Naturlegen

Jernmangel er kinkig

15-20 prosent av alle kvinner og 2-3 prosent av menn lider av jernmangel. Det kan det være mange ulike grunner til, og ikke alle er like lette å oppdage.

Publisert
Sist oppdatert
Ved nyoppdaget jernmangel blir mange ikke utredet tilstrekkelig til at man oppdager hovedårsaken til anemien. I stedet får man råd om å ta jerntilskudd og spise mer jernrik kost en periode. Etter noen uker eller to-tre måneder blir det tatt en ny blodprøvekontroll for å se om hemoglobinet og jernverdiene er blitt normale. Hvis alle verdier er bra, får man ofte beskjed om å avslutte behandlingen. Men hos noen vil jernmangelen komme tilbake kort tid etter avsluttet behandling. Dersom jernmangelen fortsatt er til stede etter første blodprøvekontroll, blir man bedt om å fortsette til blodprøvene er blitt normaliserte. Hos noen skjer dette aldri.Kronisk jernmangel kan deles inn i to hovedgrupper: Én gruppe der pasientene ellers er helt friske og én gruppe der jernmangelen skyldes underliggende sykdom. I den første gruppen er det mange som har for høy verdi av en eller flere mineraler eller sporstoffer som direkte kan hemme opptaket og omsetningen av jern i kroppen. Det kan være altfor høy kalsiummengde, høyt kobber eller høyt tinnivå i vevene. Hos andre kan det være mangel på vitamin B12, folinsyre eller C- vitamin. Av disse ubalansene i kroppens ernæringsstatus er kalsium- og kobberdominansen de mest vanlige. Hos kvinner med lavt stoffskiftesykdom (hypotyreose) forekommer kalsiumdominans ganske ofte. Mens kvinner med høy østrogenproduksjon, som ofte har kraftige og lange menstruasjonsblødninger, kan ha høyt kobberinnhold i vevene. Høyt kobbernivå er en av de viktigste årsakene til jernmangelanemi.I den andre gruppen kan det som nevnt være sykdom, kjent eller ukjent, som medfører en jernmangeltilstand. Det mest vanlige er sykdom i tarm, lever, nyrer, livmor eller milt, hypotyreose og kreftsykdom. Dr. LunengVerdt å vite* Ved utredning av mulig jernmangel er det viktig at blodprøvene tas fastende, så tidlig på dagen som mulig. Mange tar slike blodprøver etter både frokost og lunsj, men da vil de fleste ha normale jernverdier. * Ved positive svar på prøvene, bør man be om en full utredning som kan påvise både hvilken type jernmangelanemi dette kan være og graden av jernmangel. * Ved behandling med jerntilskudd over tre måneder uten normalisering av lave jernverdier, bør man be om videre utredning med tanke på en mulig sykdomsårsak til jernmangelen. Dette bør også vurderes dersom man oppnår kun kortvarig effekt av behandlingen.* Dersom utredning og behandling mot jernmangelanemien ikke gir klare svar og tilfredsstillende behandlingseffekt, kan det være lurt å oppsøke en lege som driver med ortomolekylær medisin (vitamin- og mineralterapi).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer