Ereksjonssvikt:

- Jeg ville aldri forlatt ham fordi sexlivet vårt har blitt amputert

En operasjon førte til at Rikkes mann ikke lenger kunne få ereksjon, noe som har vært svært vanskelig for henne. Sammen måtte de prøve å finne nye metoder.

EREKSJONSSVIKT: Da mannen til Rikke gjennomgikk en operasjon, fikk det store konsekvenser for parets sexliv. FOTO: Cathrine Ertmann
EREKSJONSSVIKT: Da mannen til Rikke gjennomgikk en operasjon, fikk det store konsekvenser for parets sexliv. FOTO: Cathrine Ertmann Vis mer
Publisert

Det er omtrent fem år siden mannen til Rikke Zaar (54), Jan (62), ble diagnostisert med prostatakreft. Han ble operert, og operasjonen var vellykket i den forstand at han var kreftfri. Men alle nervene i området var skåret over, og dermed kunne han ikke lenger få ereksjon.

Dette gikk også hardt utover Rikke. I etterkant av operasjonen fokuserte hun fullt og helt på mannens overlevelse og restitusjon. Pappaen hennes døde av prostatakreft, og hun var derfor overlykkelig over at Jans operasjon var vellykket.

Men etter hvert begynte det å gå opp for Rikke hva operasjonen betød for parets samliv. Hvordan skulle de klare å gjennomføre et samleie etter dette?

– Jeg stilte spørsmålstegn ved lysten hans; hadde han fortsatt lyst på meg? Jeg visste ikke om jeg kunne spørre om det, jeg var redd han syntes jeg var for pågående og masete, og at jeg kanskje tråkket på manndommen hans.

For Rikke hadde lyst på mannen sin. Etter åtte års velfungerende sex- og samliv, ble alt totalendret etter operasjonen. Hun ante ikke hva hun skulle gjøre, og det begynte å slite på selvbildet hennes.

– Jeg fikk ikke lenger en fysisk reaksjon hos ham, og det var vanskelig å spørre. Som kvinne, er man vant til at mannens ereksjon er et tegn på at han synes at du ser bra ut, og at han har lyst på deg. Jeg savnet spillet mellom det maskuline og feminine.

LES OGSÅ: Derfor får menn og kvinner «morrabrød»

Prøvde ulike hjelpemidler, uten hell

Rikke og Jan søkte hjelp ved Sexologisk Klinik i Ålborg, hvor de skulle prøve forskjellige medisinske hjelpemidler. Ingenting fungerte for Jan. Paret prøvde derfor å eksperimentere selv, i et håp om at ereksjonen kunne komme tilbake, på en eller annen måte.

– Vi fokuserte på alt det fine med sex. Vi har alltid vært flinke med nærhet og intimitet, men på dette tidspunktet ble fokus på berøring og nytelse enda viktigere.

Hjelpemidlene som satte fart på sexlivet til paret, var en penispumpe og en penisring. Penispumpen sørger for at blodet pumpes ut i penis, som fører til at Jan kan få ereksjon, og når ringen settes på, blir blodet værende. Rikke forklarer at det er litt styrete, men at det er en mulighet.

På denne måten fant paret ut at de kunne ha sex, bare på en annen måte enn før. Men det har vært en lang og humpete vei, og det krever mer planlegging og tilrettelegging.

– Noen dager orker jeg nesten ikke. Før kunne vi bare sette i gang, så fort lysten kom. Nå må vi tenke over om vi har tid og krefter, eller om vi bare skal ligge og kose på sofaen istedenfor. Det kan fort bli et mislykket samleie, så vi må være veldig forsiktige, og det er ikke så gøy, sier Rikke, og legger til:

– Jeg må innrømme at jeg savner et godt, gammeldags samleie. Det fikk meg til å føle meg som en kvinne. Jeg tenker for mye. Kanskje jeg bare må akseptere at det er sånn det er, og bare leve med savnet. For «håndverker-sex» og opp på kjøkkenbordet, det kommer aldri til å skje. Men jeg ville aldri forlatt ham fordi sexlivet vårt har blitt amputert.

LES OGSÅ: Tre enkle setninger som kan forandre sexlivet ditt

Vårt gamle sexliv, får vi aldri tilbake

Jan er sta, og viljen hans har ført paret lengre enn de hadde forestilt seg i starten. Ved hjelp av teknikker de har lært, kan Jan klare å få ereksjon uten pumpen, men penisringen er han helt avhengig av. Han synes at det virker som at nerveendene som ble kuttet av, begynner å nærme seg hverandre igjen. Kroppen vil så gjerne tilbake til normalen.

– Treningen har gitt resultater. Spesielt Jan har opplevd å nå nye høyder, med sterkere orgasmer enn tidligere. Men vårt gamle sexliv, får vi aldri tilbake. Jeg synes fortsatt at det er vanskelig å finne erstatninger for samleiet. For selv om det i praksis er mulig, med hjelpemidler, så er det langt ifra det samme, fordi det aldri kan skje spontant, sier Rikke, og legger til:

– Selv om det er vanskelig, kan vi absolutt ha god sex. Og jeg har lært at det er mange andre signaler, som forteller at Jan har lyst på meg. Og med tiden, har vi lært å tilvenne oss situasjonen, slik som den er.

LES OGSÅ: Eldre par gir sine tips til et godt samliv: - Gift deg med en som er morsom, fremfor en som er pen. Vi ender jo alle opp gråhåra og rynkete uansett!

Vil bryte tabuet

Paret synes at det er synd at det er så tabu å snakke om ereksjonsproblemer, og at penetrering er «den eneste riktige måten» å ha sex på, ifølge folk flest.

– Det vanskeligste har vært å la være å snakke om det. Sex er kroppsspråk, og man må kunne å lese koder. Også er det vaner og mønstre, man lærer seg etter hvert å kjenne kroppene til hverandre. Det er vanskelig når det språket går i stykker, fordi vi mangler ord. Kroppen og hjernen vår måtte nærmest kobles om, og det krever hard jobbing, forklarer Rikke.

Rikke opplever at «alle» har en oppfatning av at det må være helt forferdelig for en mann, å ikke kunne få ereksjon. Det er han som ble syk, hun var jo fortsatt den samme.

– Det var så mye fokus på Jan. Ingen sier at det må være forferdelig for en kvinne å ha en mann som ikke kan få ereksjon. Jeg har til tider blitt kjempesur, skjelt ut Jan, og sagt at det ikke er rettferdig at det alltid handlet om han. Jeg følte at det ikke var plass til meg, og mine behov. Jeg var ofte redd for å overskride grensene hans, men jeg måttet lære at det er greit at det handler om meg også, og hva jeg har lyst til.

– Mange menn opplever det som en stor sorg

De aller fleste menn som opereres for prostatakreft, vil miste ereksjonsevnen, men mange kan trene slik at den blir bedre. Men den første perioden etter operasjonen, vil mange menn oppleve som svært vanskelig.

– Mange menn opplever det som en stor sorg. De kan føle seg mindre mandig, og mange føler at de ikke klarer å tilfredsstille partneren sin lenger. De fleste mister ikke lyst eller muligheten til å få orgasme, men evnen til å få ereksjon. Når de koser med partneren, og ikke får reaksjonen de er vant til, vil det føre til skuffelse og frustrasjon, og følelsen av å ikke være en god nok mann, sier Randi Gjessing.

Gjessing er spesialsykepleier i onkologi, og spesialist i sexologisk rådgivning. Hun jobber ved urologisk avdeling ved Akershus universitetssykehus.

– På grunn av disse problemene, er det mange menn som trekker seg unna partneren. Selv om man fortsatt kan være intim med partneren, er det mange som unngår det, fordi de ikke orker å oppsøke situasjoner hvor de føler at de ikke strekker til.

Kvinnene sørger ofte over manglende intimitet og nærhet

Partnerne til disse mennene vil ofte gå igjennom en sorgprosess også. Ikke bare fordi mannen sliter med å få ereksjon, men fordi han trekker seg unna. Mange kvinner føler at de ikke oppfører seg som kjærester lenger, fordi det blir så lite nærhet og intimitet.

– Mange kvinner sørger mer over tapt intimitet, enn evnen til å gjennomføre samleie. De fleste er stort sett veldig tålmodige og forståelsesfulle, men det er klart at man blir lei seg om mannen trekker seg unna og hverken vil kose eller prate, sier Gjessing.

Gjessing forklarer at hun opplever at de fleste par synes problematikken er vanskeligere å snakke om på egenhånd, men at det ofte løsner om de oppsøker hjelp.

– Når par kommer til meg tør de å snakke om det som er vanskelig, og de tør å snakke om sine behov. Ofte foreslår jeg at de skal ha samleieforbud. De fleste svarer at det ikke er noe vits, fordi de uansett ikke får det til. Men poenget er at når samleie ikke er målet, kan de bare kose, være intime og gi hverandre orgasmer på andre måter, uten at et «vellykket samleie» skal være målet, sier hun, og fortsetter:

– Mange opplever mindre press – det blir lettere å slappe av, og man tør å være mer intim. Mange kvinner sier at de er mer engstelige for å være nær mannen, fordi han kanskje vil tolke det som at hun tar initiativ til sex, men så vil hun egentlig bare kose. Om de får samleieforbud, vil det bli lettere å være intim uten at det skal skje noe mer. Noen menn opplever faktisk at de lettere får ereksjon da, fordi de ikke har like stor prestasjonsangst.

Gjessing understreker at det finnes flere forskjellige hjelpemidler man kan prøve. I tillegg til vakuumpumpe, kan intracavernøse injeksjoner være et godt alternativ.

– Det er noen tiltak man kan gjøre selv, for å få fortgang i resultatene – for eksempel ved å ta vare på helsen. Men det viktigste man kan gjøre er å trene, og å prøve seg frem. Det krever tålmodighet, men det vil gi resultater.

LES OGSÅ: Ekspert: - Det er ikke en maskin som kan være klar bare man har lyst

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer