Tuva Fellman

- Jeg visste det kom til å gå bra - hun har jo verdens fineste pappa

Da Tuva Fellman fikk beskjed om at hun hadde forstadier til kreft, satte hun og Ronny seg ned for å planlegge bryllup.

HÅPEFULL: Da Tuva Fellman fikk beskjed om at hun hadde forstadier til kreft, fryktet hun at datteren skulle vokse opp uten mamma. - Men jeg visste at det også kom til å gå bra … hun har jo verdens fineste pappa, sier hun nå, ett år etter å ha fjernet det ene brystet. Foto: Astrid Waller.
HÅPEFULL: Da Tuva Fellman fikk beskjed om at hun hadde forstadier til kreft, fryktet hun at datteren skulle vokse opp uten mamma. - Men jeg visste at det også kom til å gå bra … hun har jo verdens fineste pappa, sier hun nå, ett år etter å ha fjernet det ene brystet. Foto: Astrid Waller. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var på jobb da sykehuset ringte for å informere om, at prøvene hun hadde tatt, viste forstadier til brystkreft.

For første gang i livet måtte Tuva Fellman gripe tak i noe for ikke å falle.

Så ble hun superpraktisk. En av de første hun ringte til var sjefen sin hos Discovery, der hun jobber som programleder.

Hun måtte avklare hvor mange episoder de hadde spilte inn av sesong 2 av Naked Attraction og hvor mange som gjenstod.

Så slo det inn med full tyngde. Hytta. De hadde jo endelig fått en uke av sommerferien på familiehytta det var så rift om.

Hva i all verden skulle de gjøre med den uka nå?

- Jeg ble veldig konkret, det var sjukt rart. Jeg fikk høre av legene at det er veldig vanlig å bli veldig praktisk først.

- Men hytta da liksom. Faen, vi har hytta. Så kom det helt utrolig overveldende følelser.

Fryktet at datteren skulle vokse opp uten mamma

Da de superpraktiske tankene om jobb og hytte hadde lagt seg, var det Ronny og den lille datteren deres som dukket opp i hodet. Som gjest i Ida Fladens podcast har Tuva tidligere fortalt om den smertefulle tanken på at datteren hennes skulle vokse opp uten en mamma, og at Ronny skulle bli alenefar. Øynene blanke når vi nå bringer det opp.

- Jeg visste at det også kom til å gå bra - hun har jo verdens fineste pappa.

- Jeg klarte ikke å skille mellom virkelighet og egne skrekktanker. Det var kaos i hodet. Ordet kreft er så blytungt, det er som å få en stein i hodet.

Hun stopper litt opp før hun fortsetter.

- Jeg klarte ikke å tenke på at brystkreft har gode prognoser, selv om Kreftforeningen er så gode på å si, at det går så bra med så mange. Det vil ikke si at du skal dø, men det var det første som falt inn.

Nygrått

På inngangsdøra til leiligheten henger en remse med fargerike vimpler, som et lite forvarsel om at her bor det festglade mennesker.

Når Tuva ønsker velkommen inn en tidlig formiddag i august, kommer vi imidlertid midt i en av hverdagens mange rundkjøringer, der datteren på snart to er levert i barnehagen, samboer Ronny Brede Aase er på vei ut av døra til jobb, og i et hjørne i stua, der et fjell av leker er stuet sammen, har det gått et skred, et lite lekeras som nå fyller deler av gulvet.

Selv er Tuva nygrått, har intervjuet en trillingmamma om hennes fødsel til Fødselspodden, som hun også har blitt programleder for. Den ustoppelige nysgjerrigheten sexologen har på kropp, innbefatter selvsagt også fødsler.

Nå forteller hun om trillingmammaen, som da fødselen var overstått, og fikk alle tre barna lagt inntil seg, lettere overveldet spurte «er alle disse mine?»

- Men det er ikke dét dette skal handle om, sier hun, mens hun setter kaffe fram på kjøkkenbordet, unnskylder alt rotet og setter seg ned.

- Her i dette huset er det aldri ryddig, det er alltid rot. Jeg mister nøklene hele tiden, det er ingenting som er på stell. Men vi synes det er hyggelig. Vi er glade liksom.

Blir sliten av å være så redd

Snart halvannet år er gått siden hun satt her og ammet datteren, og oppdaget at noe i det ene brystet kjentes annerledes, litt rart.

Hun beskriver seg som heldig som slapp å vente lenge på operasjon, det gikk raskt alt sammen, i samme operasjon som fjernet det ene brystet, fikk hun også nytt silikonbryst.

Det er et år siden nå. Når KK denne høsten samarbeider med Kreftforeningen og Brystkreftforeningen om deres årlige Rosa sløyfe-aksjon, som setter fokus på brystkreft, er det Tuva som er på forsiden.

BLOMSTERLYKKE: Bildene er tatt på blomstergården til FioriBlomster på Vollen i Asker. Den rosa overdelen er drapert av ByTiMo, og er i samme stoff som årets Rosa sløyfe. Foto: Astrid Waller, styling: Kjersti Andreassen, sminke: Huna Suleman, hår: Sindre Helgesen.
BLOMSTERLYKKE: Bildene er tatt på blomstergården til FioriBlomster på Vollen i Asker. Den rosa overdelen er drapert av ByTiMo, og er i samme stoff som årets Rosa sløyfe. Foto: Astrid Waller, styling: Kjersti Andreassen, sminke: Huna Suleman, hår: Sindre Helgesen. Vis mer

Dagen før har hun stått i en blomsteråker i Asker, for å bli tatt bilde av både til denne artikkelen og til KKs forside. Omgitt av rosa dahliaer og drapert i et flere meter langt rosa tøystykke, laget av ByTimo, det samme stoffet de har designet årets Rosa sløyfe med.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg satte en fot i bakken her en dagen, og kom fram til at jeg har det veldig, veldig bra. Men så er jeg fortsatt i lykkerus etter å ha giftet meg. Det var overveldende nydelig.

Hun ler litt før alvoret igjen legger seg over ansiktet.

- Jeg tenker fortsatt masse på det. Men innimellom blir jeg så innmari sliten av å være så redd.

Oppfordrer til å gå til legen om noe kjennes rart

-Er det noe du vil si til andre som opplever å stå i lignende situasjoner?

I et lite øyeblikk blir Tuva Fellman helt stille.

- Jeg hadde forstadier til kreft … jeg synes det er vanskelig. Jeg vet det er så mange som går gjennom så mye verre ting enn meg.

- Hvis jeg skulle ha sagt noe, er det dét å stole på egen kropp, instinkt og magefølelse.

Et lite smil.

«Skyt meg» tenker jeg selv når folk sier det til meg. Kan du ikke si ja eller nei, eller riktig eller galt? Men det er dét jeg sitter igjen med - gå til legen om det er noe du synes er rart.

- Det var så rart det skulle være noe med meg. Jeg ammer og har ikke kreft i familien, statistisk sett er det mindre risiko for kreft da. Hun stopper litt opp igjen, leter etter ordene som kanskje kan vekke andre.

- Den rare følelsen, av at her er det noe som er annerledes, det er noe som har endret seg … da er jeg utrolig opptatt av at du skal gå til legen. Heller åtte ganger for mye enn en for lite.

Eventyrlig bryllup

Det var etter å ha fått beskjeden om at hun hadde forstadier til kreft, Tuva og Ronny satte seg ned for å planlegge bryllup.

Det er ti år siden denne høsten, at de to ble et par etter å ha vært kollegaer i P3 noen år.

Han hadde fridd en sommerdag i 2019. Da Tuva var kommet inn et pakkeforløp med datoer for operasjon og oppfølging sommeren 2021, bestemte de seg. «Da tar vi det bryllupet til neste år».

Selv om hun føler seg heldig som slapp lang ventetid, var dagene fram til operasjonen lange og tunge nok.

HEFTIGE ÅR: Det har gått unna de siste årene. Frieri, barn, kreft og bryllup. -Herregud for noen år. Shit, sier Tuva. Foto: Astrid Waller. Location: Blomstergården til FioriBlomster i Asker.
HEFTIGE ÅR: Det har gått unna de siste årene. Frieri, barn, kreft og bryllup. -Herregud for noen år. Shit, sier Tuva. Foto: Astrid Waller. Location: Blomstergården til FioriBlomster i Asker. Vis mer

- Å ha bryllupet å glede seg til var fantastisk. Det har betydd mye mer enn jeg skjønte.

Etter enormt med planlegging - de ville ha et stort og flott bryllup, giftet de seg 6. august.

Hun smiler når hun forteller om det.

- Det var nok drikke. Det har vært en konstant bekymring i vårt hjem. Er det nok drikke. Det var helt eventyrlig. Helt klisjé.

«Nå er det maur i slepet ditt»

De giftet seg hjemme hos Tuvas mor, i huset hun vokste opp i. En barndomsvenninne var en av forloverne, hun som bodde kort vei unna, og som Tuva alltid var på besøk hos.

Før bryllupet hadde Tuva lurt på om de skulle leie et hotellrom der hun kunne sminkes før den store festen. Nå kom hun på at dét kunne de jo bare gjøre hos forloverens mamma, som fortsatt bodde «rett oppi hogget der». Så kunne de bare tusle ned igjen etterpå, trengte heller ikke leie bil for den korte turen der, som Tuva hadde gått en million ganger.

- Jeg hadde jo ikke tenkt på at det var annerledes å gå der med høye hæler og brudeslør.

«Nå er det maur i slepet ditt » kunne forloveren opplyse om.

- Akkurat dét var ikke eventyr. Der skulle jeg ha hatt med joggesko.

- I podcasten til Ida var du opptatt av å vinne festen - hvordan gikk det?

- Vi vant festen 100%. Vi var de siste som dro. Men da var vi ganske slitne. Jeg tror det var jeg som drakk den siste drinken.

Vil ha et eget Tuva-hjørne

Nå er hun tilbake i den velsignede hverdagen. Den er travel, men både hun og Ronny liker at det går unna, sier hun.

Hun var i ammetåka da Discovery ringte for et års tid siden og spurte om hun ville bli programleder for den norske utgaven av Naked Attraction.

Selv om Tuva sier hun elsker statskanalen av hele sitt hjerte, har hun aldri angret på at hun sa opp den faste jobben hun hadde der for, og takket ja til tilbudet.

PÅ VEI OPP: Det var i mai i fjor Tuva fikk beskjeden om forstadier til kreft. Nå er hun tilbake i den travle hverdagen. - Både jeg og Ronny liker at det går unna. Foto: Astrid Waller.
PÅ VEI OPP: Det var i mai i fjor Tuva fikk beskjeden om forstadier til kreft. Nå er hun tilbake i den travle hverdagen. - Både jeg og Ronny liker at det går unna. Foto: Astrid Waller. Vis mer

Nå har hun spilt inn tredje sesong av nakendatingprogrammet. Denne høsten har hun også premiere med nytt tv-program, Love IRL, som hun leder sammen med Solveig Kloppen.

Midt i det å være mamma, kjæreste og i full jobb, prøver hun å holde på det hun kaller et eget Tuva-hjørne.

Med Ronny har hun blitt enig om, at det må være lav terskel for å ta seg en tur ut på egen hånd, når datteren er lagt for kvelden, sier hun og forteller om rekeaftenen hun nylig var på sammen med venninner.

Den som de egentlig pleier å ha i romjulen når de er luta lei tung julemat.

- Den har blitt skjøvet på en stund, men forrige uke fikk vi det til.

Dette intervjuet er hentet fra KK nr. 20 som er i salg fra fredag 30. september.
Dette intervjuet er hentet fra KK nr. 20 som er i salg fra fredag 30. september. Vis mer

Forstår hvor annerledes alt kan bli på kort tid

Den velsignede hverdagen er tilbake, men noe er likevel annerledes. Tankene om alt som skjedde, er vanskelige å styre.

Et drag av alvor ligger over ansiktet hennes når hun snakker om det.

- Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, men det er ikke alltid det går. Hun var på ettårskontroll for ikke lenge siden, da veltet alle følelser opp igjen. Etter kontrollen roet det hele seg ned. «Sånn, nå er det gjort. Nå er det ett år til neste gang» sa sykepleieren, og det er dette Tuva nå prøver å lene seg på.

- De sier det ser fint ut, så da ser det fint ut. Da har jeg gjort det jeg kan gjøre.

- Å ha fått ferten av døden - hvordan er den opplevelsen med deg?

- Det gjør at jeg er litt annerledes. Jeg forstår hvor annerledes alt kan bli på kort tid. Jeg har aldri smurt meg med så mye solkrem som jeg har gjort i sommer. Jeg har blitt redd for ting jeg aldri har vært redd for før.

- Å få kreft-beskjeden var overveldende vondt. Og så ser jeg rundt meg, og ser at det er så mange som opplever enda verre ting. Midt i den vonde opplevelsen, føler jeg meg veldig heldig. Jeg er erklært frisk. Det synes ikke på meg. Det har gått veldig bra.

Hun stopper litt opp før hun fortsetter.

- Det er en todelt følelse. Jeg kan kjenne på en sånn sinnsyk lykkefølelse. En helt sånn vill lykkefølelse over helt små ting.

Ekstrem lykke og ekstrem redsel

Hun kan bli overstadig lykkelig over å spise frokost med Ronny og datteren.

- Og å levere i barnehagen … de må jo tro jeg er gæærn. Jeg har så lyst til å være der og prate med de som jobber der, og invitere dem hjem på middag.

- Av og til er jeg så lykkelig - og av og til er det en ekstrem redsel over hvor fort ting kan snu. Et raskt lite smil.

- Jeg er sånn som person også. Det er så mange emosjoner hele tiden. Det er sjelden jeg er flat.

- I bryllupet var det flere fra min familie som takket Ronny i talene sine. «Takk for at du tar imot alt dette kjøret som hun kommer med».

Hun ser tankefull ut i noen sekunder, før hun raskt fortsetter.

- Det må jeg passe på, at jeg ikke lar han ta imot for mye. Ronny er så flink til å holde roen. Han er veldig god til å ta imot forslag.

- Hvis jeg foreslår at vi skal male kjelleren eller selge bilen, sier han « Ja, kan vi ikke snakke om det i morgen?» For innen i morgen har jeg kommet på noe nytt. Å fjerne hekken eller starte ny podcast.

Røff start på bryllupsreisen

Det er nå vi spør om bryllupsreisen, om det er noe hun kan dele fra den, og Tuva forteller historien om hvordan to nordmenn med altfor mye klær stod strandet på havna i Athen.

At bryllupsreisen skulle gå til Hellas var selvsagt, der har de reist mye sammen tidligere, og dessuten: De er begge det Tuva beskriver som «ekstremt opptatt av gyros». Målet med bryllupsreisen var å teste et nytt gyros-sted hver dag.

«Vi må booke båt på forhånd» hadde Ronny sagt før de dro. « Neida, det er ikke et problem», svarte Tuva.

- Så var den båten full, så det var jo et problem, konstaterer hun nå tørt.

Taxisjåføren som hadde kjørt dem ned til havna, kunne fortelle at alle spisestedene der nede var dritt, med unntak av den ene gyrossjappa på hjørnet.

OPPLØFTET: Etter at Tuva fortalte åpent om kreft-beskjeden på instagram og som gjest i Ida Fladens podcast, har mange tatt kontakt og takket for åpenheten. -Det er mange triste historier. Men også fint å se at internett kan være sjukt hyggelig. Foto: Astrid Waller.
OPPLØFTET: Etter at Tuva fortalte åpent om kreft-beskjeden på instagram og som gjest i Ida Fladens podcast, har mange tatt kontakt og takket for åpenheten. -Det er mange triste historier. Men også fint å se at internett kan være sjukt hyggelig. Foto: Astrid Waller. Vis mer

«Men da kan vi jo gå til det hjørnet», foreslo Ronny, da den overfylte båten tøffet av sted uten dem, og det var flere timer til neste båt.

- Så dro vi de tunge trillekoffertene i en million varmegrader bort dit. «Her serverer vi bare én ting» proklamerte eieren. «Du får pitabrød med kjøtt og tomat».

«Åja, jeg trodde det var litt mer i gyros …?» prøvde Tuva seg, mens eieren påbegynte en lang tale om at det var slik de gjorde det der.

Nå himler hun med øynene og bryter ut i et stort smil.

- Og det VAR så godt. Sammen med en kald øl. Da fikk jeg den store lykkefølelsen.

- Det er sånne ting Ronny er så god på. Å snu sånne situasjoner som kunne ha vært kjipe. Å være strandet på en havn kunne ha vært en røff start på en bryllupsreise … men så ble det helt fantastisk.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer