– Da jeg hadde bestemt meg for å dele det med bestevennen min, var det vanskelig å få ordene ut av munnen. Det var jo de ordene jeg hadde jobbet hardt for å holde inne, sier Malin Kristine Freitag.
Hun hadde bestemt seg for å åpne seg til kompisen Benjamin om det som hadde gitt henne skam-følelse i lang tid. I en alder av 22 år var hun fremdeles jomfru, og i en ungdomshverdag hvor sex var en stor del av den daglige samtalen, var hun redd for å ikke bli akseptert.
– Jeg visste jeg var den eneste i vennekretsen som ikke hadde hatt sex, og det gjorde meg flau. Ingen måtte få vite det, jeg ville heller dø enn å innrømme at jeg var jomfru.

Gjennom utallige runder med «jeg har aldri» og andre drikkeleker holdt hun oppe fasaden. Av og til måtte hun fortelle historier om gutter hun hadde hatt sex med for å opprettholde troverdigheten. Det var likevel vanskelig å holde kontroll over historiene hun hadde fortalt, og det hendte også at hun hadde skrytt på seg å ha vært med en gutt hjem som senere avkreftet historien for venninnene hennes. Det ble et stressmoment.
– Det hadde vært lettere å innrømme det for vennene mine dersom jeg ikke hadde matet dem med løgner i lang tid allerede. Nå måtte jeg ikke bare fortelle dem sannheten, men også innrømme at jeg hadde løyet for dem.
LES OGSÅ: Manglende sexlyst: - Hvorfor er ikke min kone interessert i sex?
– Følte meg ubrukelig
Da hun var 15 år prøvde hun å ha sex for første gang, men det fungerte ikke. Musklene trakk seg sammen og hun kjente på smerte.
– Jeg følte meg ubrukelig som jente. Dersom jeg ikke kunne ha sex, kunne jeg ikke være i et ordentlig forhold, jeg kunne ikke få barn, og da så jeg liten vits i å være jente.
Det skulle ta fem år før Malin forsto at det hun opplevde ikke var helt unormalt, og at det fantes andre som hadde det på samme måte.
– Jeg kom over en video på Facebook av en jente som satt og gråt, og ble nysgjerrig. I videoen fortalte hun at hun var 25 år og nettopp hadde hatt sex for aller første gang. Ordet vaginisme kom opp, og da hun begynte å beskrive symptomene sine stemte alt overens med det jeg følte, forklarer Tønsberg-jenta.

Da Malin nevnte ordet vaginisme for legen, mente han at det ikke kunne være dette som feilet henne, da sykdommen var så uvanlig. Da Malin ble sendt videre på gynekologisk undersøkelse kunne gynekologen tydelig se at det likevel var vaginisme Malin led av.
Senere startet hun med behandling for plagene, og hun begynte å åpne seg for familien og vennene om problemene.
– Selv om jeg hadde løyet til venninnene mine om hvor uerfaren jeg egentlig var, så tok de det bra og støttet meg. De er jo mine beste venninner av en grunn, forklarer 22-åringen.
Noen av venninnene syntes det ga mening da Malin fortalte sannheten, da ikke alle historiene hun hadde fortalt hang helt på greip.
LES OGSÅ: Vaginisme og vestibulitt: Karoline (18) levde med kroniske underlivssmerter
Stort sexpress
I TV2-serien «Singel» er Malin for tiden en av åtte unge mennesker som deler om det å være singel i Norge i 2018. Her er Malins historie en motpol blant deltakerne i serien.
– Jeg tror sexpresset i dag er større enn noen gang. Det er press og forventninger fra både seg selv og andre. Nettopp derfor ønsker jeg å få frem i lyset at sex aldri skal være en selvfølge, og man skal ikke gjøre noe man ikke har lyst til, sier hun.
Sykdommen tok valget for Malin, men om du venter med sex fordi du er syk, om du venter fordi det er et valg du tar, eller om du ikke vil ha sex i det hele tatt, så er Malin i klar tale:
– Man trenger ikke å føle seg utenfor eller barnslig dersom man velger å vente. Man må ta vare på seg selv og kroppen sin først, og dersom man klarer å ha selvtillit i de valgene man tar så tror jeg det hjelper mye.
LES OGSÅ: Derfor bør du styre unna hemmeligheter

Større tilgang på sex
- Hvorfor synes vi det er så flaut å være jomfru?
– Vi påvirkes av omgivelsene vi lever i, og kulturen vi er en del av. Som ung kan det være ekstra lett å sammenligne seg med andre, hva de forteller og hva de gjør. Dette kan medvirke til en vurdering av vellykkethet og popularitet av andre, mens man selv kanskje opplever å ikke leve opp til dette, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.

Hun forklarer at opplevelsen av et større sexpress og press om å dele mer av sexlivet sitt med andre, kan handle om tilgjengeligheten vi har på sex, at det oppleves å være «over alt».
– Med internett kom en større tilgang på porno, som selv om det kan oppleves fjernt fra virkeligheten, anses som barn og unges største læringsarena når det kommer til temaer om kropp og sex. Også sosiale medier, musikk og reklame er med på å legge fokus på sex i hverdagslivet, forklarer hun.
Hun legger også til at alkohol og andre rusmidler kan medføre at man mister hemninger og mulig tester grenser og strekker disse lenger enn hva man hadde gjort uten alkohol.
- Hva vil du si til jenter og gutter som er flaue over å være jomfru?
– Vent til du er klar.
LES OGSÅ: - Hvor ble det av respekten for jenter?
Noe vi trenger å snakke mer om
På bare ett år har Malin gått fra å holde på jomfrudommen sin en stor hemmelighet, til nå å dele historien med hele Norge.
– Jeg har fått meldinger fra folk i alle aldre som enten har opplevd det samme som meg, har spørsmål om ting, eller bare vil si at de syntes det var tøft av meg å stå fram.
- Tilbakemeldingene har vært kun positive, og det gjør meg utrolig glad. Jeg er overveldet over hvor mye oppmerksomhet serien har fått, og at folk kjenner meg igjen på gata. Mange kommer bort på byen og har lyst til å snakke om serien. Det synes jeg er bare fint, for jeg har jo lyst til å holde debatten gående, da dette er noe vi trenger å snakke mer om.
LES OGSÅ: Aseksuell: - Det er mange mennesker som ikke føler seksuell lyst i det hele tatt