Alkohol:

- Jeg vokste opp med en drink i hånden

For Madeleine var livet en eneste lang fest. Alltid beruset, men likevel en god mamma, mente hun, til tross for at hun fyllekjørte med barna i bilen. Men hun skulle nesten dø før hun ble edru.

ALKOHOL: Første gang Madeleine drakk alkohol, var hun bare 14 år. Misbruket snek seg på gjennom årene, og 40 år gammel holdt hun på å dø av det. Nå har hun vært edru i 16 år.
FOTO: Stefan Jerrevång
ALKOHOL: Første gang Madeleine drakk alkohol, var hun bare 14 år. Misbruket snek seg på gjennom årene, og 40 år gammel holdt hun på å dø av det. Nå har hun vært edru i 16 år. FOTO: Stefan Jerrevång Vis mer
Publisert

Madeleine Swartz (57) hadde tilsynelatende det perfekte livet, med suksess, et vakkert hjem og to søte døtre.

– På utsiden hadde vi et deilig liv, og vi var velstående. Men på innsiden hadde jeg det ikke bra, og da var det alkohol jeg grep etter.

Fra diplomatfamilie

Madeleine vokste opp i en diplomatfamilie der alkohol var en fast del av kulturen med middager og mottagelser. I perioder bodde familien utenlands blant annet i Tyskland, Danmark og Mexico. Hun ble tidlig vant til at alkohol var en selvsagt del av livet.

– Du kan si at jeg vokste opp med en drink i hånden. For meg hadde alkoholen lenge et romantisk skjær over seg. Alle vi omgikkes med, drakk, sier Madeleine.

Hun utdannet seg i landbruksfag, giftet seg og etablerte familie. 29 år gammel fødte hun den første datteren, Mathilde, og to år senere kom Michaela. Familien levde et utadvendt og sosialt liv på hestegården i Skåne, med fester, cocktailparties og grillfester. Ofte tok man seg et glass vin eller en drink allerede ved lunsjtider.

Særlig sommeren er full av hyggelige anledninger til å komme sammen og ta noen glass. Alle har fri, og det er avslappet og trivelig. Man senker skuldrene og har det gøy.

LES OGSÅ: - Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Alkoholisme i slekten

Å være litt brisen er mer tillatt på sommeren. Madeleine var sjelden full, men ofte beruset.

ALKOHOL: – På utsiden hadde vi et deilig liv, og vi var velstående. Men på innsiden hadde jeg det ikke bra, og da var det alkohol jeg grep etter, sier Madeleine.
ALKOHOL: – På utsiden hadde vi et deilig liv, og vi var velstående. Men på innsiden hadde jeg det ikke bra, og da var det alkohol jeg grep etter, sier Madeleine. Vis mer

– Var det ikke noe spesielt å feire, sørget jeg for å lage en god middag som påskudd til å drikke.

I ettertid har hun forstått at hun var høysensitiv. Dessuten var det alkoholisme i slekten.

– Det spiller ingen rolle hvilken samfunnsklasse du kommer fra. Drikking skjer overalt. Så kan en fin fasade skjerme deg en stund. Men jeg visste lenge at jeg hadde et problem.

Men hun ignorerte de blinkende varsellampene: Som at hun hadde et sterkt sug etter alkohol, hadde vansker med å kontrollere forbruket og med å slutte å drikke.

– Skapdrikkingen var en del av livet. Jeg drakk ofte før fester, og når jeg kom hjem. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle problemet mitt. Jeg dempet angsten med mer alkohol, og spilte rollen som den dyktige hustruen.

Madeleine beskriver et destruktivt ekteskap der partene skjulte drikkingen sin for hverandre.

– Det fantes ingen kjærlighet mellom oss. Jeg ble rolig og glad av alkohol, og utviklet med tiden en stadig høyere toleranse. Jeg hadde det ille om morgenen, men min personlige disiplin reddet meg lenge. Jeg hadde barn, hester og hunder, og en gård å skjøtte.

LES OGSÅ: - Å innrømme at jeg var alkoholiker var det mest skambelagte jeg kunne gjøre

Kastet ut hjemmefra

I 35-årsalderen skjønte hun at hun drakk for mye. Men hun fortsatte å drikke vin hver dag, ofte to flasker, til hun rundet 40.

– Jeg var alltid litt beruset, og aldri helt til stede. Likevel mente jeg at jeg var en engasjert mamma.

På slutten promillekjørte hun med barna i bilen. Hun ble tatt for fyllekjøring og måtte velge fengsel eller behandling. Men etter terapien fortsatte alkoholen å vinne kampen. Helt til Madeleine ble kastet ut hjemmefra.

– Det var det beste mannen min kunne ha gjort. 40 år gammel flyttet jeg hjem til foreldrene mine i Stockholm. Der ble jeg tvunget til å ta tak i livet mitt.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

Holdt på å dø

Madeleine hadde nådd bunnen. Og til slutt sa også kroppen ifra.

– Jeg holdt på å dø. Jeg var opphovnet og høyrød i ansiktet og i kroppen. Jeg var nummen, hadde magesmerter og spydde om morgenen. Men det er umulig å komme seg ut av misbruket om man ikke kommer til en form for et vendepunkt. Jeg måtte nå bunnen for å komme meg videre.

I dag har Madeleine vært edru i 16 år. Hun har et nært forhold til døtrene sine. Hun utdannet seg til narkotika- og alkoholterapeut og har skrevet boken «Res dig – läk ditt medberoende», der også døtrene hennes medvirker.

Det tok mange år å komme over sorgen over at hun ikke kunne drikke alkohol.

– Jeg ble tvunget til å akseptere at jeg ikke tåler alkohol. Jeg holdt på å dø rent fysisk, og psykisk. Fortsatt går jeg på AA-møter for å minne meg selv om at jeg ikke kan drikke.

Med den kunnskapen hun har i dag vet hun hvor viktig det er at man tør å tenke over sine egne alkoholvaner.

– Det er lett å havne i risikosonen. Når ett glass vin raskt blir til fire, og grensene begynner å viskes ut, øker risikoen for at man går over grensene sine. Har man vanskelig for å trappe ned selv, er det beste man kan gjøre å søke hjelp.

LES OGSÅ: - Mamma, må du drikke i dag? Nei da, Maria, ikke så mye. Bare et glass eller to

LES OGSÅ: Julie Winge: - Jeg er alkoholiker

Til info: Denne saken er hentet fra svenske Må Bra, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer