Jippi,fisk til middag!

Fisk

Jippi,fisk til middag!

Disse raske og deilige ­fiske­rettene blir garantert fast ­innslag på middagsbordet.

Publisert
Sist oppdatert

Sei med gode grønnsaker
(4 porsjoner)

Det blir som en frikassé med fisk og alle de gode grønnsakene i deilig saus.

600 g seifilet, uten skinn og ben, eller annen hvit fisk
1 persillerot
½ kålrot
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
3 dl vann    
1 ts salt
¼ ts pepper
saft av ½ sitron

Saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl kokevann fra fisk og ­grønnsaker
2 dl matfløte
salt og pepper
hakket dill eller persille

Rens og skjær grønnsakene i pene terninger eller skiver. 

Kok opp vann med salt, ­pepper og sitronsaft. Kok grønnsakene knapt møre. Ta dem opp og hold dem varme i litt av kokevannet.

Skjær fisken i pene porsjonsstykker, og la dem trekke i ­vannet etter grønnsakene i ca. 5 minutter, til de er så vidt g­jennomkokte.

Smelt smør, rør inn mel, og spe med kokevann fra fisk og grønnsaker. La sausen koke i 3–4 minutter, spe i fløten, og gi sausen et oppkok. Smak om den trenger mer salt, pepper og sitron. Rør inn dill eller persille.

Server fisken med grønn­sakene og sausen over. Spis kokte poteter til.
 

Jippi,fisk til middag!

Laks med mandeldekke og ovnsbakte grønnsaker

(4 porsjoner)

Her er det grønnsakene som tar litt tid, men hvis de deles i mindre biter, går det likevel ganske raskt.

600 g laksefilet, med skinn
1 ss grovt salt
1 dl hakkede mandler
1 ss hakket persille
2 ts hakket gressløk
2 ts hakket dill
1 ss smør

Grønnsaker:
4–6 poteter
2 gulrøtter
2 jordskokker
2 sjalottløk
1 rødløk
1 skive sellerirot
1 persillerot
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts provencekrydder
4 ss olivenolje

Forvarm stekeovnen til 200°.

Rens og skjær alle grønnsakene i terninger eller tynne båter. Bland dem i en form, dryss på salt, pepper og provencekrydder og hell på olje. Bland det hele godt. Stek grønn­sakene midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er knapt møre.

Skrap lakseskinnet fritt for skjell. Dryss laksen med grovt salt, og la den ligge i ca. 10 minutter. Skyll ­saltet  av, og tørk fisken godt.

Rør sammen mandler, urter og smør og fordel det på kjøttsiden av laksen. Legg fisken over grønnsakene i ovnen, og stek til den er så vidt gjennomstekt i 8–10 minutter.

Jippi,fisk til middag!


Fiskepinner

(4 porsjoner)

Selv barn som sier de ikke liker fisk, spiser gjerne fiske­pinner. Lager du dem selv blir de ekstra gode.

600–700 g torskefilet, 
uten skinn og ben
2 ss hvetemel eller glutenfritt mel
1 ts salt
½ ts pepper
2 egg, sammenvispet
2 dl finknuste cornflakes
olje og smør til steking

Skjær fisken i stykker, ca. 7 x 3 cm. Tørk dem godt.

Bland mel, salt og pepper og rull fiskestykkene i.

Pisk sammen eggene, vend ­fisken i, rull den til slutt i corn­flakes.

Varm olje og smør i en stor ­stekepanne, og stek fiskepinnene gylne, sprø og gjennomstekte på middels varme, ca. 3 minutter på hver side.

Server fiskepinnene med kokte poteter, rå revne gulrøtter og ­remulade.

 

Jippi,fisk til middag!

Torsk med bulgur og lun appelsinsaus

(4 porsjoner)

Bulgur er kokt på et kvarter og med en frisk salat til har du middag på under en halvtime. Både couscous og ris kan du lage på samme måten som bulguren, se anvisning på pakken.

800 g torskefilet, uten skinn og ben
1 dl hvetemel eller glutenfri melmiks
2 ts salt
revet skall av 1 appelsin
1 ts hakket timian
olje til steking

Bulgur:
4 porsjoner bulgur
2 dl eplesider eller eplejuice
salt og pepper
1 syrlig eple, i små terninger

Lun appelsinsaus:
3 dl appelsinjuice
1 dl mild olivenolje
1 knivspiss vaniljesukker
½ ts salt
1 knivspiss kajennepepper
1ss hakket bladpersille
 
Start med sausen. Bland alt unntatt persillen og varm det forsiktig. Sausen skal ikke koke. Hold den varm, og rør inn persille like før servering.

Kok bulgur i eplesider til den er mør. Smak til med salt og pepper, og rør inn epleterninger like før servering. De skal bare bli varme, ikke myke.

Del fisken i fire jevnstore emner. Bland mel, salt, appelsinskall og timian, og vend fisken i det. Stek fisken i olje på middels varme 3–4 minutter på hver side til den er så vidt gjennomstekt.

Server fisken med ­bul­guren, sausen og en grønn salat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer