Burlesk

- Jeg ville bli den forandringen jeg ikke så

Marea Vigesaa har to jobber i to vidt forskjellige verdener - burleskdanser og miljøarbeider. Hun ønsker å styrke alle som «ser ut som henne».

LIKESTILLING: Marea bruker hvert akt på scenen til å fortelle en historie om mørke damer og likestilling. FOTO: Astrid Waller
LIKESTILLING: Marea bruker hvert akt på scenen til å fortelle en historie om mørke damer og likestilling. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Lettkledde, glitrende og smørblide, og ikke minst: fulle av selvtillit. Alle er burlesk-dansere og går inn i karakternavn som «Knockout Noire» og «Miss Etcetera» så fort de entrer scenen. I sin moderne form er burlesk en kombinasjon av show, dans og striptease.

KK er til stede på Oslo Burlesque Festival for å se hvordan dette miljøet er, og jeg må si - overgangen fra en stille og kald sidegate etter mørkets frembrudd midt i byen, til å gå inn døra og bli tatt i mot av skrikende zebravegger, rosa leppestift og g-strenger med fjær er relativt stor. Det er en annen verden.

Jeg er nysgjerrig på hva det er som gjør at disse damene faktisk tør å by på nakne rumper i flomlys og spektakulære sceneantrekk - gjerne med en slange over skulderen eller en halvspist donut i håret. Og ikke minst: Hva gjør det med dem?

Man merker liksom at man med en gang blir veldig anonym der man går, med håret i en dott og mørkeblå jeans. Marea Vigesaa derimot, eller Knockout Noire som hun heter på scenen, er en av dem som tør.

Hun er kledd i en hvit jumpsuit med en solid utringning, på hodet har hun en svart beret på snei og på metervis avstand lyser hennes signalorange negler. Hun regnes uansett som erfaren i miljøet da hun har jobbet som burlesk-danser de siste 11 årene. Det er også en del nybegynnere til stede, som forøvrig får en egen seksjon på disse festivalene.

- Vil være den forandringen

Over til Marea. Det spesielle med henne er at hun bruker hvert akt på scenen til å fortelle en historie om mørke damer og likestilling.

- Jeg begynte med dette for å bli den forandringen jeg selv ville se. Da jeg kom til Norge så jeg pene, tynne og blonde damer på scenen, og tenkte at «dette kjenner jeg meg ikke igjen i», sier hun.

BURLESK: Carina Elisabeth Carlsen (t.v.) er en av arrangørene for denne festivalen. Marea Vigesaa sitter i midten og Anne-Line Lønnbu Kirste til høyre. Alle tre presenterer egne show. FOTO: Astrid Waller
BURLESK: Carina Elisabeth Carlsen (t.v.) er en av arrangørene for denne festivalen. Marea Vigesaa sitter i midten og Anne-Line Lønnbu Kirste til høyre. Alle tre presenterer egne show. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Men se på meg nå, fortsetter hun og slår ut armene i all sin prakt. For siden Marea ikke kjente seg igjen i noe av det hun så, var det stor sannsynlighet for at også andre tenkte det samme. Hun orket ikke å vente på trenden som forhåpentligvis en dag skulle snu, så hun tok rett og slett saken i egne hender. Marea begynte å representere svarte og brune damer med afrohår foran flomlyset på scenen.

Skjer noe med selvtilliten

Å stå på scenen er forøvrig noe hun har gjort helt siden hun var liten. Hun er oppvokst i USA og Frankrike, og har alltid vært aktiv på teaterfronten, drevet med musikk og skuespill.

Nå er det burlesk som står i fokus, og så fort kostymet sitter 100 prosent som hun vil ha det, endres attituden. Wow - da blir hun virkelig Knockout Noir. Det skjer liksom noe med selvtilliten.

- Da jeg startet med burlesk gikk jeg ikke med den tanken om at det er en karakter jeg skal spille. Ja, Marea og burlesk-karakteren min er to forskjellige personer, men de blender godt sammen. Knockout Noir er som en slags forsterket versjon av meg selv, sier hun engasjert.

Naken på scenen

- Hvilke tanker går egentlig gjennom hodet ditt når du står på scenen?

Hun retter på bekledningen og stryker håndflaten over håret for å forsikre seg om at småhårene ligger der de skal. Ok, fortsatt bra - det kan man nesten lese at hun tenkte ut fra ansiktsuttrykket å dømme.

- Det kommer helt an på hvilken akt jeg gjør. Noe av det kan jeg i søvne, mens andre ting må øves mer til. Dagsformen har også litt å si. Det viktigste er uansett å vise styrke til sånne som meg.

Som sagt har hun alltid turt å vise seg frem og stå foran masse folk, men det var da hun begynte å stå på scenen kliss naken at det skjedde noe i henne. Plutselig så hun på seg selv og kroppen sin på en helt annen måte - og hun trodde jo først at hun ikke turte, men så kastet hun seg bare ut i det.

Mer fornøyd med kroppen

Siden den dagen for noen år siden er Marea blitt mer fornøyd med kroppen sin, og faktisk på en annen måte enn før. Nå setter hun mer pris på hvordan den fungerer og hva en velfungerende kropp gjør for et menneske. Armer, bryster, bein - man trenger det.

Men så tror hun ikke at denne forandringen kun handler om burlesk.

- Det handler også om å vokse opp. Jeg har flyttet til mange forskjellige land og lært meg å vite hvem jeg er i ulike settinger. Jeg kan være den utadvendte, den sjenerte og den helt nøytrale også. Alt dette samlet tror jeg er årsaken til at jeg liker kroppen min i dag, sier hun med et selvsikkert smil.

- En måte å vise meg frem

En annen dame som markerer seg i miljøet er Anne-Line Lønnbu Kirste. Hun har drevet med burlesk i ett og et halvt år, er døv og grunnen til at blant annet Oslo Burlesque Festival er tegnespråktolket. Vi intervjuer henne via en tolk.

DØV: Anne-Line er grunnen til at blant annet Oslo Burlesque Festival er tegnespråktolket. FOTO: Astrid Waller
DØV: Anne-Line er grunnen til at blant annet Oslo Burlesque Festival er tegnespråktolket. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Burlesk er gøy - og min måte å vise meg selv på som profesjonell danser. Jeg er utdannet som det, men når man er døv er det dessverre ikke så mange muligheter, sier hun.

Ved siden av denne hobbyen jobber Anne-Line som tegnespråklærer på en videregående skole, i tillegg til å være programleder. Hun har mye engasjement rundt likestilling for døve og blinde - og er blant annet med på å drive en Snapchat-konto som går under navnet «Hverdagsdov».

Hun liker å si at hun er en profesjonell potet - gjør alt mulig.

- Men, jeg må bare spørre. Du har et veldig nedtonet antrekk i forhold til mange andre er - er det noen spesiell grunn til det?

- Jeg er veldig lite spektakulær i klesveien når jeg ikke er på scenen, men når jeg står i front som «Miss Etcetera», liker jeg å bruke fargerike antrekk. Etcetera betyr jo «og så videre...», så det jeg ofte spiller på er å ha lag på lag med klær, som tas av etterhvert. I forbindelse med Pride lagde jeg en act som involverte regnbuekjole og regnbueflagg - for jeg er lesbisk og stolt av hvem jeg er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer