Kultur

Jens var aldri i tvil om Anniken

Anniken Huitfeldt (38) etterfølger Manuela Ramin-Osmundsen som barne- og likestillingsminister.

Foto: Arbeiderpartiet
Foto: Arbeiderpartiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I statsråd i dag ble stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) ny barne- og likestillingsminister etter Manuela Ramin-Osmundsen.

- Dette er et felt jeg brenner for, sa Huitfeldt på Slottsplassen etter utnevnelsen.

- Hun var den første og eneste jeg spurte, sa statsminister Jens Stoltenberg.

På forhånd kommenterte han ingen av spekulasjonene om statsrådposten, men partiorganisasjonen i Ap har ikke lagt skjul på ønsket om en erfaren person med politisk bakgrunn som ikke vil by på overraskelser. Stoltenberg har altså lyttet til partiorganisasjonen.

En av de politisk betente temaene Huitfeldt brenner for, er foreldrepermisjon. Trebarnsmoren har markert seg som en sterk motstander av forslaget om tredeling.

- Anniken er absolutt radikal i likestillingsspørsmål, hun står plantet midt i Aps tradisjon på dette feltet. Hun er for radikal kjønnskvotering, og jeg synes at det er åpenbart at hun vil jobbe fram noen nye likestillingspolitiske saker også, sier Aps fraksjonsleder i familie- og kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul, til VG.

Huitfeldt har til nå vært nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget og nyter stor tillit i partiledelsen sentralt og i lokallagene rundt om i landet.

Huitfeldt synes å ha alle de kvalifikasjoner statsministeren søker. Hun er et ekte barn av arbeiderbevegelsen og har gått gradene fra politisk ungdomsarbeid til Stortinget. Hun har vært AUF-leder, leder av Aps kvinnenettverk og stortingsrepresentant fra høsten 2005.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersens navn ble også trukket inn i debatten om etterfølger til Ramin-Osmundsen, i tillegg til Marianne Aasen Agdestein, en nær medarbeider av Stoltenberg og en av hans mest betrodde rådgivere i opposisjonsperioden på Stortinget fram til valget i 2005. Hun er i dag stortingsrepresentant i finanskomiteen og medlem av Aps valgkomité.

Manuela Ramin-Osmundsen måtte trekke seg som barne- og likestillingsminister.Foto: Per Ervland
Manuela Ramin-Osmundsen måtte trekke seg som barne- og likestillingsminister.Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer