Utmattelsessyndrom:

- Jeg visste ikke engang hva jeg het

Karin sto helt hjelpeløs på gaten. Hvem var hun, og hvor var hun? Hjernen hadde streiket. Et år senere vet den kjente svenske komikeren at livet aldri blir som før. Men hun har allerede begynt å lage vitser om det.

UTMATTELSESSYNDROM: Plutselig streiket hjernen til komiker Karin. - Jeg visste at jeg var sammen med en som het Anders. Det var det eneste jeg husket, ikke noe om barna, ingenting. Foto: Stefan Jerrevång
UTMATTELSESSYNDROM: Plutselig streiket hjernen til komiker Karin. - Jeg visste at jeg var sammen med en som het Anders. Det var det eneste jeg husket, ikke noe om barna, ingenting. Foto: Stefan Jerrevång Vis mer
Publisert

Det var en vanlig dag i september. Karin Adelsköld (44), komiker og rikskjendis i Sverige, var ute et ærend i hjembyen Östersund, da alt ble blankt. Fra det ene øyeblikket til det andre glemte hun alt. Hjernen ble tom, harddisken slo seg av.

- Jeg visste ikke om jeg var ute og gikk en tur eller om jeg var på jobb ute et sted, eller i så fall hvilket sted. Jeg visste ikke hva jeg het eller hvem jeg var. Og ikke hvem jeg kjente.

Karin Adelsköld er i tillegg til komiker med prisen Årets komiker fra 2011, også forfatter og foredragsholder. Hun var samboer, hadde to barn og en hund. Hun hadde en travel hverdag med fullt program, og hadde oversett alle tegn på at noe var galt. Det hun opplevde på gaten i Östersund, høres som et mareritt, men der og da ble ikke Karin redd.

Hukommelsen som var gått i svart, nektet også alle følelser å slippe fram. Hun sto der på fortauet og forsøkte å orientere seg.

- Jeg visste at jeg var sammen med en som het Anders. Det var det eneste jeg husket, ikke noe om barna, ingenting.

Rett på akuttpsykiatrisk

Hennes daværende samboer slapp alt han hadde i hendene da hun ringte, og sammen dro de til akuttmottaket på nærmeste sykehus. De fryktet at Karin hadde fått hjerneblødning. Men sykehuspersonalet forsto med en gang hva det dreide seg om. «Du har utmattelsessyndrom», sa de, «du er så ekstremt overbelastet at hjernen din, hjertet eller noe annet kommer til å ryke».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer