Olga Ravn:

– Jeg ville så gjerne være en god mor

Olga følte ingen kjærlighet da hun fikk sin førstefødte lagt til brystet. Så begynte hun å skrive, skrive og skrive – i håp om å finne igjen seg selv.

– Jeg hadde alltid hørt at dette skulle være det lykkeligste øyeblikket, og så var jeg helt i sjokk, sier Olga Ravn, som gikk inn i en dyp fødselsdepresjon etter å ha født sitt første barn. FOTO: Mathilde Schmidt
– Jeg hadde alltid hørt at dette skulle være det lykkeligste øyeblikket, og så var jeg helt i sjokk, sier Olga Ravn, som gikk inn i en dyp fødselsdepresjon etter å ha født sitt første barn. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer
Publisert

Kjære Olga

Da jeg hadde intervjuet deg, mens din lille, nyammede sønn lå og sov i sin hengevugge, og jeg etterpå kom tilbake til redaksjonen, gikk det opp for meg at din nye bok, «Mit arbejde», er en gave til så mange kvinner. En ting er at du er så åpen om den fødselsdepresjonen du gikk inn i da du skulle få din førstefødte – du fiksjonaliserer en del i boken, men likevel. Det er deg vi følger helt inn i fødselsdepresjonen, og den er kaotisk, vill og labyrintisk, mørk, angstfull, avmektig, svær og ensom. Noe annet er at du tar så bestemt tak i morsrollen, den som er så helliggjort at kvinner tror de skal føde sitt barn i smerte, elske barnet fra første øyeblikk, være perfekte mødre, være den moren som samfunnet og helsevesenet forlanger, og yte uendelig omsorg uten selv å få noe igjen. Det er løgn. Det må ikke være sånn. Du stikker hull på alt dette. Ut flyter store, fete spørsmål til oss selv: Hvorfor innbiller vi oss at kvinner og menn er like i foreldreskapet når det ikke er sånn? Hva betyr hele morsrollerammen for kvinners ­risiko for å havne i et svart hull etter fødselen. Og hvem ­bestemmer hva en god fødsel og en god mor er? Takk. Jeg håper haugevis av kvinner tar imot din gave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer