun øye på den enorme bølgen som skyller over øya. Trine kan nesten ikke tro det hun ser. Etter hvert, da bølgen trekker seg tilbake, bestemmer hun seg for å gå og lete etter samboeren. De massive skadene desto nærmere stranda hun kommer, kommer hun aldri til å glemme synet av.

- Jeg så rullestolen til en mann som jeg så hver morgen bli sugd ut på havet. Mannen som pleide å sitte i den, ble heldigvis halt opp av vannmassene av sin omsorgsfulle kone og to andre, sier Trine og blir blank i øynene når hun tenker tilbake på den dramatiske dagen for over 13 år siden.

Tilbake på hotellrommet finner hun ikke kjæresten. På og rundt hotellet er det fullstendig kaos. Men plutselig får hun øye på ryggen til kjæresten, som er skadet i beinet, blant en folkemengde. De må komme seg i sikkerhet, og blir plukket opp av en lastebil som setter dem av ved en kafé.

- Broren og svigerinnen min, som også var på øya, men et helt annet sted, kom og plukket oss opp med mopedene sine og kjørte oss til sykehuset.

Det Trine hadde sett på som kaotisk, var ingenting sammenlignet med hva som møtte henne på sykehuset. Folk var hysteriske. Mange var hardt skadet, andre lette desperat etter sine. Trine fikk etter hvert ringt hjem og fortalt at de hadde det bra og var trygge.

- På sykehuset møtte jeg flere dager på rad en mann som lette etter sønnen på ni måneder. Han fant ham til slutt - død, sier Trine stille.

LES OGSÅ: Kine klarte aldri å glemme lillesøsteren: «Hjelp meg å finne henne. Vær så snill og del innlegget»

UGJENKJENNELIG: Restauranten hvor Trine spiste frokost hver morgen, slik den så ut etter tsunamiens herjinger. FOTO: Privat
UGJENKJENNELIG: Restauranten hvor Trine spiste frokost hver morgen, slik den så ut etter tsunamiens herjinger. FOTO: Privat Vis mer

- La lokk på egne følelser

De to første nettene etter hendelsen, så lenge pengene strakk til, bodde Trine og kjæresten på et hotell. Den siste natta, før de dro hjem på nyttårsaften, fikk de låne rom hos et vennepar. Da Trine kom hjem, var hun tilbake på skolen med en gang på nyåret, og begynte å engasjere seg i bistandsarbeid for å gi noe tilbake til landet som hadde mistet så mye og blitt så ødelagt.

- Mine egne følelser rundt det som hadde skjedd, la jeg lokk på.

Allerede påsken året etter var Trine, som slet med søvnen, hadde begynt på antidepressiva og gått opp mye opp i vekt, tilbake i Thailand.

- Jeg følte et stort behov for å hjelpe, og hadde samlet inn penger. I ettertid skjønner jeg at den turen ikke var noe sjakk-trekk, sier Trine, som også reiste tilbake til jul med foreldrene.

I april 2006 bestemte Trine seg for å ta tak i livet sitt, solgte huset og flyttet til Danmark. Planen var å være der i 10 uker for å trene. Trine ble der i 2,5 år.

- Under denne perioden gjorde jeg det slutt med kjæresten og fullførte studiene.

LES OGSÅ: Når kroppen husker det hodet glemmer

Isolerte seg

Hele livet har Trine vært en uredd dame som har tatt utfordringer på strak arm. Etter Thailand-opplevelsen så hun farer ved alt, og det eskalerte.

- Jeg sa ofte nei til ting fordi jeg ikke turte eller hadde kontroll. Livet blir veldig smalt når det styres av angst. Å sitte inne og strikke var ikke det livet jeg drømte om, sier Trine, som innså at hun fortsatt hadde mye hun måtte jobbe med etter hun kom tilbake fra Danmark i 2008.

- Jeg dro dit for å få livet tilbake, og ble sprekere i kroppen, men ikke i hodet. Høsten 2010 fikk Trine, som hadde begynt hos en psykolog og fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse, et opphold på Modum bad, som er en landsdekkende institusjon for behandling av psykiske lidelser.

- Oppholdet ble et vendepunkt. Der lærte jeg å stå i frykten, og fikk teknikker for å håndtere situasjoner som var vanskelige.

Da Trine kom hjem etter 10 uker, måtte hun hver dag øve på å utfordre seg selv.

- Det var hjemme den virkelige jobben begynte. Hver dag oppsøkte jeg ting jeg var redd for. Ved å «face» faren, så overvinner man den.

LES OGSÅ: Posttraumatisk stresslidelse rammer ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre

I dag føler Trine at hun har fått friheten tilbake.

- Det kan fortsatt oppstå situasjoner som gjør meg usikker og redd, men nå har jeg teknikker for å takle det, og det går lengre tid mellom hver gang, sier Trine, som tidligere i år var tilbake på Modum for å holde foredrag for pasienter og ansatte.

- Jeg opplever at folk har tillit til meg fordi de skjønner at jeg vet hvordan de har det, og hvordan det føles å være innlagt.

NØT LIVET: For å bli ferdig med Thailand- opplevelsen, besøkte Trine landet fra nord til sør i 2012. Her er hun på båttur til en av Phi Phi- øyene. FOTO: Privat
NØT LIVET: For å bli ferdig med Thailand- opplevelsen, besøkte Trine landet fra nord til sør i 2012. Her er hun på båttur til en av Phi Phi- øyene. FOTO: Privat Vis mer

For å bli ferdig med Thailand-opplevelsen, besøkte hun landet fra nord til sør i 2012.

- Etter det har jeg ikke hatt noe behov for å dra tilbake.

Etter å ha bearbeidet egne erfaringer, bestemte Trine seg for at hun vil bruke tiden på å hjelpe andre i endring, og tok tre års utdannelse som coach.

- Utdannelsen lærte meg mye om hvordan ting henger sammen, og om selvledelse.

Grunnlegger av CoachTeam, Lene Fjellheim, synes det har vært en stor fornøyelse å følge Trine i hennes prosess over de siste årene.

- Fra hun startet usikker og til tider motløs på vår leder- og coachutdanning til den flotte rollemodellen Trine er i dag. Hennes brennende engasjement om å gjøre en forskjell har resultert i «Kvinner med kraft». Vi heier på Trine og verdsetter hennes mot og vilje, sier Fjellheim.

Det var i februar i fjor at Trine kom på at hun ønsket å lage en konferanse for kvinner. Bidragsyterne på konferansen er kvinner med sterke inspirerende historier.

- Alle opplever tsunamier i livet sitt, være seg skilsmisse, dødsfall, sykdom eller andre ting. Alle har noe de bærer på, og jeg fascineres av hvor kvinner henter kraften sin fra. Jeg vil at denne konferansen skal spre håp, og gi folk troen på at alt er mulig.

Og det Trine har vært gjennom har uten tvil vært med å forme henne.

- Jeg har funnet en mening med det som har skjedd. Gullet i historien min er de tingene jeg har opplevd, og som jeg ser kan være til hjelp for andre som har det vanskelig.

LES OGSÅ: I flere år ble sønnen til Ann-Mary mobbet: - Han sa: «Mamma tør du sende meg på skolen? Det er ikke sikkert at jeg kommer levende hjem igjen»

Angst – en vanlig pyskisk helseplage

Angst er en vanlig psykisk helseplage. Mellom 20 og 25 prosent av alle mennesker opplever en form for angstlidelse i løpet av livet. På et gitt tidspunkt vil mer en én av ti personer i Norge ha en angsttilstand. (Psst: Behandlingen som funker mot traumer!)

- Man vet ikke helt årsaken til angst, men arv, stress, livsbelastninger, samt manglende opplevelse av mestring, er bidragende faktorer, sier psykiater Anne Kristine Bergem.

Angst omfatter mange forskjellige typer psykiske helseplager. Den vanligste typen angst er fobier. Fobier er angst knyttet til spesifikke situasjoner, ting eller sosiale situasjoner. Andre kan ha generalisert angst, som er å være engstelig og ha mange sterke bekymringer hele tiden eller høyt spenningsnivå og indre uro. (Pssst: Riktig kosthold = mindre angst!)

- Ved panikkangst har man episoder med angst som kom- mer som anfall. Da får man gjerne hjertebank, rask puls og kan føle prikking i fingrene og bli svimmel, forklarer Bergem.

Tvangslidelse er også en angstlidelse, og går ut på at man må repetere meningsløs atferd eller at man har vonde eller ekle tanker man ikke klarer å bli kvitt. Posttraumatisk stresslidelse er også en angstlidelse og oppstår gjerne hos mennesker som har vært utsatt for ekstremt vonde og vanskelige hendelser.

- Gjenopplevelser kommer i «flashbacks» man ikke har kontroll over, og man blir skvetten, sint eller får søvnproblemer. Felles for alle angstlidelser er at man ofte forsøker å unngå de situasjonene som utløser angsten, noe som igjen kan føre til isolasjon. Mange blir deprimerte i tillegg til å ha en angstlidelse, sier Bergem.

Det finnes god behandling for angst. De vanligste typene behandling er eksponeringsterapi, kognitiv terapi og medisiner.

- Ved eksponeringsterapi utsetter man seg for det man er redd for og øver seg på å erfare at angsten ikke er farlig og at den går over. Ved kognitiv terapi arbeider man med å få tak i tanker og følelser som dukker opp og utløser angsten for å bryte mønsteret. Man bruker tanker og fornuft til å overstyre de overveldende følelsene som angsten oppleves som, sier Bergem og utdyper:

- Medisiner er sjelden god behandling alene, men kan for mange dempe plagene såpass at man orker å gå i gang med de to andre behandlingene.

LES OGSÅ: - Livet er i ferd med å gå i annen retning
​LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer