Ny forskning:

Jo, hunden din ligner faktisk på deg

Ny undersøkelse bekrefter myten om at mange ligner på hunden sin.

LIGER PÅ DEG: Ny forskning viser at det stemmer at vi ofte velger hunder som minner om oss selv. FOTO: NTB Scanpix
LIGER PÅ DEG: Ny forskning viser at det stemmer at vi ofte velger hunder som minner om oss selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har vel hørt myten og at hundeeiere ligner på hunden sin. Du har gjerne sett kraftige menn med store og kraftige hunder, eller små og nette damer med små hunder i håndvesken? Nå viser en ny amerikansk undersøkelse at mange hundeeiere også mener at hundens personlighet minner om deres egen personlighet.

Forskerne stilte 1681 hundeeiere en rekke spørsmål, og resultatet viser at utadvendte og sosiale mennesker oppga at hunden deres var sosial og utadvendt, mens engstelige mennesker oppga at hunden deres var engstelig.

- Vi påvirkes alltid av dem som er rundt oss. Så lenge jeg er i en relasjon med et annet menneske, så vil de påvirke meg. Det samme gjelder for dyr. Hunder er ikke så flinke med språk, men de er flinke på kroppsspråk. Dersom hunden merker at eieren er redd, vil de naturlig nok bli mer skeptiske selv også. Hunden påvirkes av eier og eier påvirkes av hunden.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

De amerikanske forskerne kartla hundeeiernes personlighet med utgangspunkt i personlighetstrekkene utadvendthet, åpenhet, planmessighet, omgjengelighet/medmenneskelighet og følelsesmessig stabilitet/nevrotisisme.

Deretter svarte de på spørsmål om hunden sin, og det gjennomgående svaret var at hunden hadde like personlighetstrekk som dem selv, skriver forskning.no.

UTVIKLER SEG: Hunden og eieren blir ofte mer og mer like hverandre over tid. FOTO: NTB Scanpix
UTVIKLER SEG: Hunden og eieren blir ofte mer og mer like hverandre over tid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hunden blir som eieren

Winther beskriver seg selv som en hundeperson og har alltid hatt hund, noen ganger opptil tre om gangen. Likevel har han aldri opplevd å ha en hund som er redd for fyrverkeri.

- Jeg er ikke redd for fyrverkeri og derfor har ikke hundene mine vært det heller. Noen er selvfølgelig mer urolige enn andre, men det handler mye om hvordan eieren reagerer. Dersom de trøster og skjermer hunden veldig, vil hunden merke at noe er galt, forklarer han.

Hvis hundeeieren er en utadvendt person som stopper opp og snakker med mange mens hun går tur med hunden, vil hunden også naturlig nok bli mer sosialisert.

Hunder merker også endringer godt, og blir ofte skeptiske dersom eieren reiser bort eller overlater dem til noen andre over tid.

- De merker at det er noe som er annerledes og de reagerer på endringene. De er flinke til å lese kroppsspråk og blir påvirket av eierens sinnsstemning, sier Winther.

VELGER SAMME TYPE SOM OSS SELV: - Veldig mange, inkludert meg selv, velger en hund som er omtrent samme type som en selv. Jeg er lav og har valgt å ha små terrier, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VELGER SAMME TYPE SOM OSS SELV: - Veldig mange, inkludert meg selv, velger en hund som er omtrent samme type som en selv. Jeg er lav og har valgt å ha små terrier, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Velger hunder som passer egen livsstil

Det er ikke bare slik at hunder og eier tilpasser seg hverandre over tid. De fleste velger også en hund som minner om dem selv, og som passer inn i deres livsstil.

- Veldig mange, inkludert meg selv, velger en hund som er omtrent samme type som en selv. Jeg er lav og har valgt å ha små terrier. Det er små hunder med store personligheter, akkurat som meg. Jeg har fått hørt at vi ligner mange ganger, sier Helle Karin Barstad, som er daglig leder og jobber med terapihunder i Firbent Terapi AS.

Hun er pedagog, hundeinstruktør og har blant annet studert hundefag og dyreassistert terapi.

AKTIV LIVSSTIL ELLER KOSEHUND: Det er naturlig at man velger hund ut fra hva slags livsstil man har. FOTO: NTB Scanpix
AKTIV LIVSSTIL ELLER KOSEHUND: Det er naturlig at man velger hund ut fra hva slags livsstil man har. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Barstad sammenligner det med at vi velger venner som minner om oss selv, og som har samme hobbyer og lik personlighet.

- Mine små terrier passer til min livsstil og mine interesser. De kan gjerne være med på lange gåturer, men tar liten plass. Det er naturlig at aktive mennesker velger aktive hunder, mens de som liker å ta det med ro gjerne velger en selskapshund, sier hun.

I tillegg vil din adferd påvirke hundens adferd, og hunden og eieren blir ofte mer og mer like hverandre.

- Mye styres jo av arv, og det er mulig at en supersosial person får en nervøs og usosial hund. Men trening kan hjelpe, og ofte blir de mer like over tid, sier Barstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer