Maja Oskal fra 113:

- Jeg ville ikke si noe til mamma og pappa

Maja Oskal fra NRK-serien er 113 er vokst opp med reindrift. Men det var ambulansearbeider hun skulle bli, det bestemte hun seg for etter et illebefinnende som 13-åring.

REINDRIFT: Maja er vokst opp i en reindriftsfamile. - Det er en livsstil, sier hun til KK. FOTO: Privat
REINDRIFT: Maja er vokst opp i en reindriftsfamile. - Det er en livsstil, sier hun til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Maja Oskal er en av ambulansearbeiderne som har hatt hele Norge med i «baksetet» på jobb, gjennom dokumentarserien 113 på NRK.

Vi tok en telefonprat med den «urbane samen» som noen av kollegene på Universitetssykehuset Nord-Norge spøkefullt kaller henne, da hun foreslår sushi til pausemat, og fikk vite at hun har vokst opp på samisk internatskole, at hun bruker fritiden i fjellet med bikkja OG at hun visste allerede som tenåring at ambulansearbeider var drømmeyrket.

- Først må vi spørre: Hvordan har det vært å ha «hele Norge» med på jobb?

- Det har vært rart, men det har vært en positiv opplevelse. Jeg har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, det må jeg si. Det betyr mye for meg når pasienter og pårørende har takket for hjelpen i ettertid. Noen har fortalt at de har hatt sykehusskrekk, men at serien har vist at det ikke er noe å grue seg for, sier Maja og legger til.

- Det er sånt som er godt å høre.

ALLTID BEREDT: - Det beste med jobben er at ingen dager er like, sier Maja til KK.no. FOTO: NRK
ALLTID BEREDT: - Det beste med jobben er at ingen dager er like, sier Maja til KK.no. FOTO: NRK Vis mer

Maja forteller at hun og kollegene lurte på hvordan det skulle bli å ha et filmteam rundt seg, som også skulle være med inn til pasientene de rykket ut til.

- Det er klart det var uvant i begynnelsen, men vi fikk god kontakt og ble godt kjent med filmteamet. De var veldig lydhøre og ydmyke, sier Maja.

NRK jobbet lenge i forkant av innspillingen med hvordan de skulle få til å lage en serie som dette, med både etiske og tekniske utfordringer. Avklaringene om det var OK å ha med filmteamet ble gjort på telefon via AMK-sentralen, eller gjennom ambulansepersonellet på utrykning. Det betyr at Maja og makkeren Maja (ja, de er to med samme navn) var med på å vurdere situasjonen.

Langt de fleste pasienter og pårørende syntes det var greit, og fikk også se klippene før visning, for godkjenning.

- Det som overrasket meg mest, er hvor mange som ønsket å være med i serien, har regissør Helga Bones uttalt til fagbladet Sykepleien.

I SIVIL: - På fritiden liker jeg å trene og være ute, sier Maja. FOTO: Privat
I SIVIL: - På fritiden liker jeg å trene og være ute, sier Maja. FOTO: Privat Vis mer

Den åpenheten gjør at seerne får være med inn i både dramatiske, nære og det mange tenker på som private øyeblikk. Eller virkelighet som det også kan kalles. For Maja er det jobb. Det å møte mennesker i ofte dramatiske situasjoner.

- Blir du aldri redd?

- Hvordan redd da?

Jeg tenkte egentlig redd for at det skal gå galt, men det går vel an å bli redd for pasienten også?

I en av episodene henter Maja og makkeren en psykotisk pasient. For tv-seeren virker det litt skummelt.

- Redd, nei det er ikke noe vi kan tillate oss.Vi har gode rutiner som gjør at vi føler oss trygge, sier Maja. Hun sier det at det at de er to i bilen og kan få hjelp av politiet for eksempel, er med på å skape trygghet, dersom det er risiko for utagering. Men stresset for at det kan gå galt? Ikke egentlig.

Ambulansedrømmen

Maja visste tidlig at hun ville jobbe som ambulansemedarbeider. Faktisk helt fra hun var tenåring, og ble hentet i ambulanse selv. Hva skjedde?

- Jeg var tretten år og fikk et illebefinnende. Jeg hadde en hjertefeil jeg ikke visste om. Det fikk jeg vite av legen da jeg våknet opp. Han fortalte at jeg det ville bli vanskelig for meg å leve det livet jeg ville, med aktivitet og friluftsliv. Jeg fikk beskjed om at jeg enten måtte gå på medisiner livet ut, eller ta en operasjon.

Maja får vite at operasjonen ikke er uten risiko. Hun risikerer å måtte få installert en pacemaker, noe som også vil legge en del begrensinger. Hun bestemmer seg for å teste ut medisinering over en viss tid, men den virker ikke. Anfallene kommer hyppigere. Maja må holde seg mer i ro, unngå anstrengende fysisk aktivitet. Det er ikke slik hun vil leve.

- Jeg bestemmer meg for å ta operasjonen. Men jeg forteller ikke noe til mamma og pappa. Jeg er redd for at de vil prøve å snakke meg ut av det. At de ville mene at det var for stor risiko, sier Maja som da var blitt seksten år.

Dagen før hun skal inn til operasjon, velger hun å informere dem.

- Jeg ville ikke være alene på sykehuset. Så jeg måtte fortelle om det.

- Hvordan reagerte de?

- Nei, de fikk litt sjokk. De syns det virket tryggere med medisinering, forteller Maja.

Og for de som lurer, en sekstenåring er det som kalles helserettslig myndig. Det betyr at personen i de aller fleste tilfeller bestemmer over egen behandling, og hvem som skal informeres om helsetilstanden.

- Var operasjonen vellykket?

- Ja, det gikk veldig fint, sier Maja som slapp både medisin og pacemaker. Noe som også gjorde at hun kunne bli ambulansearbeider, et ønske hun hadde hatt siden de hentet henne som redd trettenåring. Og som også gjør det mulig for henne å dyrke friluftsinteresse og treningsglede.

- Må man være godt trent for å ha ditt yrke? Det ser ut som dere er veldig sterke i serien, der dere bærer voksne menn ned trapper og balanserer bårer på glattisen?

Maja avviser at man må være supermann - eller kvinne, for å ha jobben hun har. Men det ser ikke ut til at man kan være særlig pinglete.

- Generelt god helse må man ha. Det er en del tunge løft så det er en fordel å ha god styrke. Det er ikke uvanlig å få vondt i ryggen, sier Maja som gjerne skulle sett at ambulansearbeidere fikk mulighet til å trene i arbeidstiden.

UT PÅ TUR: Ikke noe å si på utsikten fra Kløftbakken i Tromsø. FOTO: Privat.
UT PÅ TUR: Ikke noe å si på utsikten fra Kløftbakken i Tromsø. FOTO: Privat. Vis mer

- Hva med bilkjøringsbiten. Liker du det? Det er jo en ganske stor del av å jobben å råkjøre?

- Det er egen øvelse «å kjøre blått». Men vi kjører etter forholdene og prøver å gjøre det så trygt som mulig. Det som er noe av det vanskelige er å vite om de andre bilistene ser oss, sier Maja og oppfordrer oss til å være raske til å blinke ut til siden og stoppe opp når vi får øye på blålysene i speilet.

- Da blir det lettere for oss å komme forbi. Samtidig som vi registrerer at bilistene har sett oss, som gjør det trygt å kjøre forbi.

- Det er ikke sånn at ambulansekjøringen smitter over på privaten?

- Haha, nei, absolutt ikke, jeg følger trafikkreglene, bedyrer Maja.

LES OGSÅ: Åsa reduserte familiens utgifter med 300.000 i året

Gikk på internatskole

- Kan du fortelle litt om din samiske bakgrunn? Er samisk morsmålet ditt?

- Ja, samisk er morsmålet. Pappa er samisk og driver med reindrift, norsk lærte jeg av mamma som ikke er samisk, også lærte hun samisk av meg. Jeg føler meg ikke som enten same eller nordmann, jeg er begge deler, sier Maja som er fra Sagelvatn i Balsfjord kommune, men allerede som seksåring flyttet hun på internatskole for samiske barn.

- Fra jeg var seks til jeg var fjorten år, bodde jeg på Andslimoen i Troms. Det er en samisk skole man bor på fra mandag til fredag, så reiser man hjem i helga.

- Det høres litt røft ut å være så mye borte fra familien?

- Det gikk egentlig fint. Jeg hadde søskenbarn og annen familie som også gikk der, så jeg trivdes godt, forklarer Maja som er yngst av tre, og har to eldre brødre.

- Har du vurdert reindrift selv?

- Jeg sa vel til pappa da jeg var liten at jeg kunne tenke meg det, men det var før jeg fant ut at jeg ville bli ambulansearbeider. Reindrift er tøft, og det er en livsstil. Jeg er veldig fornøyd med jobben jeg har, sier Maja.

Se dette innlegget på Instagram

Kose oss! 🙄💩 #rødtind#lillebanet

Et innlegg delt av ☆Maja Oskal☆ (@maja0skal)

- Vi har sjekket ut instagramprofilen din - og det ser ut som du bruker mye tid på fjellturer med egen hund? Er friluftsliv hovedinteressen?

OVERBLIKK: Maja på en av sine mange turer med hunden Akita. Her på Barden, på Senja. FOTO: Privat
OVERBLIKK: Maja på en av sine mange turer med hunden Akita. Her på Barden, på Senja. FOTO: Privat Vis mer

- Ja, det er noe jeg er veldig glad i å bruke tid på, sier Maja som har Aktita, en Alaskan Malamute-tispe som fast turkamerat, både på fjell og vidde.

Sånn avslutningsvis - vi regner med at du har fått noen henvendelser fra noen beundrere. Er du singel?

Maja ler. Og forteller at nei, hun har kjæreste. Så til de mannlige leserne vi måtte ha her i KK, er det bare å beklage.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer