Dødsdoula

Jessica (50) har en jobb helt utenom det vanlige

- I dette yrket blir man veldig ydmyk overfor livet.

DØDSDOULA: Jessica Cederholm har helt fra barndommen av hatt en interesse for hvordan vi forholder oss til døden. I dag jobber hun som samtaleterapeut og dødsdoula. FOTO: Oscar Brandberg
DØDSDOULA: Jessica Cederholm har helt fra barndommen av hatt en interesse for hvordan vi forholder oss til døden. I dag jobber hun som samtaleterapeut og dødsdoula. FOTO: Oscar Brandberg Vis mer
Publisert

– I dette yrket blir man veldig ydmyk overfor livet, fordi det blir så tydelig at vi bare er her en veldig kort stund. For meg har det ført til at jeg setter mer pris på de små sakene i hverdagen, og jeg kjenner en stor takknemlighet over livet, sier svenske Jessica Cederholm (50).

Jessica jobber som samtaleterapeut i Gøteborg, hvor hun blant annet holder gruppesamtaler om døden. I vinter ble hun også ferdig sertifisert dødsdoula, som er et forholdsvis nytt og ukjent yrke i vår del av verden.

Gjør det klienten ønsker

En dødsdoula er en ikke-medisinsk profesjonell person som skal gi støtte til noen som nærmer seg døden, eller deres pårørende. Kort fortalt er det et medmenneske som skal være lydhør og empatisk i livets sluttfase.

– Vi gjør det klienten har behov for. Én klient kan ha behov for dype eksistensielle samtaler og emosjonell støtte. En annen kjenner seg kanskje ikke komfortabel med slike samtaler i det hele tatt, men vil ha hjelp med praktiske ting som å gå gjennom eiendelene sine. I en småbarnsfamilie hvor far ligger for døden, kan jeg for eksempel hjelpe til med å lage alle ukens matpakker slik at familien får bruke tiden sammen, forklarer Jessica.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer