– Jeg spurte meg selv om jeg satte en stopper for hans drømmer

Vendela Kirsebom har ikke alltid gjort det lett for seg selv. Men å velge Petter Pilgaard, det var enkelt.

Publisert

Vendela husker nøyaktig øyeblikket da det skjedde. Hun satt hjemme på Frogner med telefonen i hånden etter en lang prat med «Farmen»-­kompis Petter Pilgaard. Begge ­hadde sjekket ut fra programmet noen uker tidligere og holdt ­kontakten gjennom felles jobb­oppdrag og privat. Praten fløt lett, og ble alltid lengre og lengre. Og i dag hadde det nettopp falt ut av Vendela: «Shit, Petter, om jeg hadde vært yngre, kunne jeg falt for deg.» Og Petter som ­svarte: «Men betyr alder noe, da?»

Da jeg la på, ble jeg sittende og tenke: «Hva sa han nå? Er han interessert i meg? Kan det være sant?» sier ­Vendela Kirsebom (55).

– Alt Petter og jeg har sammen, er veldig lett

KK møter henne til intervju om kjærligheten og hvordan livet kan ta uante vendinger, og Vendelas smil gjør ryktene til skamme om at forholdet skulle være et PR-jippo for å tjene penger. Hun er bare uker unna ­bryllupet med Petter, fem år etter telefon­samtalen. ­Vendela forteller om kvelden de ble et par. Uker etter ­telefonsamtalen hadde hun fortsatt ikke fått ordene hans ut av hodet, og da Petters venn inviterte til feiring av bursdagen hans i Göteborg, sa hun ja:

– Jeg hadde vært singel i fire–fem år og trivdes veldig godt alene. Jeg datet ikke engang. Men nå satte jeg meg i bilen i full snøstorm og kjørte til Göteborg. Da jeg kom ned, var Petter og jeg sammen hele kvelden. Det var heftig, herlig og gøy, og ikke noe jeg hadde planlagt eller drømt om. Etter det var vi bare sammen.

– Kanskje man må ha hatt det vanskelig for å få det lett senere? sier Vendela. Kjole fra Isabel Marant/Moniker. FOTO: Julie Pike
– Kanskje man må ha hatt det vanskelig for å få det lett senere? sier Vendela. Kjole fra Isabel Marant/Moniker. FOTO: Julie Pike Vis mer

Vendela er supermodellen som la verden for sine føtter på 1990-tallet, og siden målrettet bygget opp Vendela Beauty og ­Vendela Eyewear. Petter Pilgaard er finans­råd­giveren som ble «Paradise Hotel»-deltaker og senere programleder for «Pærra» og «Big Brother». Sammen er de sist sett i «Vendela­+­Petter» og «Sofa» på TV 2.

Da vi ber Vendela beskrive hva hun falt for, blir hun mild i blikket:

– Først og fremst for Petters store ­hjerte, humor og at han jobber som en helt, uansett oppgave. Jeg fikk respekt, ikke minst! Petter er fantastisk snill, lojal og hensynsfull mot alle. Han er morsom og herlig og åpen, og gjør meg glad hver dag. Han er alt du bare kan drømme om i en mann.

Hun utdyper med et smil:

Alt Petter og jeg har sammen, er veldig lett. ­Kjærligheten skal jo være lett og ikke så vanskelig.

- Jeg lærte å sette meg selv først

Da Vendela sto på toppen av modellkarrieren, spilte hun i filmen «Batman & Robin». Selv beskriver hun ­scenen som så kort at dersom man blunker på feil sted, har man gått glipp av henne. I filmbyen var hun i fem år samboer med Hollywood-produsent Jon Peters, før hun satte kursen hjemover og møtte ­norske Olaf ­Thommessen. Paret var gift i 11 år og fikk to ­døtre, men i 2007 gikk de hver til sitt. Etter en ­periode som singel sjekket hun i 2017 inn på ­«Farmen kjendis». Vendela beskriver noen ­«magiske uker» med «super­gode venner» og at de alle holdt ­kontakten etterpå. Så begynte oppdragsgivere å booke henne og Petter på felles jobber.

– Vi reiste en del sammen, og etter hvert merket jeg: «Shit, han er jo helt ­fantastisk!»

Hun smiler.

– Etter Göteborg forsøkte vi å holde forholdet hemmelig. Vi måtte finne ut om vi virkelig ville dette, eller om det var en «fling». Jeg hadde jo vært i andre forhold før og vet hvordan det er med følelser.

Et hemmelig forhold er hemmelig bare akkurat så ­lenge. Spesielt mellom kjendiser. Nå kom det til et punkt der Vendela måtte fortelle familien om Petter.

I starten var jeg veldig usikker på om jeg turte si: «Dette er mannen i mitt liv.» De visste jo hvem Petter var, og var litt stresset på at det ­kanskje var en flørt for ham og mer ­alvorlig for meg, og var redd for at jeg skulle bli såret. Den bekymringen skjønner jeg godt.

Vendela smiler.

– Men nå har vi vært sammen i fem år, og intensjon­ene er avklart for lenge siden. Og selv om jentene er voksne og står på egne bein, har Petter og jeg et veldig godt forhold til Olaf. Det hender at vi tre spiser middag sammen og sitter og ­drikker vin og prater utover kvelden.

På 1990-tallet sloss Norge og Sverige om hvem som egentlig eide supermodellen Vendela. Hun var blitt oppdaget på en pizzarestaurant i Gamla Stan da hun var 13, hadde norsk mor, men var født i Sverige. I stallen til ­Eileen Ford fløy ­enebarnet Vendela snart verden rundt på ­første klasse. Hvem kunne ant at også Tyrkia skulle kaste seg inn i kampen om nasjonalskatten? Da Vendela i 2017 ­deltok i programmet «Hva har du i bagasjen?» på NRK, sporet programleder Noman Mubashir opp hennes ­tyrkiske far, som moren hadde hatt en ferieflørt med i 1966. Med kamera på slep satt Vendela snart på et fly til Tyrkia for å møte faren.

– Å møte pappa var noe av det mest fantastiske jeg har opplevd, forteller Vendela.

– Det gjorde noe med meg. Jeg lærte å sette meg selv først, og han fikk meg til å føle meg sterkere. Hel, på en måte. Det var så mange ting som falt på plass.

– Jeg tror det er begynt å gå opp for skeptikerne nå at kjærligheten vår er ekte, sier Vendela. Hatt fra Jacquemus/Luck og kjole fra Aje/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike
– Jeg tror det er begynt å gå opp for skeptikerne nå at kjærligheten vår er ekte, sier Vendela. Hatt fra Jacquemus/Luck og kjole fra Aje/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike Vis mer

Vendela forteller om møtet. Faren var svekket av ­sykdom, men så stolt over å ha fått en datter. Ja, ikke bare en hvilken som helst datter, men en supermodell han hadde lest om i avisene.

– Det ble et veldig sterkt møte, og vi snakket sammen i flere timer. Han husket mamma veldig godt og sa så mye pent om henne. Mamma hadde veldig lyst på barn, og fikk det med ham, men hun så ikke for seg noe familie­liv og oppdro meg alene. Da jeg fant faren min, gikk jeg fra en veldig liten familie til: BAM! En kjempe­stor en, med to brødre og fem tantebarn og ­tanter og onkler. Noman sa det da vi laget programmet: «Jeg håper du vet at de kommer til å ta masse kontakt med deg?» Og sånn er det blitt.

Vi bemerker at mens hun selv fløy verden rundt som modell, bodde det i Tyrkia to brødre, litt yngre enn ­henne selv, som kanskje så bilder av henne i magasiner og tenkte: «Hun der Vendela er pen.»

Vendela ler:

– Brødrene mine sa det da vi møttes: «Tenk om vi hadde møttes på en bar og gått til sengs med hverandre?» Og jeg bare: «Gutter, det ville aldri skjedd!»

KK14 er i salg fra 8. juli.
KK14 er i salg fra 8. juli. Vis mer

Hun fronter selv skjønnhetsserien «Vendela Beauty», og den første til å kjøpe produktene hennes er ingen ­ringere enn svigermor. Ja, faktisk tror Vendela at Petters mamma må være hennes største fan. Hun forteller om ­«Farmen kjendis»-premierefesten:

– Moren hans kom bort til meg etterpå og sa: «Jeg hadde ikke hatt noe imot om du var blitt sviger­datteren min!» Og dette var før Göteborg.

Vendela ler.

– Hun har jobbet med tepper, og det er hun og ­bonuspappa Jens som har fått laget den 22 meter lange hvite løperen vi skal gå opp på når vi gifter oss.

Vendela var hvit brud første gang hun giftet seg, og det er hun andre gang også. Hun forteller om brudekjoleprøvingen med forloveden Jan Thomas og samboeren hans Harlem:

– Da jeg kom ut av prøverommet med sløret på, ­begynte vi å gråte alle sammen. Det er noe som skjer når sløret kommer på. Det blir så sterkt. Jeg elsker slør!

Da vi møtes til intervju, er kjolen fortsatt hemmelig, men Vendela kan si såpass:

For meg var det viktigste å finne en kjole som ­passet min kropp. Når man er 20, passer alt, men når man blir eldre, er det ikke alle klær som passer. Det er jo en del av det å bli eldre. Men jeg var ikke i tvil om at jeg ville være hvit brud. Man må gjøre som man selv vil, uansett hva andre mener.

Ifølge Vendela er Hotel Continental nettopp blitt ­godkjent av Kirke og stat som arena for det kirkelige ­bryllupet. Gjestene skal innkvarteres her, fra både Norge, Sverige og Tyrkia. For de kommer alle sammen, Vendelas brødre, kusiner, og pappas søster på 87 år. Forberedelsene har gått slag i slag. Bettan skal synge. Det samme skal Oslo Fagottkor. Petters mormors største ønske er å se Petter i brudevals med Vendela. Sånt forplikter. Det er nesten så Vendela angrer at hun tre ganger har sagt nei til å bli med i «Skal vi danse».

Eli Kari Gjengedal har forsikret at helgen statistisk sett er den mest værstabile. Noman Mubashir er toastmaster. Lothepus skal være ringbærer, selv om det søte oppdraget tradisjonelt sett gis til to–treåringer. Vendela ler over den ville ideen.

– Vi har samlet dem som har betydd mye i livet vårt. Vennene våre og begges familie.

– Da jeg møtte pappa, skjønte jeg endelig hvor jeg kom fra

– Da jeg møtte pappa, skjønte jeg endelig hvor jeg kom fra. Jeg fant identiteten min

Spørsmålet meldte seg tidlig. Hvem skulle følge ­Vendela opp kirkegulvet? Bonusfar, som hun hadde vokst opp med, var gått bort. Og pappa, som hadde vært det opplagte valget, skulle aldri får se Vendela på hennes ­store dag. Vendela forteller at hun fikk to fine år sammen med faren. Før han døde av sykdom, fikk han fortalt henne hvor glad han var i henne:

– Det å få en datter var veldig stort for pappa. Før han døde, sa han: «Vendela, du må passe på guttene mine når jeg ikke er her mer», og det lovet jeg ham.

Hun forteller om telefonen til Tyrkia, da hun ­nyforlovet ringte til hver av lillebrødrene og spurte om de kunne tenke seg å føre henne opp kirkegulvet. En bror på hver arm. Og en hvit brud i midten, som ­endelig følte seg hel. For slik kan livet være. Det kan gi og det kan ta, og gi enda litt til.

– Brødrene mine sa ja med en gang, og det betydde enormt for meg, sier Vendela og blir blank i øynene.

– Da jeg møtte pappa, skjønte jeg endelig hvor jeg kom fra. Jeg fant identiteten min, og jeg så hvor mye jeg har med meg fra det tyrkiske. Hvor mye både jeg og ­døtrene mine ligner på min på tyrkiske familie.

Vendela bryter opp i et litt fandenivoldsk smil:

Og etter tyrkisk skikk er det jeg som er familiens overhode nå og bestemmer over brødrene mine. De må faktisk komme til meg og spørre om å få lov til å gifte seg!

– Det er faktisk vanligere med aldersforskjell enn man tror

I leiligheten på Frogner henger en innrammet skisse av Vendela fra modelldagene, tegnet av selveste Karl Lagerfeldt. Vendela har ikke tall på hvor mange magasincover hun har gjort, eller hvor mange ganger hun har hatt på seg haute couture-klær fra de store mote­husene. Vi bemerker at hennes tilkommende må være stolt av henne?

– Petter sier hver dag: «Fy søren, så heldig jeg er.» Da svarer jeg: «Men det er jeg også!» sier Vendela.

På spørsmål om det hender at hun føler seg usikker over å være sammen med en 13 år yngre mann, rister Vendela på hodet:

– Nei. I begynnelsen var jeg litt redd for at han egentlig ville ha barn, men ikke ville si det, av frykt for å miste meg. Han hadde sagt allerede på «Farmen» at han ikke ville ha barn, men jeg turte ikke tro på det. Jeg ville jo ikke ha flere barn, og jeg spurte meg selv om jeg satte en stopper for hans drømmer. Men sånn tenker jeg ikke lenger.

Hun lener seg fram:

– Det er faktisk vanligere med aldersforskjell enn man tror. Det er liksom en oppfatning at det skal være noe ­negativt at kvinnen er eldre, men det er det jo ikke. Igjen, alle skal ha lov å elske den man elsker!

– Vi lever i en visuell tid. Hender det at du kan bli ­misunnelig på det å være yngre?

– Nei. Jeg vet at Petter elsker meg utrolig høyt. Selv om jeg jobber med kosmetikk og utseenderelaterte ting, har jeg aldri vært så opptatt av utseende. Jeg har ikke vokst opp med at alt skal være så perfekt.

Paret bor på Frogner, ikke langt fra Jan Thomas og kjæresten Harlem, som stadig er på besøk. Vendela minnes utdrikningslaget i Firenze. Selv kom hun rett fra skjønnhetsmesse i Bologna, og Jan Thomas møtte opp med ­roser på togstasjonen. Vendela var forventningsfull. Hva skulle de? Hvilke overraskelser ventet? Etter å ha vært en av verdens hotteste modeller og jobbet i både New York og Los Angeles, var hun ferdig med ­eksotiske opp­levelser. Og nå på den store dagen var det ingen grunn til å tro at det ikke skulle toppes med et ­utdrikningslag av de helt sjeldne.

Det viste seg at Jan ikke hadde planlagt noe som helst. Han hadde ikke engang booket bord, og vi måtte lete etter et sted å spise, forteller en lattermild Vendela.

– Han var helt oppsatt på den italienske retten coteletta, som er et slags banket kjøtt, og vi gikk fra restaurant til restaurant hele kvelden for å prøve å finne det.

I rettferdighetens navn spaserte de en tur langs elven i 25 grader og drakk rosa champagne.

– Jan er en fantastisk mann, så snill og ­interessert, og da vi møttes på salongen hans for rundt 20 år siden, var det kjærlighet ved første blikk. Vi har vært gjennom mye. Han mistet moren sin, og jeg faren og stefaren min, og vi ringer hverandre så fort det er noe. Men utdrikningslag er han ikke flink til å ­arrangere! Vi gikk omkring i Firenze hele ­kvelden og lette etter den der koteletten hans, og det var helt kaos.

– Petters ro og glede smitter veldig over på meg. Kjole fra Iro/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike
– Petters ro og glede smitter veldig over på meg. Kjole fra Iro/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike Vis mer

Da KK spør Jan Thomas om han har noen kommentar til det heller utradisjonelle ­utdrikningslaget, svarer stylisten:

– Det var utdrikningslag JT-style.

Selv er Vendela fornøyd og oppsummerer kvelden slik:

– Vi storkoste oss og fikk faktisk endelig tid til virkelig å prate sammen, bare oss to. Tid er noe Jan og jeg ikke har så mye av sammen.

Hun legger til:

Petter og jeg gjør ting litt utradisjonelt. Vi har to forlovere hver, og jeg har hatt to utdrikningslag. Det andre gikk til København med forloveren min ­Camilla og 12 jenter med full fart, og vi avsluttet kvelden på ­karaokebar.

- Vi er jo et litt utradisjonelt par

I ukene før bryllupet kan hun våkne kald­svett klokken tre om natten av frykt for at ­kjolen ikke skal passe. Hun vet det kalles bride­mares, og at det visstnok er vanlig. Når de gifter seg, skifter hun ikke etternavn. Det gjør ikke Petter heller. Sånn er det når man er blitt en merkevare. Petter skal binde brudebuketten ­hennes. På spørsmål om han er flink til sånt, svarer ­Vendela:

– Det er romantisk at Petter har lyst til å binde ­brudebuketten min. Det var faktisk en av anleggsgutta på ­jobben hans som gjorde det samme. Men jeg tror det er lurt at han får hjelp av Finn Schjøll!

Hun forteller om gaven hun ga Petter under korona, da jobben deres var i ferd med å forsvinne: kurset som skulle virkeliggjøre hans store drøm om å kjøre grave­maskin og hjullaster. Snart hadde tv-profilen vært på 40 timers teori og oppkjøring, og kom lykkelig hjem og fortalte om brøytingen av snø i Oslo havn eller boretts­laget på Etterstad han hadde ansvar for.

– Det er helt fantastisk å se Petter så glad og lykkelig. Jeg er så stolt over at han har valgt anlegg, traktor og ­graver, og at han våget å skifte jobb og velge noe han ­alltid har drømt om.

Selv i dag, fem år etter at de møttes, ja, selv etter at bryllupsinvitasjonene er sendt ut, er det folk som vil ha det til at kjærligheten mellom dem ikke kan være ekte.

Folk har lurt veldig. Vi er jo et litt utradisjonelt par, Petter og jeg. Et litt «odd couple». Folk kommer bort og spør: «Er dere virkelig sammen, eller er det et ­PR-stunt?» Men de har begynt å tro det mer nå. Og alle rundt oss har jo sett at kjærligheten er ekte.

– Hvordan møter dere sånne kommentarer?

– Nei, man kan jo ikke ta det til seg. Og om det var et PR-stunt, skulle vi tjent bra mye på det for å orke å leve med det 24 timer i døgnet. Haha.

Heller ikke Petter bryr seg om mistenksomme røster, forteller han da KK ringer:

– Jeg tror det er begynt å gå opp for skeptikerne nå at kjærligheten vår er ekte. Og det er ikke så viktig hva alle andre tenker. Det viktigste er hva vi i føler i våre hjerter.

– Men nå stilner kritikken vel, nå som dere blir gift?

– Det er sikkert noen som mener at bryllupet er et PR-stunt. Men hva de hvisker bak vår rygg, betyr ikke så mye, sier Petter.

– Petter er morsom og herlig og åpen, og gjør meg glad hver dag, sier Vendela. Petter er kledd i genser fra NN07 og bukse fra Oscar Jacobson/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike
– Petter er morsom og herlig og åpen, og gjør meg glad hver dag, sier Vendela. Petter er kledd i genser fra NN07 og bukse fra Oscar Jacobson/Høyer Sjølyst. FOTO: Julie Pike Vis mer

- Vi møttes uten noen agenda

Da KK spør hva han falt for hos sin tilkommende, er ikke Petter tung å be:

– Hennes humor, ekstremt varme hjerte og omsorg. Vendela er eksepsjonelt snill, klok og leken, og alltid med på moro. Jeg falt for at hun var en voksen, selvstendig, sterk kvinne med masse livserfaring og selvtillit, og vet hva hun holder på med. Jeg er full av beundring for at hun kommer fra modellivet og alt hun har opplevd og ­likevel er så jordnær. Det går jo ikke an ikke å elske det! Da vi møttes, følte jeg at jeg hadde møtt sjelevennen min. Det å kunne gifte seg med sin største kjærlighet og bestevenn, det er en «no-brainer».

– Hvordan føles det å skulle gifte seg med en av ­verdens vakreste kvinner?

– Jeg mener jo at den vakre innsiden overskygger det ytre. Og det er jo det indre man skal leve med. Utseendet er bare en bonus. Helt ærlig, vi møttes og ble ekstremt gode venner, og slapp innsalgsperioden med toppturer og interesser. Vi møttes uten noen agenda.

Han legger til, og smilet høres gjennom telefonen:

– Men jeg hadde ikke forutsett dette. Om du ­spurte meg for noen er siden, hadde jeg aldri trodd at det ­skulle skje.

Det første Vendela hører når hun slår opp øynene om morgenen, er: «Hei, vakring, har du det bra i hjertet ditt?» Vendela beskriver Petter som «bare snill og glad fra ­morgen til kveld».

Jeg blir så glad i hele meg av å være sammen med Petter. Jeg bekymrer meg ­ganske mye, men Petter har en sånn ­av­slappet og deilig måte å være på. Han ­bagatelliserer ikke når jeg er stresset, og roen og gleden smitter ­veldig over på meg. Han har en letthet ikke alle møter i livet, og jeg tenkte: «Jeg må bare gå for det!»

På spørsmål om hvorfor hun ikke har valgt det hun beskriver som lett tidligere, rister ­Vendela på hodet.

– Jeg vet faktisk ikke. Et mønster hos meg er at jeg ikke vil gi opp, selv om jeg merker at det ikke fungerer. Jeg har lært meg å høre mer på den indre stemmen. En ­venninne sier at de første fem–ti minuttene sier deg hvem et menneske er. Om man lytter til det, er det mye som kunne vært unngått. Det nytter ikke å tenke: «Det går sikkert over.» Petter og jeg bestemte tidlig at vi skulle kunne ta opp ting. Nå tør jeg ta plass og si hva jeg mener uten å være redd for at det skal gå utover forholdet.

Hun smiler:

– Ofte har jeg gjort det vanskelig for meg selv, men kanskje man må ha hatt det vanskelig, for å få det lett ­senere? Jeg vet ikke. Men denne gangen har jeg valgt lett, og jeg skulle ønske det var skjedd før. Men sånne som Petter vokser jo ikke på trær, heller.

FOTO: Julie Pike
FOTO: Julie Pike Vis mer
FOTO: Julie Pike
FOTO: Julie Pike Vis mer

Hår og sminke: Sissel Fylling
Blomster: Kirsten Westergård/FioriBlomster
Assistent: Mathilde Walberg Hofseth
Fotoassistent: Leah Håland Solomons
Location: Havlystparken på Ramme

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer