Kromosom

Jenny (18) er født med en alvorlig kromosomfeil

To ganger har hun vært nær døden – ingen trodde at hun skulle bli over 18 år.

FAMILIEN: Her er Jenny sammen med mamma Heidi, søster lillesøster Martine (10) og lillebror Peder (7).  Foto: Ida H. Bergersen
FAMILIEN: Her er Jenny sammen med mamma Heidi, søster lillesøster Martine (10) og lillebror Peder (7). Foto: Ida H. Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jenny Eikrem Haugen (18) har en ekstremt sjelden sykdom, som kalles 1-5 translokasjon trisomi. Hun er trolig den eneste i verden som har fått påvist denne sykdommen. Allerede da hun var nyfødt, begynte foreldrene og legene å mistenke at det var noe som ikke helt stemte.

– Hun åpnet ikke helt øynene, også så vi at hun hadde en tå som lå litt oppå den andre, i tillegg til en ekstra tommel, noe barnelegen aldri hadde sett før. Denne ble fjernet litt senere. Også hadde hun «storkebitt», et fødselsmerke i ansiktet, sier Heidi Eikrem, Jennys mamma.

Sykdommen Jenny har er en kromosomfeil. Det betyr at et stykke av et kromosom er blitt heftet til et annet. En del av kromosom 1 har byttet plass med kromosom 5, og omvendt. 

– Jenny har et brudd på kromosom 5, som gjør at hun havner innenfor Cri du chat-syndromet. Hun har også et vedheng på kromosomet som ligner på Downs syndrom.

I tillegg til dette har Jenny også skoliose og en hoftesykdom. Hun har nedsatt hørsel, og klarer ikke å snakke. Hun kommuniserer med kroppsspråk. I tillegg har hun en liten grad av autisme. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer