Therese-saken

- Jeg ville bare være Tine. Ikke lillesøsteren til hun som forsvant

Inger-Lise ventet sitt tredje barn, da eldstedatteren forsvant sporløst. Tiden etter forsvinningen skulle bli et mareritt for familien.

THERESE-SAKEN: Mamma Inger-Lise Johannessen var gravid med Tine da eldstedatteren Therese Johannesen forsvant fra naboplassen ved Fjell i Drammen i 1988. Nå er det blitt TV-serie av saken. FOTO: Monster / NRK
THERESE-SAKEN: Mamma Inger-Lise Johannessen var gravid med Tine da eldstedatteren Therese Johannesen forsvant fra naboplassen ved Fjell i Drammen i 1988. Nå er det blitt TV-serie av saken. FOTO: Monster / NRK Vis mer
Publisert

For over 32 år siden, sommeren 1988, forsvant en ni år gammel jente fra et nabolag ved Fjell i Drammen. Therese Johannessen kom aldri hjem.

Det som i utgangspunktet var en helt vanlig sommerdag for Inger-Johannesen og hennes to døtre Therese og Elena, skulle vise seg å bli et mareritt - som aldri har fått en slutt.

Nå over tre tiår senere, står fremdeles forsvinningsgåten ubesvart. Hvem tok Therese? Hvorfor ble hun revet vekk fra familien sin? Lever hun i dag? Og hvis hun er død, hvor befinner levningene seg?

Håper de som vet noe begynner å snakke

I NRK-serien Therese - jenta som forsvant belyses saken i sin helhet, og både politietterforskere, pårørende og andre som har hatt tilknytning til saken blir intervjuet. Serien er laget av produksjonsselskapet Monster, for NRK.

Trebarnsmoren Inger-Lise Johannesen er med i serien, og det samme er datteren Tine Therese Johannesen. Datteren Elena har ikke ønsket å medvirke i serien.

FØRSTEKLASSING: Therese Johannessen fotografert i førsteklasse i 1986, og Tine Therese fotografert på samme skole ni år senere. Storesøster Therese forsvant fra nabolaget ved Fjell i Drammen da hun var ni år, og er ikke blitt sett siden. FOTO: Sønstrød foto / NRK
FØRSTEKLASSING: Therese Johannessen fotografert i førsteklasse i 1986, og Tine Therese fotografert på samme skole ni år senere. Storesøster Therese forsvant fra nabolaget ved Fjell i Drammen da hun var ni år, og er ikke blitt sett siden. FOTO: Sønstrød foto / NRK Vis mer

Til KK forteller Tine at hun i utgangspunktet ikke ønsker offentlighetens søkelys mot seg selv - men at hun ved å medvirke i dokumentarserien, likevel kan bidra til å at noen som vet noe melder seg, og at saken dermed kan bli løst.

- Jeg har gått mange runder med meg selv med tanke på å stille opp nå. I oppveksten, da det var mye om saken i media, ønsket jeg å gjemme meg vekk fordi det ble for mye for meg som barn. Men grunnen til at jeg har sagt ja nå, er at jeg håper at noen som sitter hjemme og vet noe, begynner å snakke. Det er jo noen der ute som vet noe om saken, som kan bidra til at den blir oppklart. Vi fortjener et svar, sier Tine til KK.

- I serien nevner du at du syntes det var vanskelig å vokse opp i kjølvannet av Thereses forsvinning, kan du utdype det?

- Det handlet mest om at mamma var syk, og derfor ikke var så mye til stede etter hendelsen. Jeg hadde heldigvis andre familiemedlemmer rundt meg, og spesielt bestemoren min. Jeg følte noen ganger at hun var mer en mamma for meg da jeg var liten, sier hun ærlig.

Tine syntes det var vanskelig under oppveksten at det var så mye medieoppmerksomhet rundt henne og familien.

- Jeg hadde ikke lyst på den oppmerksomheten. Jeg ville bare være Tine. Ikke lillesøsteren til hun som forsvant.

Da Tine vokste opp var det mange flere som spurte henne om informasjon rundt saken, men det var ingen som oppdaterte lillesøster Tine på hvordan saken utviklet seg.

Hun beskriver deler av oppveksten som et vagt minne, og er ærlig på at det er mye hun har fortrengt.

- Jeg husker ikke så mye av det, men jeg husker veldig godt da Thomas Quick kom på banen. Jeg husker at jeg var veldig redd.

- Hva var du redd for?

- Jeg var redd for at han skulle slippe ut. Da kunne vi bli tatt, siden hun ble tatt, tenkte jeg. Vi snakket ikke så mye om Quick hjemme med mamma. Kanskje jeg forsøkte å skåne henne, og hun oss. Det var vanskelig med spørsmål rundt Therese, siden jeg ikke visste mer enn de andre.

FORSVANT: Savnet etter Therese er stort, og nå håper familien at dokumentarserien kan bidra til at saken blir oppklart - og at de kan få fred fra traumet de har vært gjennom. FOTO: Privat / NRK
FORSVANT: Savnet etter Therese er stort, og nå håper familien at dokumentarserien kan bidra til at saken blir oppklart - og at de kan få fred fra traumet de har vært gjennom. FOTO: Privat / NRK Vis mer

Det var ikke før hun rundt 20-årene at hun begynte å bli interessert i etterforskningen, og begynte å lese seg opp på saken.

- Therese tok så mye plass i livet mitt, selv om jeg ikke kjente henne. Da jeg begynte å lese om det innså jeg hvor mye feil som er gjort. Quick-sporet ødela sjansene for videre etterforskning av andre opplysninger, og etterforskningen ble veldig ensporet.

- Hun er søsteren min, men kanskje mest Therese-saken for meg

I dokumentarserien viser Tine frem en vegg med familiebilder, men er ærlig på at hun ikke har noen bilder av Therese hengende på veggen.

- Det er ingen spesiell grunn til det, men det har bare ikke vært naturlig for meg. Jeg kjente ikke Therese. Hun er søsteren min, men kanskje mest Therese-saken for meg, sier hun ærlig.

Hun er selv mamma til seksåringen Linnea Aurora og treåringen Nora Adelén, og har vært bevisst på at hun ikke skal overføre engstelse og redsel til dem - slik hun selv opplevde det i oppveksten.

- De skal ikke oppleve den redselen som jeg opplevde da jeg var liten. Mamma var veldig engstelig, og det gjorde at det var mye vi ikke fikk lov til. Da blir man naturlig nok et engstelig barn, og det vil jeg ikke at de skal oppleve. Jeg vil ikke at de skal ha den samme følelsen som jeg hadde som barn.

DUKKEVOGN: Tine tok vare på Thereses dukkevogn, da moren ville kvitte seg med tingene hennes. I serien henter de den frem fra boden. FOTO: Monster / NRK
DUKKEVOGN: Tine tok vare på Thereses dukkevogn, da moren ville kvitte seg med tingene hennes. I serien henter de den frem fra boden. FOTO: Monster / NRK Vis mer

For noen år siden ble Inger-Lise syk, og ønsket å kvitte seg med en gammel dukkevogn som Therese pleide å leke med.

Men datteren Tine tok vare på vognen i boden sin, og i dokumentarserien ser vi at hun henter den frem til Inger-Lise.

- Mamma ville kaste vognen, men jeg visste at hun ville angre på det. Det er rart å tenke på at Therese trillet rundt på den. Det var både rart og fint å se den, selv om det er så mange år siden, sier Tine.

KK har vært i kontakt med Inger-Lise Johannessen, mor til Therese, Tine og Elena. Hun har ikke hatt mulighet til å stille til intervju. I serien forklarer hun bakgrunnen for hvorfor hun har ønsket å stille opp i dokumentarserien:

- Det jeg håper på nå fremover er at det kommer et eller annet tips, et menneske der ute som kan komme og fortelle, og at det kan lede oss til henne. Slik at vi alle sammen kan få fred.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer