Tinashe Williamson:

- Jeg visste ikke hva ekteskap var da jeg gikk inn i det

Tinashe Williamson letter på sløret om ekteskapet og parterapien.

TINASHE WILLIAMSON: – Det er viktig for meg å si at min far, selv om han ikke er min biologiske far, er ham jeg har vokst opp med. Det er han som har vært faren min hele livet, sier Tinashe. Bluse fra Scotch & Soda og topp og skjørt fra H&M. FOTO: Truls Qvale
TINASHE WILLIAMSON: – Det er viktig for meg å si at min far, selv om han ikke er min biologiske far, er ham jeg har vokst opp med. Det er han som har vært faren min hele livet, sier Tinashe. Bluse fra Scotch & Soda og topp og skjørt fra H&M. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vil bruke KK-spaltene som en terapitime, og ta leserne med inn i terapirommet.

Tinashe Williamson (36) ­nikker under head-wrapen, eller Dukhu som det heter i Zimbabwe, der hun har røtter fra. Øredobbene dingler muntert rundt det modellpene ansiktet. Vi har akkurat spurt henne hva hun har tenkt å skrive om i rollen som KKs nye spaltist. Svaret lar ikke vente på seg fra modellen, PR-rådgiveren og skue­spilleren, som ellers også er kjent som den tidvis selvsikre, munnrappe kona til ­komiker Odd-Magnus ­Williamson.

Men Tinashe har hemmeligheter. Ting hun ikke nødvendigvis deler med alle. Noen av dem skal vi komme ­tilbake til. Men først, la oss bli med Tinashe inn i nettopp terapirommet:

Jeg har selv gått i terapi i mange år, og skulle egentlig ønske jeg begynte lenge før. Og Odd-Magnus og jeg har gått i parterapi siden 2015. Det har vært veldig viktig for ekteskapet.

PARTERAPI: Tinashe Williamson har ikke problemer med å fortelle at det kan være krevende å være gift. Men hun og ektemannen Odd-Magnus pleier å finne ut av det, blant annet takket være parterapi. Kjede fra H&M, body fra Zara, bukse fra Monki og sko fra Zara. FOTO: Truls Qvale
PARTERAPI: Tinashe Williamson har ikke problemer med å fortelle at det kan være krevende å være gift. Men hun og ektemannen Odd-Magnus pleier å finne ut av det, blant annet takket være parterapi. Kjede fra H&M, body fra Zara, bukse fra Monki og sko fra Zara. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Tinashe Bakasa Roll ble født i Egypt i 1985. Da hun var to måneder, flyttet hun med sine to brødre og ­mamma til Grünerløkka. Siden gikk flyttelasset til Vormsund, der Tinashe var den eneste mørke jenta i klassen. Tinashe har ­tidligere fortalt KKs lesere om år med mobbing. Og da Black ­Lives Matter-­bølgen traff verden, var ­Tinashe en av dem som delte sine ­vonde erfaringer. Nå har hun bestemt seg for å dele enda mer, ikke bare om rasisme, men om livet og hvor ­vanskelig og vakkert det kan være. I september er hun klar med boka «Håndbok for unge antirasister», boken hun selv skulle ønske hun hadde da hun vokste opp.

– Boken er også for dem som har kjent rasisme på kroppen, men den er kanskje viktigst for dem som ikke har det. Jeg vil vise hvorfor mangfold er viktig, og hvorfor det er viktig å være en god alliert. Jeg vil gjøre det lettere å snakke om rasisme, og boken har interaktive oppgaver som skal få deg til å stoppe opp og tenke.

Hun utdyper.

– Jeg får ofte høre: «Ikke vær så krenka. Det var ikke sånn ment. Jeg er ikke rasist, men …» BLM satte rasisme på kartet, med nå må mine hvite brødre og søstre rekke opp hånda. Vi er kommet langt, men ikke langt nok, og vi har alle ansvar for dem som kommer etter oss.

Tinashe møtte komiker Odd-Magnus Williamson en kveld han prøvde å redde henne fra en «veldig full mann». Noe av det første de snakket om, var hva barnet ­deres skulle hete. I dag har hun glemt hva de landet på.

– Odd-Magnus og jeg var bestekompiser i åtte ­måneder, og så begynte vi å ligge sammen, og da veit du åssen det går. Da gikk det fort! sier Tinashe og ler.

GIFT I SEKS ÅR: – Svigerforeldrene mine har vært gift i 50 år, det er så inspirerende. Selv er jeg helt utslitt etter å ha vært gift i seks år, sier Tinashe spøkefullt. Volangtopp fra H&M Archive, body og sko fra Zara og strømpebukse fra H&M. FOTO: Truls Qvale
GIFT I SEKS ÅR: – Svigerforeldrene mine har vært gift i 50 år, det er så inspirerende. Selv er jeg helt utslitt etter å ha vært gift i seks år, sier Tinashe spøkefullt. Volangtopp fra H&M Archive, body og sko fra Zara og strømpebukse fra H&M. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Da paret giftet seg i 2015, steg Tinashe ut av bilen utenfor Folketeateret i hvit blonde-buksedress, mens presse­kameraene flashet. En videosnutt, tatt like før hun skal gi mannen i sitt liv sitt «ja», viser nøyaktig hvor nervøs hun var.

– Jeg var ikke forberedt på så mye presse. Og jeg ­skulle jo gifte meg i buksedress, og visste ikke om Odd-Magnus kom til å like det, sier Tinashe.

Vielsen fant passende nok sted utenfor Angst Bar, og på festen med utsikt over Oslo hadde paret 120 ­gjester. I dag bor de i et idyllisk trehus på Rodeløkka i Oslo, rett ved Freia sjokoladefabrikk. Tinashes Instagram-­konto viser en dame som elsker døtrene sine og som heller ikke går av veien for en real fest.

– Oddi og jeg er veldig opptatt av kjærestetid, og vi har barnevakt én til to kvelder i uka. Noen ganger hele helga. Da går vi enten ut og spiser eller bowler, eller tar en all ­nighter. Da er det fest.

Både moren og svigermoren trår til som barnevakt. ­Tinashe kan ikke få fullrost moren sin og benytter ­anledningen til å rose nettopp mamma.

– Og så må jeg få skryte av svigerforeldrene mine. De har vært gift i 50 år, det er så inspirerende. Selv er jeg helt utslitt etter å ha vært gift i seks år! Haha.

– Ja? Hvilke utfordringer har dere møtt på?

Hun drar på det.

– Vi har hatt våre ting, men det vi sitter igjen med, er at ekte kjærlighet alltid vinner. Vi har hatt en krise ­eller to, men vi lander alltid på at vi ikke kan leve uten hverandre.

UNNGANGET I ZIMBABWE: – Ziggy ble faktisk unnfanget i Zimbabwe, in the Motherland. Det er derfor vi ønsket et navn på Z, sier Tinashe om den yngste datteren. Volangtopp fra H&M Archive, body og sko fra Zara og strømpebukse fra H&M. FOTO: Truls Qvale
UNNGANGET I ZIMBABWE: – Ziggy ble faktisk unnfanget i Zimbabwe, in the Motherland. Det er derfor vi ønsket et navn på Z, sier Tinashe om den yngste datteren. Volangtopp fra H&M Archive, body og sko fra Zara og strømpebukse fra H&M. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Da en forelsket Odd-Magnus skulle uttrykke sin ­kjærlighet for Tinashe i 2015, fikk han portrettet hennes malt på en gavlvegg i hovedstaden, på noe sånt som 20 × 20 meter. I dag står veggmaleriet inneklemt bak en boligblokk, men det er der ennå.

– Jeg elsker romantikk, og sånne kjærlighets­erklæringer varmer en litt såret sjel, forteller Tinashe, med ­adresse til hva mobbingen gjorde med selvfølelsen.

Hun understreker at livet ikke alltid er som på ­Instagram, eller på gavlvegger, for den saks skyld:

– Du ser bare en brøkdel av livet der. Jeg viser jo ikke alt. Som for eksempel når jeg er deprimert, har søvn­problemer eller når jeg føler at jeg ikke strekker til som mamma. Heller ikke den gangen Oddi og jeg var fra hverandre i tre måneder etter en liten hump i veien. Vi har det veldig bra nå, og det er sykt og ganske fett hva man kan greie når kjærligheten er så sterk. Man hører ofte bare om det fantastiske i et ekteskap, men det er mye annet også. Ekteskap er også vanskelig. Jeg visste ikke hva det var da jeg gikk inn i det.

– Hva har vært det vanskeligste, synes du?

– Det at man aldri virkelig kjenner den andre ut og inn. You never really know anybody. Men det skal sies: Odd-Magnus har gjort ekteskapet så jævlig gøy. Man får ofte høre at hver dag ikke kan være lørdag, men Odd-Magnus sier: «Jo, hver dag kan være lørdag!» Under lockdown orket vi ikke å sitte og se serier mer, og opprettet et gourmetkjøkken ved navn «Pepè og Pepè». Vi pyntet oss hver kveld og lagde gourmetmat ­etter at barna var lagt, og middagen sto ikke på bordet før tolv–halv ett på kvelden. Det var sykt gøy!

HVIT BRUD: Tinashe giftet seg med Odd-Magnus Williamson for seks år siden. FOTO: Privat
HVIT BRUD: Tinashe giftet seg med Odd-Magnus Williamson for seks år siden. FOTO: Privat Vis mer

Hun forsikrer at mannen hennes er nøyaktig like ­morsom på privaten som på scenen:

– Jeg får fortsatt latterkick hver dag, selv etter 11 år sammen.

I høst er Odd-Magnus klar med filmen «Ingenting å le av», om en komiker som får kreft. Tinashe har sett filmen flere ganger allerede, og forteller at det som kone var hardt å se mannen sin være så syk på lerretet.

– Det er den beste rolleprestasjonen han har gjort. Filmen er veldig sår og veldig fin, og kjæresten hans ­spilles av Sara Korami. Det er så troverdig og fint at man nesten tror mer på dem enn på oss. Haha. Jeg heier nesten mer på dem!

Da Tinashe var 15 år, ble hun oppdaget på gata av en engelsk modellmamma. Og snart var hun modell med oppdrag i utlandet. Det hun fram til da var blitt mobbet for, håret, huden, trekkene, var med ett blitt en fordel. Ikke uventet føltes det godt å vise fingeren til mobberne. Siden kom kjærligheten. Den som skulle forandre så mye. Tinashe var 19 år da hun møtte Håvard Kvangarsnes, og noen år ­senere fikk de datteren India. Da forholdet tok slutt, lovet de hverandre alltid å sette India først. Og det har de gjort. Tinashe forteller at hun og eksen har et nært forhold. Ja, så nært at både hun og Odd-Magnus regner Håvard som familie.

– Håvard holdt en fantastisk tale i bryllupet vårt, og noe av det jeg husker best fra feiringen, er da jeg ga ­Håvard en klem etter talen hans, og så kom Oddi, og vi ble stående og holde omkring hverandre alle tre. Nei, Håvard er fin.

Tinashe blir blank i øynene.

– Han var den første som lærte meg at jeg var verdt å ­elske. Jeg har fått mye bedre selv­følelse takket være ­Håvard. Han er alltid der når jeg trenger ham, og sier: «Tinashe, du er som katten. Du lander alltid på beina.» De ordene har jeg brukt mye. Håvard og jeg har på en måte vokst opp sammen. Vi er familie, og det er veldig platonisk. Han har reddet meg mange ganger.

– Hvordan da?

Hun rister på hodet.

– Nei. Det blir litt mørkt.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Jeg var veldig redd for at jeg skulle få dårlig samvittighet for å ha ett barn 100 prosent, og ett 50 prosent, sier Tinashe, som har datteren Ziggy med ektemannen Odd-Magnus og India med eksen Håvard. FOTO: Privat
DÅRLIG SAMVITTIGHET: – Jeg var veldig redd for at jeg skulle få dårlig samvittighet for å ha ett barn 100 prosent, og ett 50 prosent, sier Tinashe, som har datteren Ziggy med ektemannen Odd-Magnus og India med eksen Håvard. FOTO: Privat Vis mer

Hun bryter ut i latter og tar en slurk mimosa. Klokken er tross alt over 12:

– Men jeg har lyst til å kvele ham mange ganger også! Jeg skal forresten på middag og drinks med ham denne uka.

Da KK intervjuet Tinashe for noen år siden – i en ­reportasje der et knippe kvinner fortalte om huden sin – mente Tinashe at dersom hun og Odd-Magnus noen gang fikk barn, så kom det til å få «en ganske funky hud». I dag er de foreldre til Ziggy (3).

– Jeg har kun bidratt med litt kaffe i melken, sier ­Tinashe spøkefullt, og forteller at datteren tar etter ­faren på flere områder.

– Hun er en skikkelig pappadalt, og er veldig søt og gøyal og har mye av personligheten til Odd-Magnus.

Hun mener de to døtrene ligner på hverandre. Men bare av utseende.

– India er veldig konsentrert, mens Ziggy er mer all over the place. Odd-Magnus og jeg bruker å si at vi har én Michelle Obama og én Tonya Harding. Men de er sjukt morsomme begge to.

Tinashe og eksen har delt omsorg for India, så fram til nå har Tinashe hatt barnefri annenhver uke. Etter at Ziggy kom, hvordan har overgangen vært til å ha barn «på fulltid»?

– Jeg var veldig redd for at jeg skulle få dårlig samvittighet for å ha ett barn 100 prosent, og ett 50 prosent. Jeg tenkte mye på det da jeg gikk gravid. Og jeg kan kjenne på det ennå, å levere fra meg den ene til faren sin og at den andre blir hos meg. Men det hjalp at ­India var såpass stor at jeg kunne snakke med henne om det. Jeg har fortalt henne at jeg ­elsker henne mer enn noe, og at jeg selvfølgelig er like mye mamma til begge.

Hun smiler.

– Og vi er jo familie alle sammen. Håvard er opptatt av å bli kjent med Ziggy, og han er ofte ­barnevakt for begge barna.

– Det er kanskje ikke en løsning så mange har tenkt på?

– Håvard er virkelig et overmenneske, og det er ­ingen jeg er mer komfortabel med å la passe Ziggy enn ham. At vi gjør det på den ­måten, er selvsagt ­ingen fasit, men kanskje kan det være til ­inspirasjon for andre? At man kan ha det bra sammen som familie, selv om vi ikke klarte det som ­kjærester.

– Det krever kanskje både en raus eks og en raus mann?

– De er veldig rause begge to. Odd-Magnus og ­Håvard kan sitte og drikke konjakk og baktale meg ­etter at jeg har lagt meg.

Hun ler.

– Nei, Håvard er helt fantastisk, så bra damer kan sende meg en søknad.

EN VEGG AV KJÆRLIGHET: En vegg i Oslo prydes fortsatt av dette bildet, som en forelsket Odd-Magnus fikk malt av Tinashe i 2015. FOTO: Privat
EN VEGG AV KJÆRLIGHET: En vegg i Oslo prydes fortsatt av dette bildet, som en forelsket Odd-Magnus fikk malt av Tinashe i 2015. FOTO: Privat Vis mer

I 2017 besøkte Tinashe Zimbabwe for første gang på over 20 år. Nå pakket de kofferten, hun, Odd-­Magnus og India, og snart sto de på andre siden av ­verden, på den rødbrune jorden som Tinashe så vidt husket fra barneårene.

– Det var veldig viktig for meg å vise India hvor hun har røtter fra. Vi fløy helikopter over Victoriafallene og så dyrene i det fri. Jeg ville at hun skulle se skjønnheten, men også ­fattigdommen. Hun så barn på sin egen alder som hadde foreldreansvar for småsøsken. Jeg tror hun vokste på det.

I Zimbabwe hadde Tinashe tanter, onkler og søskenbarn. Men også en biologisk far hun ikke hadde sett på 25 år. ­Tinashe forteller om da hun tok heisen ned i ­hotellobbyen og hørte ham si navnet hennes:

– Sist jeg så ham, var jeg sju år, og vi har nesten ikke hatt kontakt. Jeg var veldig i tvil om jeg ville møte ham. Jeg hadde så mye sinne og uoppgjorte følelser. Men han var jo en eldre mann, og kanskje hadde han ikke så lenge igjen? Kanskje var dette eneste mulighet? Jeg gikk for å håndhilse, mens han gikk for klemmen, så det oppsto en liten klein dans der, sier hun og ler.

– Etter hvert ga jeg ham en klem og sa: «Jeg er ikke sint på deg mer.»

Tinashe blir blank i øynene, men understreker noe viktig:

– Det er viktig for meg å si at min far, selv om han ikke er min biologiske far, er ham jeg har vokst opp med. Det er han som har vært faren min hele livet, og som ­lærte meg å svømme og sykle, som vet hva slags lørdagsgodt jeg likte, og som trøstet meg da jeg hadde kjærlighetssorg. Det vil ­alltid være han som er faren min.

Hun utdyper:

– Samtidig hadde jeg behov for å snakke med den biologiske faren min, også med tanke på helse. Jeg manglet ­informasjon om 50 prosent av mitt DNA. Var det ­arvelige ting i familien? Tenk om alle kvinnene på hans side fikk brystkreft? Også for mine barn er det greit om jeg sitter på den type informasjon. Jeg fant ut at vi har ­diabetes og høyt blodtrykk i familien, og jeg er glad for at jeg møtte ham.

Det skulle komme noe mer ut av besøket i Zimbabwe. Noe sprell levende og sprudlende, som ikke må forveksles med verken Michelle Obama eller Tonya Harding: ­Datteren Ziggy.

– Ziggy ble faktisk unnfanget i Zimbabwe, in the ­Motherland, sier Tinashe med et smil.

– Det er derfor vi ønsket et navn på Z, og landet på Ziggy.

Tinashe forteller om gleden, som om mulig ble enda større, gitt spontanaborten et halvt år tidligere. Tinashe hadde vært nesten tre måneder på vei, og egentlig dro hun innom sykehuset på vei til hytteturen kun for å utelukke at noe var galt, for hun hadde hatt blødninger med India også. Nå så legen på henne og sa at hun var midt i en spontanabort.

– Men et halvt år senere ble jeg gravid under ­oppholdet i Zimbabwe. Det var ekstra betydningsfullt at det skjedde nettopp der.

Tinashe smiler:

Planen er å reise tilbake til Zimbabwe når Ziggy er så stor at hun kommer til å huske det, slik vi gjorde med India.

FRA KOMPIS TIL KJÆRESTE:– Odd-Magnus og jeg var bestekompiser i åtte måneder, og så begynte vi å ligge sammen, og da veit du åssen det går, forteller Tinashe om forholdet til ektemannen. FOTO: Truls Qvale
FRA KOMPIS TIL KJÆRESTE:– Odd-Magnus og jeg var bestekompiser i åtte måneder, og så begynte vi å ligge sammen, og da veit du åssen det går, forteller Tinashe om forholdet til ektemannen. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Til høsten er Tinashe klar med NRK-produksjonen ­«Verden er din», der hennes rollefigur får romantisk ­oppmerksomhet fra en kvinne som er halvt senegalesisk. Skeiv kjærlighet fra to fargede personer er ikke det vi har sett mest av på norske skjermer, mener Tinashe, og forteller at det var derfor hun takket ja. Og mellom slagene klør hun i fingrene etter å ta fatt som spaltist i KK.

– Jeg vil bruke plassen til å skrive om ting jeg har opplevd. Om vanskelige ting som det er utfordrende å gå inn i. Hvorfor man reagerer slik man gjør i visse situasjoner, hvor mye har det man opplever i barndommen, å si for hvem man er i dag?

Hun refererer til årene i terapi, både de på egen hånd og parterapien med Odd-Magnus.

– Vi har gått i parterapi annenhver måned siden 2015. Noe av det viktigste jeg har lært, er at det er bedre å installere alarmen i huset før innbruddet skjer, og før mye er blitt borte. Når vi har vanskelige perioder, er vi mer rustet. Mange tror man går i terapi for å få fikset noe, men man går jo ikke ­automatisk til tannlegen bare når man har vondt i tannen. Man går jevnlig, så man slipper å rotfylle og kanskje enda verre, trekke tannen.

Hun mener terapien på egen hånd er mer utfordrende enn parterapien:

– Jeg synes det er veldig vanskelig å gå i seg selv og ta ned veggene du føler holder deg oppe. Vegger og forsvarsmekanismer som du har brukt hele livet på å bygge.

– Hvilke forsvarsmekanismer har du hatt?

Tinashe drar på det.

– Nei, det skal jeg ta for meg i KK-spalten.

Hun pakker sammen for å dra til Bergen på innspilling. Hun takker for lunsjen og mimosaen, om tidspunktet var aldri så ukristelig, og sender et bekymret blikk ut av vinduet, på sommerskuren. Valget står ­mellom trikken og en drosje. Hun heller mot det siste. Vi presser inn et siste spørsmål. For hva kan vi vente oss av Tinashe framover, bortsett fra bok, film, daglige ­latterkuler, terapi­timer, en god dose romantikk og en all nighter i ny og ne? Ønsker Tinashe seg for eksempel flere barn?

– Nei, er du gæren! utbryter hun.

– Jeg får angst bare av å høre spørsmålet. Jeg har gått opp til eksamen to ganger og føler selv at jeg har nailet det. Jeg er godt forsynt! sier hun med glimt i øyet.

Hun legger til:

– Det heter at man aldri skal si aldri, men aldri! Det kan du skrive.

Denne saken er hentet fra KK nr.19 som er i salg fra fredag 17. september.
Denne saken er hentet fra KK nr.19 som er i salg fra fredag 17. september. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer