Sei med gode grønnsaker
(4 porsjoner)
Det blir som en frikassé med fisk og alle de gode grønnsakene i deilig saus.
600 g seifilet, uten skinn og ben, eller annen hvit fisk
1 persillerot
½ kålrot
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
3 dl vann
1 ts salt
¼ ts pepper
saft av ½ sitron
Saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl kokevann fra fisk og grønnsaker
2 dl matfløte
salt og pepper
hakket dill eller persille
Rens og skjær grønnsakene i pene terninger eller skiver.
Kok opp vann med salt, pepper og sitronsaft. Kok grønnsakene knapt møre. Ta dem opp og hold dem varme i litt av kokevannet.
Skjær fisken i pene porsjonsstykker, og la dem trekke i vannet etter grønnsakene i ca. 5 minutter, til de er så vidt gjennomkokte.
Smelt smør, rør inn mel, og spe med kokevann fra fisk og grønnsaker. La sausen koke i 3–4 minutter, spe i fløten, og gi sausen et oppkok. Smak om den trenger mer salt, pepper og sitron. Rør inn dill eller persille.
Server fisken med grønnsakene og sausen over. Spis kokte poteter til.

Laks med mandeldekke og ovnsbakte grønnsaker
(4 porsjoner)
Her er det grønnsakene som tar litt tid, men hvis de deles i mindre biter, går det likevel ganske raskt.
600 g laksefilet, med skinn
1 ss grovt salt
1 dl hakkede mandler
1 ss hakket persille
2 ts hakket gressløk
2 ts hakket dill
1 ss smør
Grønnsaker:
4–6 poteter
2 gulrøtter
2 jordskokker
2 sjalottløk
1 rødløk
1 skive sellerirot
1 persillerot
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts provencekrydder
4 ss olivenolje
Forvarm stekeovnen til 200°.
Rens og skjær alle grønnsakene i terninger eller tynne båter. Bland dem i en form, dryss på salt, pepper og provencekrydder og hell på olje. Bland det hele godt. Stek grønnsakene midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er knapt møre.
Skrap lakseskinnet fritt for skjell. Dryss laksen med grovt salt, og la den ligge i ca. 10 minutter. Skyll saltet av, og tørk fisken godt.
Rør sammen mandler, urter og smør og fordel det på kjøttsiden av laksen. Legg fisken over grønnsakene i ovnen, og stek til den er så vidt gjennomstekt i 8–10 minutter.

Fiskepinner
(4 porsjoner)
Selv barn som sier de ikke liker fisk, spiser gjerne fiskepinner. Lager du dem selv blir de ekstra gode.
600–700 g torskefilet,
uten skinn og ben
2 ss hvetemel eller glutenfritt mel
1 ts salt
½ ts pepper
2 egg, sammenvispet
2 dl finknuste cornflakes
olje og smør til steking
Skjær fisken i stykker, ca. 7 x 3 cm. Tørk dem godt.
Bland mel, salt og pepper og rull fiskestykkene i.
Pisk sammen eggene, vend fisken i, rull den til slutt i cornflakes.
Varm olje og smør i en stor stekepanne, og stek fiskepinnene gylne, sprø og gjennomstekte på middels varme, ca. 3 minutter på hver side.
Server fiskepinnene med kokte poteter, rå revne gulrøtter og remulade.

Torsk med bulgur og lun appelsinsaus
(4 porsjoner)
Bulgur er kokt på et kvarter og med en frisk salat til har du middag på under en halvtime. Både couscous og ris kan du lage på samme måten som bulguren, se anvisning på pakken.
800 g torskefilet, uten skinn og ben
1 dl hvetemel eller glutenfri melmiks
2 ts salt
revet skall av 1 appelsin
1 ts hakket timian
olje til steking
Bulgur:
4 porsjoner bulgur
2 dl eplesider eller eplejuice
salt og pepper
1 syrlig eple, i små terninger
Lun appelsinsaus:
3 dl appelsinjuice
1 dl mild olivenolje
1 knivspiss vaniljesukker
½ ts salt
1 knivspiss kajennepepper
1ss hakket bladpersille
Start med sausen. Bland alt unntatt persillen og varm det forsiktig. Sausen skal ikke koke. Hold den varm, og rør inn persille like før servering.
Kok bulgur i eplesider til den er mør. Smak til med salt og pepper, og rør inn epleterninger like før servering. De skal bare bli varme, ikke myke.
Del fisken i fire jevnstore emner. Bland mel, salt, appelsinskall og timian, og vend fisken i det. Stek fisken i olje på middels varme 3–4 minutter på hver side til den er så vidt gjennomstekt.
Server fisken med bulguren, sausen og en grønn salat.