Petter Stordalen

- Jeg ville ikke vært tiden på sykehus foruten

Da Gunhild ble syk, ble det enda klarere for Petter Stordalen hvor mye han elsker hverdager.

HVERDAGEN: Petter Stordalen har alltid vært fornøyd med livet og elsket hverdagen - også før suksesskarriere og gode penger ble et faktum. FOTO: Julie Pike
HVERDAGEN: Petter Stordalen har alltid vært fornøyd med livet og elsket hverdagen - også før suksesskarriere og gode penger ble et faktum. FOTO: Julie Pike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi møter suksessgründer Petter Stordalen (56) for et intervju på hans hovedkontor i Oslo. Inn i rommet kommer han stormende i full fart, han mister papirene sine på gulvet, roper beskjeder høylytt bortover gangen og sier fra om at han er nødt til å ha lyd på telefonen under intervjuet for å være tilgjengelig.

56-åringen er akkurat ferdig med et viktig møte om en «deal» han er i ferd med å lande. Dette er kun noen dager før han smiler bredt til pressen med gul Ving t-skjorte i godt selskap med «Lollo & Bernie» - Petter er blant reiseselskapet Vings nye eiere.

Han hilser med et usedvanlig fast håndtrykk og forteller at han akkurat avbrøt et viktig forretningsmøte for å gjøre intervjuet med oss. Det er ikke uten grunn at denne mannen blir omtalt som «Turbo-Petter». Så blid, engasjert og 100 prosent til stede når han først er her - men hvor henter han de positive vibbene fra?

Kanskje finnes svaret i hans nyeste bok «Endelig mandag», et begrep han forsåvidt er blitt godt kjent for i sosiale medier. Omtrent hver mandag morgen legger han ut en video av seg selv hvor han brøler og gestikulerer «ENDELIG MANDAAAG!» inn i kameraet til sine nærmere 200 000 følgere. Det er blitt så etablert at det lages parodier av det.

- Jeg er blitt fanget i mitt eget sosiale medier-game nå, ler han selv.

Viktigheten av hverdager

Petter starter intervjuet med å ta oss tilbake til en episode for et par år siden. Han skulle gjeste den svenske radiostasjonen «Mix Megapol» en tidlig morgen - dette var på en fredag, og i taxien på vei dit satt han og hørte på programmet for å forberede seg. Plutselig bet han seg merke i at det eneste programlederne snakket om de 20 minuttene han lyttet var: «äntligen fredag».

Brått ble han oppmerksom på at alle alltid fokuserer på hvor lenge det er til helg. På mandag er det hele fem dager igjen. Onsdag er lillelørdag. På fredag snakker vi timer. Dette gjelder både i norsk radio, i butikker, i vennegjengen og i de aller fleste norske hjem.

- Jeg ankom radiostasjonen og startet med å si at jeg elsker mandag. Da sto de der som tre spørsmålstegn på rekke og rad, og da jeg dro derfra bestemte jeg meg for å formidle viktigheten av å elske hverdagen. Hver mandag er en ny start. Da snakker vi ny uke, ferskt brød, nytrukket kaffe, nye muligheter. Hvis livet ditt går ut på å vente på festdagene, får du et kjedelig liv, sier Stordalen.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen: - Sunn mat trenger ikke å være så vanskelig. Det handler om å bruke bondevett

Et levd liv

Utad kan det jo virke som at denne hotellkongen har et forholdsvis tilrettelagt liv. Jeg mener - hvem kunne vel ikke hatt det komfortabelt og smilt bredt med x antall millioner på konto? Med et stort palass på Bygdøy? Med en trygg familie som elsker deg? Men Stordalen har også utfordrende dager, stormer å stå i og vanskelige valg å ta. Han løfter begge hendene sine og peker bestemt mot meg.

- Det er spesielt viktig da - det med å tenke positivt. Et liv med oppturer og nedturer er et levd liv, Silje.

Petter bruker navnet mitt jevnt mens han snakker.

- Det er ikke sånn at hver mandag er fantastisk for meg heller. Kanskje har Ida (kommunikasjonssjefen, journ.anm.) booket kalenderen min helt full hele uka, ute er det slaps, jeg vet jeg må ut på tur med hunden min Öbbe. Morgenen består av sand, salt og et ordentlig drittføre. Det hele topper seg når jeg etter turen må stå ute i minusgrader og spyle hunden.

Men da jobber Petter med seg selv. Det er mange ting i livet man ikke er fornøyd med, og midt oppi alt det, tenderer vi mennesker til å glemme ting som er helt fantastisk.

- Jeg er enormt glad for å bo i et land hvor jeg har årstider - sommeren er fantastisk fordi jeg også har vinter. Bare det at vi er født i Norge er fantastisk. Vårt byråkrati, Silje - det burde vært hyllet for alt som fungerer. Jeg kan nevne hundrevis av eksempler på alt det som fungerer, men når man hører mest om det som ikke fungerer.

BOKANMELDELSE: Selv om også den nyeste boken til Petter har fått terningkast 2 av VG - tar Petter det med knusende ro. - Denne boka ble ikke til for at noen skal anmelde den, men for at noen skal lære av den. FOTO: Julie Pike
BOKANMELDELSE: Selv om også den nyeste boken til Petter har fått terningkast 2 av VG - tar Petter det med knusende ro. - Denne boka ble ikke til for at noen skal anmelde den, men for at noen skal lære av den. FOTO: Julie Pike Vis mer

Ikke følg drømmen din

- Du har gått gjennom verre ting enn slaps og drittføre - jeg tenker spesielt på din kone Gunhilds sykdom. Klarte du også da å opprettholde «endelig mandag»-gleden?

- Kanskje enda mer da. Å bli syk er urettferdig, det er mange som rammes av sykdom og jeg skulle gjort alt i verden for at Gunhild ikke ble syk, men så fantes det lyspunkter i løpet av denne tiden også. Jeg ville aldri vært foruten den tiden vi fikk i Amsterdam, hvor Gunhild lå på sykehuset, sier Petter.

Da fikk Gunhild og Petter tid bare for hverandre. Selv om de var gift og kjente hverandre ut og inn, fikk de muligheten til å snakke om ting de aldri hadde snakket med noen andre om før. I flere måneder snakket de sammen. Hvem er man egentlig som menneske? Er man født sånn eller blitt sånn? Denne tiden var tragisk, men også verdifull.

Petter understreker at han alltid har vært fornøyd med livet sitt, dette har ingenting med penger eller karriere å gjøre. Han var fornøyd da han jobbet i butikken til faren sin, fornøyd da han gikk kjøpmannsinstituttet, han likte å gå på Markedshøyskolen selv om skole egentlig ikke er noe for han.

Han har dessuten aldri hatt drømmer. Aldri drømt om noe spesifikt. Det har skapt muligheter, mener han.

- Et av mine beste råd: Ikke følg drømmen din. Velger du å se bort fra «drømmen», vil det skape masse livsglede og mange muligheter. Hvis du kun fokuserer på dit du en gang skal, mister du alle andre muligheter som dukker opp på veien.

Hvordan kunne han få sin første jobb på City Syd som 23-åring? Hvordan kunne han ta over jobben på Steen & Strøm? Hvordan kunne han helt tilfeldig havne i hotellbransjen - som etterhvert ble livet hans? Jo, ifølge ham selv fordi han aldri fulgte en spesiell drøm.

LES OGSÅ: Petter Stordalen var overbevist om at Gunhild var den rette fra første stund

- Se her, pappa

Da han var yngre, på tampen av tenårene, holdt han på å gå i en felle veldig mange går i. Han jobbet som sagt på butikken til faren sin hjemme i Porsgrunn. Planen var å ta over bedriften og styre butikken helt selv, helt til han en dag innså at dette var ikke hans drøm - det var farens. Av faren sin lærte han mye, noe han skriver varmt om i sin første bok, «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet».

Faren til Petter, Knut Anker Stordalen, var også en forretningsmann. Han begynte å arbeide i sin onkel Hjalmar Stordalens dagligvareforretning i Porsgrunn, som han overtok i 1962 og utvidet med flere filialer. Han samlet senere hele virksomheten på Stridsklev. Han var i tillegg både norgesmester i bryting og norgesmester i hundekjøring.

- Hvis jeg skulle valgt fritt av alt i hele verden, hvis jeg kunne fått opplevd én ting, så hadde det vært fint hvis fatter'n hadde kommet tilbake for bare én dag, så han kunne tenkt «jøss, dette hadde jeg ikke trodd». Jeg synes jeg kan høre ham le av meg når jeg forteller ham at jeg startet i hotellbransjen etter å ha fått sparken to år etter at han døde i 1994.

«Hva kan du om hotell?» hadde han sagt da.

- Han kunne sett at alt det han lærte meg, bygde jeg videre på. Jeg sto på skuldrene hans gjennom hele oppveksten, noe som gjorde at lille «Petter Pæra» fikk et liv han aldri kunne drømt om. Han vet forresten at jeg synes hver dag er fantastisk - den dagen jeg giftet meg med min ekskone Ingrid sa pappa i talen «glem aldri Petter. Du må leve for hverdagene, ikke festdagene».

Kan ikke sparkes

Petter har aldri følt seg mer fylt med glede og energi, og mye av grunnen til det er at han vet at de ti beste årene i livet hans fortsatt er foran han. Tenk følgende: Her sitter det en milliardær på 57 år som tenker at de ti råeste årene i livet fortsatt er ulevd.

- Hva skal du gjøre de neste ti åra, Petter?

- Jeg vet én ting: Jeg skal aldri angre på noe jeg ikke har gjort. For tre uker siden tenkte jeg at jeg ikke skulle gjøre noen ny deal på halvannet år. Nå sitter jeg her med en ny deal i boks. Jeg har et hav av fiaskoer i livet mitt, men man overlever det også, så jeg skal fortsette å prøve.

Han kan ikke sparkes. Han kan drite seg ut så mye han vil. Han kan gjøre masse feil. Han sier selv at ting han har gjort opptil flere ganger hadde vært nok til å sparke en administrerende direktør. Mange tenker nok at Petter Stordalen har ekstremt mange bekymringer og et liv fullt av stress - men utover at han er bekymret for at det skal skje noe med barna: Veldig lite.

Om finans Norge og «Exit»

Nå har barna hans også blitt en del av hans hotellimperium, med Emilie Stordalen (27) som markedssjef på «Clarion Hotel The Hub», Jakob Stordalen (22) studerer hotellfag på Cornell University og Henrik Stordalen (24) tar en master på Norges Handelshøyskole. For knappe to år siden ble det kjent at Petter gir sine tre barn 25 milliarder kroner.

- Nå håper jeg på en fremtid hvor barna mine utfordrer bransjen og stiller spørsmålstegn gjennom karrieren. De skal gjøre mer enn å fokusere på å tjene mest penger. Nordic Choice Hotels er mer en idè enn et hotellkonsept - det finnes jo tusenvis av mennesker som kan hotell bedre enn meg. Bransjen er full av dyktige folk.

Apropos bransjen. I løpet av de siste ukene har NRK-serien «Exit» tatt landet med storm. Serien viser et sjokkerende og mørkt bilde av Oslos finansverden, og omhandler fire menn med karriere og familie - men som lever et dobbeltliv fullt av kokain, fest, løgner og kjøp av prostituerte på si. Skaperne av serien har uttalt at 70 prosent serien er hentet fra virkeligheten.

- Du som har vært i denne bransjen i så mange år - er dette et miljø du kjenner til?

- Først: Jeg har sett alle episodene og synes det var kjempeunderholdende å se på. Utover det presenteres det et foraktelig menneskesyn som overhodet ikke er representativt for det finans-Norge jeg kjenner.

Han mener at om dette hadde eksistert i virkeligheten, ville alle visst hvem disse mennene var.

- Fire stykker som hadde holdt på sånn i lille Oslogryta? De hadde lyst opp som Osram-rør!

PAPPA: Petter Stordalen skulle gjerne vist faren sin et par ting. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Silje Helgesen Vis mer

LES OGSÅ: EXIT: - Å ta fra en kvinne muligheten til å få egne barn, er et forferdelig overtramp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer